De theorie van synchroniciteit van Carl Jung

De toevalligheden die ons ongelooflijk lijken, hebben een verklaring voor Carl Jung. Lees alles over de synchroniciteit waar hij het over had, voorbeelden om het te begrijpen en welke rol het speelt in je dagelijks leven.
De theorie van synchroniciteit van Carl Jung

Geschreven door Luisina Belén Sosa

Laatste update: 02 september, 2024

Heb je ooit een buitengewoon toeval gehad en gezegd: “Dit kan niet zomaar toeval zijn”? Denken aan een persoon en een bericht van hem of haar ontvangen, of dromen over iets dat later gebeurt. Dit is wat er gebeurde met Carl Jung, die een theorie van synchroniciteit voorstelde om deze verschijnselen te verklaren.

Dit concept verwijst naar de toevalligheden van gebeurtenissen die met elkaar verband houden, maar op een niet-causale manier. Ze zijn belangrijk omdat ze voortkomen uit het verlangen van de persoon en voor hem of haar zinvol zijn. Laten we ons verdiepen in het onderwerp.

Wat is Jungs theorie van synchroniciteit?

De westerse wetenschappen laten unieke, zeldzame of moeilijk te verklaren gebeurtenissen buiten beschouwing. Ze zoeken naar de oorzaken van andere verschijnselen die zij bestuderen. Carl Jung werd echter getroffen door toevalligheden waarvan de oorzaken niet kunnen worden aangetoond en die niet het onderwerp waren van wetenschappers.

Jung was een psychiater en psycholoog die zijn hele leven veel concepten bedacht. Binnen hen is Jungiaanse synchroniciteit ‘het temporele samenvallen van twee of meer gebeurtenissen, die niet door causaliteit met elkaar verband houden, waarvan de significante inhoud identiek of vergelijkbaar is’.

Synchroniciteit is de gelijktijdigheid van twee gebeurtenissen die op een significante, maar acausale manier met elkaar verbonden zijn. Het is de manifestatie van een significant toeval in de tijd.

Maar wat betekent het? In eenvoudiger woorden: dit zijn gekoppelde gebeurtenissen die geen oorzaak lijken te hebben. Dat wil zeggen: toevalligheden of verbanden tussen gebeurtenissen die onwaarschijnlijk lijken en die qua oorsprong geen verband houden.

Wanneer je bijvoorbeeld aan een persoon denkt en hij of zij je op dat moment een bericht stuurt, is er geen causaal verband tussen de twee gebeurtenissen.

In die zin zijn ze tegen causaliteit, wat inhoudt dat ze de oorsprong van gebeurtenissen kennen. In tegenstelling tot het verband tussen oorzaak en gevolg, zijn bij dit soort significante synchroniciteit gelijktijdigheid en betekenis met elkaar verbonden.

Kortom, het is niet mogelijk om uit te leggen waarom verschijnselen optreden, maar alleen om te weten dat ze met elkaar verbonden zijn door hun betekenis en het moment waarop ze plaatsvinden.

Vormen van synchroniciteit

In een van de boeken van Carl Jung wordt deze term onderscheiden van synchronisme. Dit laatste is ‘louter de gelijktijdigheid van twee gebeurtenissen’. Ondertussen is synchroniciteit, zoals we zagen, een gelijktijdige opeenvolging van twee gebeurtenissen die geen causaal verband houden. Het kan op zijn beurt drie vormen aannemen:

  • Toeval van psychische inhoud met een gebeurtenis die tegelijkertijd plaatsvindt. Bijvoorbeeld aan iemand denken en hem op datzelfde moment vinden.
  • Toeval van een droom of visioen die een min of meer getrouwe weergave is van een gebeurtenis. Een gebeurtenis die min of meer tegelijkertijd plaatsvond, maar op afstand. Bijvoorbeeld over iets dromen en het gebeurt bijna tegelijkertijd met de droom, maar op een andere plaats.
  • Hetzelfde als hierboven, maar de waargenomen gebeurtenis vindt plaats in de toekomst: en wordt in het heden weergegeven door ‘een geest’. Bijvoorbeeld een gedachte of verlangen hebben naar iets en het vervolgens in de toekomst laten gebeuren.

Volgens de betekenis van Jungiaanse theorie van synchroniciteit zouden gebeurtenissen worden onderverdeeld in twee soorten verbindingen: objectieve en causale verbindingen, en subjectieve.

Als gevolg daarvan beïnvloeden fysieke verschijnselen psychische verschijnselen en omgekeerd, zodat elke persoon de schepper zou zijn van zijn eigen geschiedenis en ook van die van anderen.

Relatie met archetypen

Vaak houdt synchroniciteit verband met affectieve toestanden of archetypen. Dit zijn energie-geladen gedragspatronen. In affectieve toestanden komen onderdrukte of onbewuste inhouden naar boven of manifesteren ze zich.

Dan zouden significante toevalligheden een directe relatie hebben met een archetype. Ook zou elke emotionele toestand een wijziging van het bewustzijn teweegbrengen.

