Emotionele vampieren: wetenschap bevestigt het, sommige mensen vreten energie

januari 11, 2018 in Psychologie 487 gedeeld
Vrouw met een vogelnest op haar hoofd waar vogels in zitten

We kunnen ze wellicht emotionele vampieren noemen. Parasieten. Ze zijn het soort dat ons besmet met hun negatieve emoties totdat ze al onze energie hebben weggenomen. Ze laten ons vermoeid achter, met een doffe pijn en een grijze wolk van depressie boven ons hoofd.

Volgens wetenschappers kan dit soort dynamiek ons psychisch welzijn compleet droogleggen. Het heeft een vreemd effect op ons brein.

Het is interessant om op te merken hoe de populaire psychologie graag woorden gebruikt die bepaalde gedragingsprocessen heel goed omschrijven. ‘Emotionele vampier’ is een heel goede metafoor voor mensen wiens acties, woorden of houdingen ons bloed laten stollen – onze energie opeten.

“Als iemand slechts een prullenbak nodig heeft, laat het dat niet je geest zijn”
-Dalai Lama-

Maar experts over het onderwerp zullen ons vertellen dat bovenop het feit dat ze onze energie stelen – wat ze werkelijk doen en wat ook wetenschappelijk is aangetoond – ze ons ook weten te infecteren met hun eigen emotionele gemoedstoestand.

Laten we een voorbeeld geven: we krijgen een nieuwe collega. Naarmate we hem leren kennen realiseren we ons dat hij nooit eens over iets positiefs praat dat hem is overkomen. Hij verkeert altijd in een ‘staat van klagen‘.

Wanneer we met deze persoon zijn, zelfs als we ons bijna continu afvragen ‘waarom moet ik naar deze dingen luisteren’, kunnen we niet voorkomen dat zijn karakteristieke negativiteit ons infecteert.

Soms beïnvloedt het zelfs ons werk. Er zijn zelfs interessante studies die dit soort mensen ‘rotte appels’ noemen.

Dat wil zeggen dat ze met hun negatieve attitude de hele werksfeer kunnen ‘infecteren’, met hun eigen emotionele lasten. Ze weten oprecht vijandige omgevingen te creëren waarin werknemers zelfs een ziektedag opnemen omdat ze zich letterlijk ‘opgebrand’ voelen.

Maar het fenomeen van de rotte appel of emotionele vampier gaat veel verder dan dat…

Appel in de vorm van een vlinder

Wat gebeurt er in je brein wanneer emotionele vampieren jouw energie ‘opzuigen’

Om te begrijpen wat er gebeurt wanneer we om moeten gaan met emotionele vampieren of dag na dag in de buurt van een negatief of simpelweg vermoeiend persoon moeten zijn, die zichzelf ook nog eens als slachtoffer ziet, moeten we een korte trip naar het verleden maken.

Denk aan hoe ons brein, vanwege natuurlijke selectie, zo geprogrammeerd is om sociabiliteit en contact met onze medemens niet alleen als positief te zien, maar ook als noodzakelijk.

Dus wat onze voorouders deden om hun kansen op overleving te vergroten was het vormen van kleine groepen.

Daarom hebben we andere mensen nodig om onszelf goed te voelen en betekenisvolle verbindingen te kunnen aangaan. Wanneer we dat doen, geeft ons brein oxytocine vrij.

Maar wanneer we niet in staat zijn om met iemand anders te ‘klikken’ en in plaats daarvan vijandigheid of achterdochtigheid krijgen, geeft ons brein cortisol vrij, het stresshormoon. Een specifiek gevoel leeft in ons brein: het gevoel van een dreiging.

En er is meer. Er gebeurt iets in het verfijnde netwerk van cellen die met elkaar verbonden zijn en die ons spiegelneuronensysteem vormen.

Dit systeem is niet alleen geprogrammeerd om elke gezichtsuitdrukking of vorm van lichaamstaal van een persoon te registreren en te verwerken, maar vaak infecteert het zichzelf ook met de emoties van de mensen om ons heen.

Wetenschappers vertellen ons ook dat sommige mensen vatbaarder zijn dan andere voor deze ‘impregnatie’. Beetje bij beetje creëert het een gif.

Het effect van chemische stress in ons brein veroorzaakt door een gevoel van permanente dreiging, gecombineerd met de besmetting van negatieve emoties die we ontvangen van andere mensen, geeft ons een enkel, persistent verlangen: het verlangen om te vluchten.
Delen

Vrouw wiens haar op een vogelnest lijkt en daarom zit er een vogel in

Hoe behouden we een goed energieniveau?

We zouden je graag willen vertellen dat wanneer je oog-in-oog staat met een emotionele vampier, je er alleen maar van weg hoeft te lopen. Maar zo makkelijk is het niet.

Want als er iets is dat we weten, is het dat niet veel mensen hun baan kunnen verlaten alleen maar vanwege het feit dat er een emotionele vampier is.

We kunnen ook geen permanente afstand creëren tussen onszelf en die moeder of broer die ons geluk en onze energie steelt wanneer we met haar/hem zijn.

“Het is vreemd hoe makkelijk het is voor slechte mensen om te denken dat alles goed uit zal pakken voor hen”
-Victor Hugo-

Een goed boek om meer te leren over dit onderwerp en om dieper in te gaan op de wetenschappelijke onderzoeken is Emotional Contagion, Studies in Emotion en Social Interaction. 
In dit boek wordt uitgelegd waarom het het beste is om te leren hoe je jezelf ‘waterproof’ kunt maken voor dit soort interacties. Het doel is om ons fysieke en emotionele welzijn te beschermen.

Hieronder zullen we je een paar trucjes geven om mee te beginnen.

Wolf die naar de maan huilt vanwege alle emotionele vampieren om hem heen

3 Trucs om je energie te bewaren

  • Je hebt verdedigingsmechanismes om het te beschermen. Een zeer effectieve manier om onszelf te trainen is door de impact die emotionele vampieren wellicht op ons hebben te ‘deactiveren’. Herhaal bijvoorbeeld de volgende mantra af en toe tegen jezelf: ‘emotionele vampieren zullen mijn energie alleen opvreten als dat ik toelaat’.
  • Rationaliseer. Sommige mensen hebben de gewoonte om alleen over negatieve dingen te praten en over hoe slecht het leven hen behandelt. Eén manier om hen te stoppen is door assertief te rationaliseren: ‘in plaats van te klagen kun je iets doen aan de dingen die je niet leuk vindt’. ‘Ik wou dat je eens over iets positiefs tegen me zou praten’.
  • Leer om ‘nee’ te zeggen. Deze strategie is niet alleen simpel maar ook effectief. Vanaf nu is het beter om duidelijk aan emotionele vampieren te laten weten dat je geen tijd hebt om naar hun kritiek te luisteren. Je doet niet mee aan hun geroddel. En je laat je vooral niet slecht behandeld worden, op geen enkele manier.

Om het af te ronden, kunnen we zeggen dat er een moment komt waarop een persoon zich bewust zou kunnen worden van zijn eigen behoefte om anderen te bestelen van hun rust – hun leven.

Aangezien het niet altijd mogelijk is om onszelf te omringen met mensen die ons alleen maar balans en geluk brengen, moeten we leren om te gaan met negatieve mensen, met respect, maar ook met vastberadenheid. 

Bekijk Ook