Zeven tips om je enthousiasme te wekken

Er zijn enkele uiterst eenvoudige mechanismen die je in staat stellen je enthousiasme weer aan te wakkeren. Als je wilt weten welke, dan is dit artikel iets voor jou.
Zeven tips om je enthousiasme te wekken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Wek je enthousiasme op. Het is een energieke en positieve vitaliteit, wat betekent dat je moeilijkheden met meer kracht en zelfvertrouwen het hoofd kunt bieden. In feite is deze emotie de motor die je drijft om je doelen te bereiken.

Hoewel, zoals je waarschijnlijk wel weet, het soms niet gemakkelijk is. Het is inderdaad moeilijk om enthousiast te worden over je leven als routine je zwaar drukt en je onzeker bent over de toekomst.

Enthousiast zijn is echter een van de mooiste deugden van het mens-zijn. Daarom is het de moeite waard om te onthouden hoe deze psychologische mechanismen worden geactiveerd.

De beroemde dokter Gregorio Marañón zei altijd dat enthousiasme een teken is van emotionele gezondheid. Het betekent jezelf inzetten voor het leven en het momentum geven. Bovendien, zoals psycholoog Martin Seligman aangeeft, is het een eigenschap die je in staat stelt om dingen vanuit je hart onder ogen te zien, op een levendige en energieke manier.

Waarom probeer je het niet eens? Waarom zou je niet ontdekken hoe je deze waardevolle mentale focus verder kunt ontwikkelen?

“Het is geloof in iets en enthousiasme voor iets dat het leven de moeite waard maakt.”

Oliver Wendell Holmes

Gelukkige vrouw die in het veld springt en vertegenwoordigt hoe je je enthousiasme op kunt wekken

Hoe kunt u uw enthousiasme aanwakkeren?

Door je enthousiasme op te wekken, verbeter je niet alleen uw welzijn. Als er iets magisch is aan deze emotie, dan is het wel dat het besmettelijk is. Het is als een licht in de duisternis dat je leidt en inspireert.

Sterker nog, zo erg zelfs dat, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology, de karaktersterkten die het meest correleren met geluk enthousiasme, nieuwsgierigheid en hoop zijn.

Christopher Peterson en Martin Seligman beschrijven in hun boek Character Strengths and Virtues enthousiaste mensen als energieke mensen met heldere ogen vanwege de passie en motivatie die ze in zichzelf ervaren. Op basis hiervan lijkt het erop dat sommigen vanaf hun geboorte de eigenschap enthousiasme bezitten.

Het lijkt er zeker op dat sommige mensen een zekere aanleg hebben om enthousiast te zijn. Aan de andere kant zijn er die door hun karakter met een achterstand beginnen.

Desalniettemin, wat voor type persoonlijkheid je ook hebt, het is niet gemakkelijk om altijd 100 procent energie en positiviteit te bezitten. Daarom zou je deze dimensie moeten zien als een mentale toestand om te ontwikkelen, te ontwaken en te ontsteken wanneer je maar kunt.

Ontmoediging maakt een afschuwelijke permanente metgezel. Daarom geven we je enkele tips om je enthousiasme op te wekken.

1. Ga uit jezelf, het is tijd om andere gebieden te verkennen

We leven in een tijd waarin zelfhulpboeken permanent in trek zijn. De cultus van het zelf, de behoefte om onszelf te begrijpen, voor onszelf te zorgen, onszelf te ontwikkelen en te helen, dwingt ons om altijd op onszelf gefocust te zijn. Het is echter een goed idee om jezelf af en toe even achter te laten en andere werelden te ontdekken.

Terwijl je dat doet, zul je je ervan bewust worden dat er andere geesten zijn waar je van kunt leren. Het koesteren van nieuwe vriendschappen, het ontdekken van nieuwe omgevingen, plaatsen of praktijken en het uitbreiden van je ervaringen wakkert je passie voor het leven aan. Dat is de vonk van enthousiasme.

