Zwarte gaten van emotionele energie: problemen met emotionele regulering
Mensen die zich gedragen als zwarte gaten van emotionele energie hebben vaak moeite met emotionele regulatie. In feite hebben ze de neiging tot emotionele labiliteit. Dit betekent dat ze fluctuerende, intense en snelle veranderingen in hun gemoedstoestand ervaren, als gevolg van het verkeerde beheer van hun emoties.
Als gevolg daarvan kan de chaos in de gevoelens die ze ervaren ondraaglijke hoogten bereiken.
Emotieregulatie verwijst naar een hele reeks hulpmiddelen en processen waarmee je je emoties op een aangepaste manier kunt heroriënteren, afhankelijk van je behoeften. Het is niet verrassend dat als je in de buurt bent van personen die problemen hebben met het reguleren van hun emoties, je je uitgeput kunt voelen door hun emotionele vluchtigheid.
“Door middel van emotionele regulatieprocessen beïnvloeden mensen de emoties die we hebben, wanneer we ze hebben, en hoe we ze ervaren en uiten.”
-Amparo Belloch-
Zwarte gaten van emotionele energie
Wat zijn de meest verwoestende emoties? Welke kenmerken hebben ze? Hoe kunnen ze worden geïdentificeerd?
Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst affectiviteit definiëren. Dit is een overkoepelende term, waaronder emoties, gevoelens, verlangens en motivaties worden gegroepeerd, evenals onze gemoedstoestanden (Belloch, 2022). Tot de emoties die de meeste energie kosten en de meeste chaos veroorzaken, behoren de volgende.
Angst
“Ik voel me angstig over de toekomst.” “Wat gaat er gebeuren als ik dat doe?” Angst is een toekomstgerichte emotie. In feite is het zijn aard om te anticiperen op potentieel kwaad (echt of ingebeeld) dat zich kan voordoen. Daarom is het een uiterst adaptieve emotie. Maar als ze zich met een ongelooflijke snelheid voortplant, verzwakt en verteert ze uiteindelijk je vermogen om ermee om te gaan.
“We spreken pas van pathologische angst als deze reactie in intensiteit en duur onevenredig is in verhouding tot de omvang van het gevaar of de bedreiging.”
-Amparo Belloch-
Prikkelbaarheid, woede en vijandigheid
“Ik voel me prikkelbaar.” “Mijn lichaam is echt gespannen en stijf.” “Ik reageer slecht op de minste opmerking.” Identificeer je je met een van deze uitspraken? Dit soort emoties van prikkelbaarheid, boosheid en vijandigheid worden consequent geassocieerd met de perceptie van overstuur zijn.
Het zijn echter normale emoties. Iedereen ervaart ze en ongetwijfeld heb je ze meer dan eens gevoeld. Toch veroorzaken ze ongemak als ze vaker voorkomen dan zou moeten. Of wanneer ze niet in verhouding staan tot de stimulus die ze veroorzaakt, en je niet in staat bent ze te beheersen en te stoppen.
“Onuitstaanbaarheid uit zich in gevoelens van spanning en prikkelbaarheid, die gepaard gaan met het gemakkelijk uitlokken van walging of woede.”
-Amparo Belloch-
Vreugde en euforie
Paradoxaal genoeg kunnen deze twee emoties ook ware zwarte gaten van emotionele energie vormen. Dit gebeurt wanneer ze excessief zijn. In psychiatrische terminologie staat dit bekend als opgetogenheid of stemmingsuitbreiding. Bovendien is het een symptoom dat voorkomt bij een bipolaire stoornis.
Hoewel de betrokkene bij anderen een beeld kan oproepen van vitaliteit, vreugde, warmte en enthousiasme, reageert hij of zij met boosheid, prikkelbaarheid en ergernis als hij of zij zich overstuur voelt. Vanuit een positie van extreem hoge emotionele intensiteit raakt hun energie plotseling uitgeput. Bijgevolg bevinden ze zich in een emotioneel zwart gat.
“Het soort positieve emoties dat ons gevoelens van welzijn geeft, kan soms onaangepast zijn als ze niet passen bij de omstandigheden van de persoon.”
-Amparo Belloch-
De sleutels tot betere emotieregulatie
Berking et al’s model van adaptief omgaan met emoties (Belloch, 2022), stelde verschillende strategieën voor emotionele regulatie voor, samen met een instrument om ze te evalueren (Spaanse link).
Voor deze auteurs hangt emotionele regulatie af van de situatie waarin het individu zich bevindt. Ze stelden in totaal zeven vaardigheden voor emotionele regulatie voor. Ze vormen een goed alternatief voor de chaos van het gevoel dat je een zwart gat van emotionele energie bent.
De zeven vaardigheden
- Wees je bewust van je emoties. Wees je bewust van het feit dat je ‘iets’ voelt en wil uitzoeken wat het is. Dit is een goed uitgangspunt.
- Identificeer je emoties. Benoem ze. Het doel is om onderscheid te kunnen maken tussen soortgelijke emoties, maar met verschillende nuances. Probeer het wiel van emoties van Robert Plutchik te gebruiken. Idealiter zou je ze moeten kunnen labelen. Bijvoorbeeld herkennen dat wat je nu ervaart frustratie heet.
- Identificeer waar de emotie vandaan komt. Wat versterkt het? Informatie over de prikkels waardoor je je op een bepaalde manier voelt is de sleutel. Het geeft je toegang tot de betekenis van de ervaring, zelfs als die een negatieve emotionele valentie heeft.
- Verander het. Als dit onmogelijk is, accepteer het dan. Je kunt proberen de intensiteit of de duur ervan te wijzigen door middel van verschillende strategieën, zoals afleiding of ontspanning. Hierdoor zal je perceptie van je effectiviteit in het beheersen van je emoties verbeteren.
- Accepteer en verdraag je negatieve emoties. Als je de tijd of de kracht mist om je emoties te veranderen en te moduleren, kun je beter accepteren dat ze er zijn en zich kenbaar maken. Je kunt er echter zeker van zijn dat er een tijd komt dat je weer de kracht krijgt om ze onder ogen te zien.
- Zie de situaties onder ogen die deze emoties bij je opwekken. In feite zijn onaangename situaties vaak manieren om belangrijke doelen te bereiken, zowel op korte, middellange als lange termijn.
- Zelfsteun. Zorg voor rust en aanmoediging voor jezelf.
“Zelfaanmoediging is een motiverende kracht die de persoon aanmoedigt tot zelfhulpactie door de emotionele reactie empathisch te valideren, steun te bieden, en je eraan te herinneren dat emoties in het verleden met succes zijn overwonnen.”
-Amparo Belloch-
Voed het zwarte gat niet
Zoals we al eerder zeiden, is het onvermogen om je emoties te reguleren, zowel positieve als negatieve, de energie die de zwarte gaten van emoties voedt. Het is een perfecte voedingsbodem voor chaos, zowel in je persoonlijke wereld als in je relaties met andere mensen. Eerst moet je begrijpen wat je voelt, hoe je het voelt en waarom. Daarna kun je beginnen het te reguleren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Belloch, A. (2023). Manual De Psicopatologia. Vol. Ii (2.a ed.). MCGRAW HILL EDDUCATION.
-
GARCIA LOPEZ, G. I., AGUILERA REYES, U. L. I. S. E. S., VENEBRA MUÑOZ, A. R. T. U. R. O., & OROZCO VARGAS, A. E. (2021) Versión en Español del Emotion Regulation Skills Questionnaire: Análisis de su Fiabilidad y Validez. https://www.redalyc.org/journal/4596/459669144014/html/