Hoe verbetert lichaamsbeweging je mentale gemoedstoestand?

juni 27, 2018

Veel van de handleidingen die onze lichamelijke gezondheid en mentale gemoedstoestand proberen te verbeteren, raden een aantal belangrijke sleutels aan. Dit zijn strategieën en ideeën die gemakkelijk te verklaren en te verdedigen zijn. Het is echter niet zo eenvoudig om ze in je dagelijks leven op te nemen. Ze vereisen dat je je routines verandert. In het bijzonder de routines die je meestal ontwikkelt vanuit luiheid. De routines die je op eigen houtje hebt ontwikkeld en die door middel van veel herhaling helemaal zijn vastgeroest.

Hersenen die gewichtheffen, want wat doet lichaamsbeweging voor je mentale gemoedstoestand?

Natuurlijk is het verstandig om aan lichaamsbeweging te doen. Maar wat kan lichaamsbeweging betekenen voor je mentale gemoedstoestand? Waarom is het de moeite waard om er tijd voor vrij te maken in je dagelijkse schema? Wat heeft het voor zin om thuis te komen en, in plaats van een beetje op te ruimen, eten te maken, uit te rusten of een taal te leren, even te gaan trainen? Je hebt er helemaal geen zin in. Het is regenachtig en winderig buiten. Er zijn te veel mensen in de sportschool. En het is daar te warm.

Lichaamsbeweging houdt lichaamscellen in goede conditie

Oké, dus je geest lijkt een beetje abstract. Hij is de dirigent van het orkest dat voor velen van ons los van hun lichaam lijkt te staan. Alsof het niet echt deel uitmaakt van hetzelfde biologische systeem. Mensen praten ook over lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, alsof het twee totaal verschillende dingen zijn. Maar dat is gewoon niet waar.

Wanneer je aan lichaamsbeweging doet, gebeurt er echter iets heel raars: de cellen in je lichaam worden voorzien van zuurstof. Wanneer je beweegt, is het alsof je je lichaam even laat luchten, net zoals je soms met je huis doet. Dit is natuurlijk eenvoudig tijdens de zomer. Maar in de winter is dit helaas heel anders. Je beleeft er niet echt plezier aan als er een koude wind door je woonkamer en slaapkamers waait. Maar hoe voel je je daarna? Veel beter, toch?

Er zijn dagen waarop het lijkt alsof je lichaam dol is op dat gevoel wanneer je je motor start en andere dagen waarop het zeer lui lijkt te zijn. Maar hoe voel je je na het sporten? Veel beter, toch?

Meisje dat op het punt staat om te gaan rennen, voor haar mentale gemoedstoestand

Lichaamsbeweging verbindt lichaam en geest

De cellen in je zenuwstelsel zijn dankbaar wanneer je je lichaam beweegt en het van calorieën verlost door te rennen, springen, fietsen of lopen. Maar lichaamsbeweging biedt nog een groot voordeel in die lichaam-en-geest-eenheid. Het heeft te maken met communicatie. Als je aan iemand die normaal gesproken regelmatig aan lichaamsbeweging deed maar dit nu niet kan vanwege een blessure, vraagt wat hij het meeste mist, dan zal dit waarschijnlijk de communicatie met zijn lichaam zijn.

Als zo iemand één of twee weken niet kan bewegen, heeft hij waarschijnlijk het gevoel dat zijn lichaam niet meer met hem communiceert. Of het communiceert alleen in de taal van pijn. De kwaliteit van de informatie die hij van zijn lichaam ontvangt, is achteruitgegaan. Dus één ding dat je kunt bereiken met lichaamsbeweging, is het verbeteren van de communicatie met je lichaam. Er is geen pijn voor nodig om te beseffen dat je meer of minder energie hebt. Het is ook niet makkelijk om dit uit te leggen aan mensen die al jaren niet meer aan lichaamsbeweging doen. Ze herinneren zich niet hoe het voelt om op die manier met hun lichaam te communiceren, dus missen ze het ook niet.