2. Ontspan, stop met leven in overlevingsmodus

Om je enthousiasme te wekken moet je stoppen met leven in overlevingsmodus. Wat betekent dit? Welnu, staten van stress en angst zorgen ervoor dat je in een zelfbehoudmodus werkt. Met andere woorden, vechten of vluchten. In deze modus concentreert je geest zich alleen op zorgen, op wat er is gebeurd of wat er kan gebeuren, op wat je moet doen…

Je enthousiasme wordt niet aangewakkerd als je constant bezig bent met je zorgen maken en piekeren. Ontspan daarom, vertraag en gun jezelf momenten van rust.

3. Waar ben je gepassioneerd over?

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende vraag, maar niet iedereen weet hoe hij deze moet beantwoorden. Waar ben je gepassioneerd over, wat ontsteekt je inspiratie, je enthousiasme en je motivatie? Door duidelijk te maken wat je smaak is, je persoonlijke zorgen en daaraan te werken, kun je je enthousiasme opwekken.

Onthoud dat, wanneer je enthousiast begint te worden, je zult gaan denken in de trant van “Ik weet dat ik dit kan; ik vind het heerlijk om daar tijd aan te besteden; ik voel me heel goed over mezelf; de tijd vliegt voorbij…”.

4. Stem je waarden af op je overtuigingen en gedrag

Als je iets doet, moet het in overeenstemming zijn met je waarden en overtuigingen. Pas je altijd aan wat je intuïtie en je innerlijke stem je vertellen. Dat komt omdat ze je zo goed kennen.

Pas als je je hart en ziel stort in iets dat in harmonie is met je authentieke zelf en persoonlijkheid, geniet je ervan, laat je het stromen en wekt je enthousiasme.

5. Blijf uit de buurt van degenen die je ontmoedigen

Dit is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Om je heen zullen er altijd een of twee mensen zijn die je passies, je smaak of zelfs je zorgen ondermijnen.

Deze mensen zijn experts in het knippen van de vleugels van degenen die dromen, en in het ontmoedigen van degenen die hun weg in het leven vinden. Als er op dit moment zo iemand in je leven is, is het tijd om afstand van hem te nemen.

vrouw blij om je enthousiasme te wekken

6. Oefen transcendentie om je enthousiasme op te wekken

Overstijgen is voorbij het schijnbare en gewone gaan om bredere visies en diepere inzichten te ontwikkelen. Deze psychologische kracht werd aanvankelijk gedefinieerd door William James en later door Abraham Maslow. Het heeft ook te maken met zelfrealisatie, met het duidelijke doel om te blijven leren om onszelf volledig te ontwikkelen.

De Simón Bolívar Universiteit en de Autonome Universiteit van Madrid deden een onderzoek (Engelse link) dat suggereerde dat zoiets eenvoudigs als een wandeling in de natuur bij ons een gevoel van verwondering en verrijkende transcendentie oproept.

Volgens Maslow impliceert transcendentie het bereiken van een meer omvattende en holistische staat van menselijk bewustzijn. Het betekent op een hogere manier omgaan met jezelf en anderen en met de natuur en de kosmos. Deze dimensie legt ook de basis van enthousiasme, van je betrokken voelen bij iets hogers.

7. Enthousiasme is een houding, kies er elke dag voor

Wat is het leven zonder enthousiasme? Zonder dat ontbreekt het je aan genialiteit, charisma, verlangen en de moed om te werken aan wat je wilt. Inderdaad, zonder deze emotie, groei je, je besta gewoon, op de automatische piloot. Verduidelijk daarom een doel waar je enthousiast over bent en begin eraan te werken.

Om je enthousiasme te wekken, kies je voor hoop, actie en kijk je met positiviteit naar morgen, niet met angst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Minarik, Susan K. (Jan 18, 2013). “Increase your happiness: add some zest to your life”.Positive-Living-Now. Positive-Living-Now. Retrieved April 7, 2015.
  • Peterson, C.; Park, N.; Hall, N.; Seligman, M. E. P. (2009). “Zest and work”.Journal of Organizational Behavior30 (2): 161–172. doi:10.1002/job.584
  • Peterson, C., Park, N., Hall, N., & Seligman, M. E. P. (2009). Zest and work. Journal of Organizational Behavior, 30, 161-172.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.