Strategieën voor het verbeteren van je emotionele gezondheid

mei 18, 2017

Mensen met een goede emotionele gezondheid zijn in staat om hun emoties en gedrag te beheersen. Ze zijn ook in staat om om te gaan met de verschillende uitdagingen van het leven, het ontwikkelen van sterke relaties en het herstellen van tegenslag.

Maar net zoals het moeite kost om in goede lichamelijke gezondheid te blijven, is het ook noodzakelijk dat we diezelfde moeite doen als het gaat om onze mentale en emotionele gezondheid.

Het verbeteren van onze emotionele gezondheid kan een dankbare en goede ervaring zijn op zich, op ieder gebied van het leven.

Wat is emotionele gezondheid?

Emotionele of mentale gezondheid wordt gedefinieerd als een algemene, psychologische staat van welzijnHet omvat de manier waarop we ons voelen over onszelf, de kwaliteit van onze relaties en het vermogen om om te gaan met onze gevoelens en problemen.

Goede emotionele gezondheid betekent niet dat er geen sprake is van mentale problemen. Mentaal of emotioneel gezond zijn is veel meer dan gewoon geen last hebben van depressie, angststoornis of andere psychologische problemen.

emotionele hersenen

Mentale en emotionele gezondheid verwijst onder andere naar de aanwezigheid van positieve kenmerken, zoals zelfvertrouwen, goed zelfbeeld en het vermogen om met stress om te gaan en te herstellen van tegenslagen, interesse in het leven, de vaardigheid om te lachen en plezier te hebben, de vaardigheid om goede relaties op te bouwen en te onderhouden, en de flexibiliteit om nieuwe dingen te leren en je aan veranderingen aan te passen.

Deze positieve kenmerken van emotionele gezondheid zijn wat ons in staat stelt om aan het leven deel te nemen door middel van betekenisvolle activiteiten en sterke relaties. Daarbij helpen deze positieve kenmerken ook om om te gaan met de vele uitdagingen en stress van het leven.

Welke rol speelt veerkracht bij onze emotionele gezondheid?

Emotionele gezondheid betekent niet dat je nooit door moeilijke tijden gaat of geen emotionele moeilijkheden ondervindt. Het verschil is dat mensen met een goede emotionele gezondheid het vermogen hebben om te herstellen van tegenslag, trauma en stress.

Dit vermogen staat bekend als veerkracht. Mensen die emotioneel gezond zijn, beschikken over de noodzakelijke hulpmiddelen om met moeilijke situaties om te gaan, terwijl ze een positieve houding behouden. Een van de belangrijkste factoren van veerkracht is het vermogen om stress en emoties in balans te houden.

Het vermogen om emoties te herkennen en deze voldoende uit te drukken, helpt ons om te voorkomen dat je in een depressie, angst of andere negatieve gemoedstoestand vast komt te zitten. Een andere belangrijke factor is het hebben van een sterk ondersteunend netwerk.

Als we mensen om ons heen hebben die we kunnen vertrouwen en die ons aanmoedigen en ondersteunen, kunnen zij onze veerkracht tijdens moeilijke tijden verhogen.

Veerkracht

Onze lichamelijke gezondheid is verbonden met onze mentale en emotionele gezondheid

Het verzorgen van ons lichaam is een zeer belangrijke stap op weg naar een goede emotionele gezondheid. Wanneer onze fysieke gezondheid verbetert, ervaren we automatisch een positievere staat van mentaal en emotioneel welzijn.

Niet alleen versterkt beweging het hart en de longen, maar het zorgt er ook voor dat er in je lichaam endorfines vrijkomen, krachtige chemicaliën die ons energie geven en onze stemming verbeteren.

Goed uitrusten, goed eten, bewegen, zonneschijn en het vermijden van alcohol, tabak en drugs staan aan de basis van de weg naar een betere lichamelijke gezondheid. Als je je geestelijke gezondheid wilt verbeteren, moet je goed voor jezelf zorgen.

Om je mentale en emotionele gezondheid te behouden en te versterken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen behoeften en gevoelens. Laat stress en negatieve emoties niet ophopen.

Probeer een evenwicht te vinden tussen de dagelijkse verantwoordelijkheden en de dingen waarvan je geniet. Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter bereid om de uitdagingen die zich op je pad bevinden aan te gaan.

Goed voor jezelf zorgen houdt in dat je dingen doet die op natuurlijke wijze endorfines opwekken en die je helpen om je goed te laten voelen. Naast beweging worden endorfines ook op natuurlijke wijze in de volgende gevallen vrijgegeven:

  • Behulpzaam zijn
  • Het uitoefenen van zelfdiscipline en zelfcontrole
  • Het leren van iets nieuws
  • Het genieten van schoonheid, kunst en de natuur
  • Het goed omgaan met stress
  • Het deelnemen aan creatieve activiteiten
  • Tijd vrijmaken voor ontspanning