Zelfvertrouwen: de dans van eigenliefde

Zelfvertrouwen: de dans van eigenliefde

Laatste update: 26 december, 2016

Om te begrijpen wat zelfvertrouwen is, moeten we begrijpen dat de geest werkt als een spiegel. Het reflecteert alles dat onze zintuigen op een bepaalde manier opvangen. Het ontvangt alles als een puzzelstukje dat in andere stukjes moet passen op een bepaalde manier.

De geest is tevreden als hij alles bij elkaar kan passen en kan een beetje van streek raken als dat niet lukt. Deze speciale spiegel neemt ook een beeld waar van de mensen om ons heen en daardoor ook van onszelf. Dit beeld van onszelf is niets minder dan ons zelfvertrouwen.

Zie zelfvertrouwen als een dans van onze zintuigen als we de puzzel van iets groters in elkaar zetten: eigenliefde, liefde voor alles wat voorkomt met iedere beweging die we maken.

Spiegelbeeld

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Het antwoord is simpel: omdat zelfvertrouwen aanwezig is in alles wat we doen. Zoals een kok die een magisch ingrediënt aan zijn recepten toevoegt, voegen we ons zelfvertrouwen toe aan onze acties. De manier waarop we onszelf zien, zal de doelen waar we naar streven en de manier waarop we anderen behandelen conditioneren.

Dus als we weinig zelfvertrouwen hebben, zullen we ons op doelen richten die onder ons potentieel liggen. En de mogelijkheid om je comfortzone te verlaten zal krimpen, wat ook slecht is voor je potentieel.

Een laag zelfvertrouwen kan ook invloed hebben op onze relaties met anderen. Het is een bron van bedeesdheid en het zorgt ervoor dat we bang zijn om assertief te zijn. Het zorgt ervoor dat we ons voelen en gedragen alsof we ondergeschikt zijn aan anderen.

Het veroorzaakt ook dat we negatieve gedachten ontwikkelen. Je hebt het misschien wel eens gezien: iemand wint een prijs die hij verdient, maar je kunt in zijn ogen zien dat hij zelf niet vinden dat hij het verdient. Een negatief zelfbeeld weerhoudt ons ervan om van onze prestaties te genieten en daardoor kunnen we het niet vieren op de manier waarop we verdienen.

Bloemen

Wat karakteriseert een gezond zelfvertrouwen?

Een gezond zelfvertrouwen houdt kwetsbaarheid in. We hoeven ons zelfbeeld niet te beschermen als de fundering sterk is. We hoeven ons niet te verstoppen achter een schil van gereserveerdheid of verlegenheid, noch van egocentrisme of de onderwerping aan anderen. Een gezond zelfvertrouwen is niet aan banden gelegd, omdat het zich ontwikkelt en met ons groeit.

Bovendien is een gezond zelfvertrouwen vrij van de blindheid en het concurrentievermogen dat samengaat met egocentrismeHet is kwetsbaar, zodat je gevoelens kunnen zijn wat ze echt zijn, zodat ze een deel van je ziel kunnen worden. Het geeft dezelfde waarde aan successen en mislukkingen en het houdt rekening met intentie.

Een gezond zelfvertrouwen produceert liefde, gulheid en enthousiasme, want daardoor zien we dat we allemaal iets waardevols hebben om te geven. Iets dat onze familie, maatschappij of de hele wereld kan helpen. Tot slot: omdat we ons bewust zijn van de waarde die we hebben, staan we onszelf toe de waardering van anderen te accepteren en misschien zelfs aan onszelf te geven.

Hart

Hoe kunnen we een goed zelfvertrouwen opbouwen?

De relatie tussen zelfvertrouwen en de andere elementen in ons leven werkt in twee richtingen. Dezelfde dingen die een goed zelfvertrouwen bevorderen, helpen ook om het te laten groeien en sterk te houden.

Het kiezen van de juiste uitdagingen die we op ons willen nemen, zodat we onze kracht kunnen maximaliseren en onze zwakke punten kunnen verbeteren, kan de eerste stap zijn. Deze uitdagingen moeten niet te groot of te klein zijn; deze moeten wat moeite kosten, maar geen grote opoffering.

Als we ons voelen alsof we ver weg van het bereiken van ons doel zijn, is het een goed idee om kleinere tussendoelen op te stellen die ons tevredenheid bieden als we ze bereiken. Het is ook goed om alternatieve activiteiten eraan toe te voegen, omdat dit een goede manier is om tijdelijk te ontsnappen als we een tegenslag ervaren.

Blijf in beweging. Word gezond en laat je lichaam zich bewegen op de manier waarop het altijd zou moeten bewegen. Als we dat doen, schudden we onze gedachten wakker, laten we de zwaartekracht zijn werk doen, zodat ze niet langer in de knoop zitten.

Stenen Harten

Een belangrijke notitie over het onderwerp van beweging: als je geobsedeerd raakt door je uiterlijk, zal dat je op geen enkele manier helpen, maar er goed voor zorgen en je tevreden voelen vanwege je uiterlijk is wel goed voor je zelfvertrouwen.

Ons image tegenover het image van anderen

Zoals we aan het begin al zeiden, bestaat er een parallel aan beelden in onze geest. Om op dit onderwerp door te gaan, hebben we gezien hoe uniek en anders het beeld van ons zelfvertrouwen is.

Deze reflectie, het zelfvertrouwen, geeft ons niet alleen een idee van wie we zijn, maar ook hoe we overkomen op anderen. En hier is waar de tegenstelling begint: het zijn onze vrienden, familieleden, vijanden en andere mensen die bepalen hoe we onszelf zien als we in de spiegel kijken.

Weten hoe je met hun meningen om moet gaan en daar het noodzakelijke belang aan hechten zal de laatste – en misschien minst belangrijke – factor zijn van het hebben van een goed zelfvertrouwen. Zorgvuldige afweging van het belang van de externe feedback zal het veld bevruchten, waar je gevoel van eigenwaarde sterke wortels en een kwetsbare huid kan ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.