Je hebt een specifieke fobie wanneer je angst of afkeer van een situatie verlammend wordt. Een naaldenfobie, bijvoorbeeld, belemmert het…
Theorieën
Hier kun je meer te weten komen over de interessantste theorieën op het gebied van psychologie. Benaderingen zoals behaviourisme, psychoanalyse, cognitivisme, structuralisme of gestalttherapie zullen je helpen om enkele echt fascinerende dingen over menselijk gedrag te ontdekken.
Er is een verband tussen kunstmatige intelligentie en psychologie. Dit artikel gaat dieper in op de definitie en de gevolgen…
Kans en geluk maken deel uit van je leven vanaf het moment dat je wordt geboren. Je kiest niet de…
Lujan Comas, een gediplomeerd arts gespecialiseerd in anesthesiologie en reanimatie, zegt dat bewustzijn geen product van de hersenen is. Hij…
Multifocale intelligentie is een theorie van psychiater en psychotherapeut Augusto Cury. Het analyseert hoe we gedachten opbouwen en welk effect…
Kurt Schneider was een Duitse arts, psychiater, filosoof en pionier in zijn vakgebied. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger…
Neil Howe is een van de auteurs van een controversiële theorie die in de jaren negentig werd gepubliceerd, de generatietheorie…
In dit artikel bespreken we hoe je psychologie kunt begrijpen. Als het gaat om menselijk gedrag, is het veilig om…
De wetenschap achter persoonlijk welzijn is best interessant. In het jaar 2000 publiceerden Martin Seligman van de Universiteit van Pennsylvania…
Al tientallen jaren vragen experts zich af of ziekten enigszins verband houden met emoties en gevoelens. Tegenwoordig zijn ze gefocust…
We vechten allemaal onze eigen gevechten. Werk, familie, relaties... Elke dag is een nieuwe uitdaging op zoveel verschillende manieren, vooral…
Wanneer mensen aan psychoanalyse denken, gaan hun gedachten meestal naar Sigmund Freud, de vader van deze discipline. Verschillende auteurs zetten…
Tot voor kort leefden we in een wereld waarin mensen dachten dat straf deel uitmaakte van de opvoeding. De school…
Jacques Marie Emile Lacan was een groot deel van de 20e eeuw een belangrijke figuur in de Parijse intellectuele gemeenschap.…
Het ontbreken van problemen leidt niet automatisch tot geluk. Belangrijker is de bereidheid om te veranderen en de onzekerheid die…
Volgens theorieën over het geheugen kunnen we het verdelen in twee categorieën, namelijk het impliciete geheugen (of procedureel), wat gerelateerd…
Kinderen verbazen ons met hun creativiteit. Omdat ze geen inherente standaard manier van communiceren hebben, kunnen ze hier in de…
De theorie van erkenning van Axel Honneth is gebaseerd op de menselijke strijd om erkend te worden. Vroeger streden mensen…
Mensen hebben het altijd over menselijke instincten. Toch weten de meeste mensen misschien niet wat dat betekent. Het is een…
Je kunt wetenschappelijke methoden gebruiken om antwoorden te krijgen, en ook om een onderzoek te definiëren en te organiseren. Als…