De persoonlijkheidstheorie van Cloninger

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger houdt rekening met de invloed van biologische en leeraspecten op het gedrag. Het is tegenwoordig een van de meest geaccepteerde theorieën.
De persoonlijkheidstheorie van Cloninger
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 10 juni, 2023

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger is ook bekend als het Cloninger model. Het stelt voor om persoonlijkheid te benaderen als een systeem dat voortkomt uit het neurochemisch functioneren van het organisme en sociaal leren. In feite suggereert het dat beide factoren samen werken en bepalen hoe we gewoonlijk handelen.

Deze theorie werd voorgesteld door C. Robert Cloninger. Zij beweert dat temperament het element is dat de werking van biologische systemen integreert. Hierdoor kan het organisme zijn gedrag reguleren om zich aan te passen aan de omgeving. Voor een groot deel wordt dit bepaald door neurotransmitters

De theorie van Cloninger stelt voor dat karakter het resultaat is van leren (Spaanse link) verworven gedurende de levenscyclus. Het stelt het individu in staat om zich vrijwillig tot zichzelf en de wereld te verhouden, op basis van wat hij uit zijn ervaringen heeft geleerd.

Deze elementen vormen de basis van Cloningers theorie. Daarnaast ontwikkelde hij twee algemeen aanvaarde persoonlijkheidstests.

“Karakter is de regulator van welzijn, ongeacht het onderliggende temperament.”

-Claude Cloninger-

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger en temperament

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger stelt voor dat temperament de emotionele kern van de persoonlijkheid is. Het wordt vanaf jonge leeftijd waargenomen en blijft relatief stabiel in de tijd. Het omvat vier dimensies. Het zijn allemaal erfelijke neigingen en zijn als volgt:

 1. Novelty seeking (NS). Het regelt gedragingen als verkennende activiteit, reactie op nieuwigheid, impulsiviteit en het actief vermijden van frustratie. Het wordt gereguleerd door dopamine en zijn processen.
 2. Schadevermijding (HA). Het leidt tot remming van gedrag in reactie op nieuwigheid, afwezigheid van beloning, of straf signalen. Het leidt tot passieve vermijding van problemen, pessimistisch anticiperen, verlegenheid, enz. Het wordt gereguleerd door serotonine en zijn processen.
 3. Beloningsafhankelijkheid (RD). Het leidt tot een benadering of gehechtheid aan sociale stimuli. Dit is afhankelijk van de versterkingen die uit de omgeving worden ontvangen. Het maakt individuen liefdevol, toegewijd, gevoelig, afhankelijk en heeft behoefte aan goedkeuring. Het wordt gereguleerd door noradrenaline.
 4. Persistentie (P). Het betreft het volhouden van een bepaald gedrag, ondanks frustratie of vermoeidheid. Het wordt geassocieerd met gedrag dat eerder is beloond, en dus om die reden in stand wordt gehouden. Het maakt personen volhardend, ambitieus en uiterst vastberaden. Ze hebben ook de neiging perfectionistisch te zijn. Deze dimensie wordt geregeld door glutamaat en serotonine.
De persoonlijkheidstheorie van Cloninger
Temperament is een weerspiegeling van de emoties van het individu en wordt begrepen als de emotionele focus van de persoonlijkheid.

Karakter in de persoonlijkheidstheorie van Cloninger

De tweede grote as in Cloningers model van de persoonlijkheid is karakter. Het is van mentale aard en wordt bewust uitgedrukt. Het komt overeen met zelfconcept, persoonlijke waarden evenals individuele doelen. Het omvat drie dimensies:

 • Zelfsturing (SD). Een hoge SD maakt een individu verantwoordelijk, zelfverzekerd, vindingrijk en zelfvoorzienend. Ze zijn ook realistisch en praktisch. Daarentegen veroorzaakt een lage AD tegengesteld gedrag.
 • Coöperativiteit (C). Een hoge C komt overeen met mensen die zich deel voelen uitmaken van de mensheid en principes hebben. Bovendien gedragen ze zich empathisch, tolerant en meelevend. Lage C veroorzaakt tegengesteld soort gedrag.
 • Zelftranscendentie (ST). Hoge ST verwijst naar mensen die zich deel voelen uitmaken van het universum. Zij bezitten spiritueel inzicht, nederigheid en gemak bij pijn. Aan de andere kant zijn mensen met een lage ST pragmatisch en materialistisch.

Persoonlijkheid in het Cloninger model

Ten slotte gaat De persoonlijkheidstheorie van Cloninger in op de centrale as van de persoonlijkheid zelf. Die wordt gezien als een synthese van de wisselwerking tussen temperament en karakter. Met andere woorden, het is een mengsel van het emotionele wezen en het cognitieve of mentale wezen.

De combinatie geeft aanleiding tot verschillende persoonlijkheidstypen. In hun uiterste geval worden het de volgende persoonlijkheidsstoornissen:

 • Methodisch – Obsessief.
 • Voorzichtig – Vermijdend.
 • Gevoelig – Narcistisch.
 • Explosief – Borderline.
 • Avonturier – Antisociaal.
 • Gepassioneerd – Histrionisch.
 • Onafhankelijk – Schizoïde.
De persoonlijkheidstheorie van Cloninger
De mengeling van temperament, karakter en persoonlijkheid bepaalt het gedrag.

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger leidt tot een cognitief schema

De persoonlijkheidstheorie van Cloninger beweert dat zowel temperament, karakter als persoonlijkheid aanleiding geven tot gewoonten en cognitieve schema’s. Deze vormen de centrale kern van iemands identiteit en bepalen zo zijn gedrag.

Op basis van dit argument ontwikkelde Cloninger twee tests om individuen en persoonlijkheidsstoornissen te classificeren. In feite gebruikt men ze momenteel veel in de psychologie en psychiatrie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.