Het betekent dat deze gebeurtenissen niet het product zijn van toeval, maar van de wens van mensen, hun doelen stellen en hun werk om deze te bereiken, zoals gesuggereerd in een artikel gepubliceerd in Temas Magazine (Spaanse link).

Hiervan uitgaande kunnen het bewuste en deze gebeurtenissen worden beïnvloed door impulsen of onbewuste of instinctieve inhoud. En deze alledaagse gebeurtenissen die met elkaar verband houden of die wij als vreemde toevalligheden beschouwen, zijn met elkaar verbonden dankzij de energie van de archetypen.



Voorbeelden van de theorie van synchroniciteit van Jung

Carl Jung geeft enkele voorbeelden uit zijn eigen ervaring om de theorie van synchroniciteit uit te leggen. In alle gevallen lijkt er sprake te zijn van reeds bestaande kennis waarvoor geen oorzakelijke verklaring bestaat. De psycholoog benadrukt echter dat zelfs bij merkwaardige gebeurtenissen bepaalde regelmatigheden voorkomen.

In het dagelijks leven is het mogelijk dat je op momenten van emotionele spanning of crisis merkt dat er tegenslagen optreden, zoals het kapot gaan van een apparaat. In feite gebeurde dit met een van de medewerkers van de psycholoog, Wolfgang Pauli. We geven commentaar op andere gevallen die in Jungs teksten aan het licht komen:

  • Eén van zijn voorbeelden is dat een treinkaartje hetzelfde nummer heeft als een theaterkaartje dat hij direct daarna koopt.
  • Een kennis zag in zijn dromen de dood van een vriend die zich op een ander continent bevond. De volgende ochtend krijgt hij te horen dat deze vriend is overleden. Het tijdstip van overlijden vond minstens één uur vóór zijn droom plaats.
  • Op een keer ging hij naar een diner waar ze vis serveerden en herinnerde hij zich dat hij die ochtend een zin over vis had geschreven. Een patiënt die hij al maanden niet meer had gezien, liet hem op zijn beurt schilderijen van vissen zien die hij in die tijd had geschilderd.
  • Een patiënt droomde dat hij een gouden scarabee kreeg. Terwijl hij dit vertelde, hoorde Jung een geluid achter zich, waar een raam was. Toen merkte hij dat er een kever tegenaan was gebotst en opende hem om hem tijdens de vlucht op te vangen. Het was dus een perfecte analogie met de gouden bug in de droom.
  • Na de dood van een familielid van een vrouw verzamelde zich een groot aantal vogels voor de ramen van de mortuariumkamer. Tegelijkertijd zakte haar man op straat in elkaar en ze was al radeloos, want toen hij weg was, kwam er een zwerm vogels van het dak naar beneden. Toen vreesde ze het ergste. Voor Jung is het mogelijk dat het onbewuste van de vrouw het gevaar al voelde.

Zijn rol in het dagelijks leven

Jung geeft aan dat niet elke gebeurtenis met een onbekende oorzaak ‘acausaal’ genoemd mag worden. Het kan inderdaad alleen op deze manier worden opgevat als de oorzaak niet eens denkbaar is. De significante toevalligheden die zich in verschillende levensfasen voordoen, kunnen niet als puur toeval worden beschouwd, maar eerder als significante arrangementen.

Maar om dit fenomeen te laten plaatsvinden is een energetische aanroep nodig via de wensen, het werk en de gedachten van de persoon. De realiteit is dat we er geen controle over hebben, maar dat we er wel een beroep op kunnen doen door een doel te stellen en eraan te werken om dat te bereiken. Het werkt ook om alert te zijn op deze gebeurtenissen.

Bewust is het mogelijk om onze mogelijkheden en realiteiten te bouwen. Wanneer de elementen dus gesynchroniseerd zijn en zinvol zijn, krijgen we een beter beeld van de spirituele aard. Het ervaren van dit fenomeen wordt op zijn beurt geassocieerd met het vinden van een staat van transcendentie.

Toevalligheden gebeuren, zelfs als we ze niet opmerken

Proberen ontvankelijker te zijn en aandachtig te zijn voor de omgeving. Probeer ook bepaalde doelstellingen aan te roepen. Dit helpt om meer van deze gebeurtenissen te ervaren die met elkaar verband houden, maar zonder een duidelijke oorzaak. Deze verschijnselen komen elke dag voor, ook al merken we ze soms niet.

De erkenning ervan is nuttig om te begrijpen hoe verschillende belangrijke levensgebeurtenissen zich op kritieke momenten voordoen. Ook om relaties te vinden tussen wat er gebeurt en wat niet duidelijk wordt begrepen.

Hoewel het een moeilijke stelling is om te bewijzen, mobiliseert het geloof in deze energieën die het objectieve met het psychische verbinden dagelijks miljoenen mensen. Heb je iets opgemerkt in jouw dagelijks leven?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.