De 6 fases van romantische relaties

De 6 fases van romantische relaties

Laatste update: 30 juli, 2022

Romantische relaties groeien, evolueren en veranderen, volgens distinctieve en gedefinieerde fases. Dit verklaart waarom we ons niet hetzelfde voelen na een paar jaar als toen we onze partner pas hadden ontmoet. Het kennen van deze fases kan helpen ons op ons gemak en zeker te voelen in onze relatie naarmate hij zich ontwikkelt.

Net zoals mensen veranderen, kunnen we ook leren, groeien en rijpen in onze relaties en het helpt om dit te weten, zodat we volledig van onze relatie met de persoon van wie we houden kunnen genieten. De verschillende fases van relaties zijn:

1. Verliefdheid

Verliefd worden is een moment van intense emoties, “vlinders in onze maag” en een sterk verlangen om dichtbij de persoon op wie je verliefd bent te blijven. Verlangen en passie, met of zonder seksuele activiteit, zijn op dit moment de hoofdingrediënten, waardoor er een intense verbeelding en creativiteit ontstaan die de ander verrassen.

Zoenen

Tijdens de verliefdheid richten mensen zich op alle dingen die ze gemeenschappelijk hebben. Geduld en begrip zijn de sleutels tijdens deze fase en de geliefden merken nog niet veel van hun verschillen.

Ruzies en conflicten worden vooral vermeden. Daarom is het begin van de relatie een bijzondere en spannende periode waarin je bezig bent om de andere persoon te ontdekken, waarvan we niet willen dat hij ooit voorbij gaat.

2. Kennis

Tijdens deze fase leidt de verliefdheid tot een diepere en intiemere kennis van de andere persoon. De verschillen met en eigenaardigheden van diegene worden ook ontdekt.

Iedere persoon, eenvoudig en uniek, begint te tonen wie hij echt is, in zijn geheel. De personen beginnen hun persoonlijke ervaringen te delen. Er is niet meer alleen maar die idealisering van het begin, maar de ontmoetingen worden realistischer.

“Denk eraan dat de grootste liefdes en de grootste prestaties hoge risico’s inhouden.”

-Anoniem-

3. Coëxistentie

Het koppel identificeert zich als zodanig, na een periode van elkaar leren kennen, waar de focus vooral op het idee van een leven samen en de toekomst is geweest. Ze hebben besloten om een leven te delen, door samen te leven en een huis te kiezen.

De seksuele activiteit vermindert door routine, verantwoordelijkheden en lasten. Het stel drukt hun liefde meer uit door affectie te tonen, door middel van steun en begrip voor het leven samen. Verschillen kunnen ontstaan in de manier waarop conflicten worden opgelost en de zoektocht naar overeenkomsten en onderhandelingen zal noodzakelijk zijn.

Stel bij Kampvuur

4. Assertiviteit

Na een periode van samenleven en alles samen willen delen, komen er nu individuele wensen en hun verdediging naar boven. Het is tijd om erover na te denken om wat activiteiten apart van elkaar te doen, terwijl de band en inzet tussen de partners wordt gerespecteerd. Tijdens deze fase kunnen er conflicten ontstaan vanwege onopgeloste persoonlijke crises.

Het is als een reünie met jezelf na een periode van je te hebben gericht op de andere persoon en de relatie. Nadat de persoonlijke wensen weer naar boven komen, kiezen beide partners ervoor om zich op zichzelf te richten, in ieder geval een tijdje.

5. Groei

Als het stel dit punt bereikt, betekent dat het ze bereid zijn hun relatie te verdiepen, waardoor deze rijper en stabieler wordt. Het is tijd om beslissingen te maken over het eventueel starten van een gezin.

Dit is een fase waarin de illusie, de spanning en het enthousiasme terugkomen door te delen wat beiden hebben besloten te creëren, door verder te gaan met de opbouw van iets en hun leven samen in de toekomst te projecteren.

“Liefde is twee zielen die elkaar zien door hun lichamen.”

-Anoniem-

6. Aanpassing

Het leven gaat verder en veranderingen ontstaan. Als het stel zich hieraan aanpast worden ze sterker en rijper. Het is een tijd voor het stel om sterker te worden of om uit elkaar te gaan, omdat de persoonlijke waarden worden uitgedaagd en gedeeld. Nieuwe interesses komen naar boven door veranderingen, zoals de onafhankelijkheid van kinderen, pensioen, ziekte enzovoort.

Het kan een tijd zijn van wederontmoeting, omdat de eisen, verantwoordelijkheden en lasten van het leven lager zijn en het stel kan zich weer richten op het delen van nieuwe projecten, net als in het begin van de relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.