Maar het verrijken van deze communicatie is de moeite meer dan waard…

Het verbetert je mentale gemoedstoestand en daardoor ook je sociale leven

De positieve invloed die lichaamsbeweging heeft op je mentale gemoedstoestand, heeft twee aspecten. Een daarvan is het sociale aspect. Of het nu gaat om individuele training of een sport, het is een zeer eenvoudige manier om mensen te ontmoeten die soortgelijke dingen doen als jij. Echte mensen van vlees en vloed, die niet achter een scherm staan. Mensen die je kunnen motiveren door middel van sport of met andere levensdoelen. Mensen die jouw sociale kring beslist groter zullen maken.

Het tweede aspect is echter dat je door te sporten ook meer tijd voor jezelf krijgt. Tijd waarin je kunt nadenken of je zorgen gewoon even kunt vergeten. Terwijl je beweegt zul je niet nadenken over op tijd komen, hoe je lichaam het eten dat je consumeert gaat verbranden, of dat iets dat je doet iemand boos kan maken of je imago kan schaden. Lichaamsbeweging is als een daad van vrijheid, een update voor je mentale vermogen en een ontmoeting met jezelf.

Het is onwaarschijnlijk dat je tijdens het trainen mentaal ongemak zult ervaren. Terwijl je traint, voel je namelijk een verbinding tussen wie je bent (of wilt zijn) en wat je doet. Er zijn geen bedreigingen, alleen uitdagingen. De uitdaging om te scoren of net iets sneller te rennen dan de vorige keer. Dingen worden eenvoudiger en je geest bedankt je voor die vrijheid.

Vrouw die aan yoga doet voor haar mentale gemoedstoestand

Lichaamsbeweging, discipline, geloof en emoties

Een indirect voordeel van lichaamsbeweging is orde en discipline. Regelmatig trainen geeft je een gevoel van consistentie, waardoor je weer een goed gevoel over jezelf krijgt. Het is alsof je tegen jezelf zegt: “Hé, wacht, ik kan dit doel bereiken dat ik voor mezelf heb gesteld.” Dit soort boodschappen zullen je zelfvertrouwen versterken en je ook helpen andere doelen te bereiken.

Je kunt het zien bij veel mensen die het hebben opgegeven. Je kunt het horen in hun woorden. Ze maken geen plannen omdat ze niet geloven dat ze ze zullen vervullen. Ze leven dus in een soort van anarchie vol negatieve zelfpraat. Dit komt omdat de beslissingen die ze nemen willekeurig zijn en het evenwicht dat ze opbouwen erg wankel is. In die gevallen zijn er maar weinig activiteiten die net als lichaamsbeweging je zelfvertrouwen kunnen herwinnen.

Hoeveel voordelen kunnen er zijn? We zijn nog steeds niet helemaal klaar. En nu is het de moeite waard om een ​​van de belangrijkste voordelen voor je mentale gemoedstoestand op te noemen: emotionele regulatie. Lichaamsbeweging is een positieve manier om de extra energie die bijna iedereen heeft, te besteden. Dit komt doordat we bijna allemaal meer calorieën binnenkrijgen dan we daadwerkelijk kunnen verbranden. Dus als je lichaam niet zoveel activiteit nodig heeft, heb je meer ruimte om aan je emoties te werken.

Lichaamsbeweging verlaagt je hartslag en vermindert spanning, er zal dus veel meer voor nodig zijn om je lichaam op gang te krijgen dan voorheen. Dit geeft je veel meer ruimte om in te handelen. Waardoor je op intelligente wijze gebruik kunt maken van de informatie die je ontvangt van de emotie die je voelt. Vervolgens kun je de emotie laten vervagen zonder dat je door de energie ervan iets doet waar je later spijt van krijgt. En zelfs bij kinderen verbetert lichaamsbeweging hun zelfbeheersing. En wanneer ze zich aan een vast schema houden, kan het zelfs helpen om hun slaap te reguleren.

Al deze voordelen voor je mentale gemoedstoestand zullen er vast voor zorgen dat je wel een poging wilt wagen, of niet?