Jouw kracht zit in je kwetsbaarheid

Jouw kracht zit in je kwetsbaarheid

Laatste update: 11 oktober, 2016

Ik ben kwetsbaar, ik geef het toe. Maar wie is dit niet? Sommige dingen zouden ons allemaal kwetsen. Bepaalde aspecten van ons dagelijkse leven hebben meer invloed op ons en zorgen er soms voor dat we iets gevoeliger zijn.

Niemand wordt geboren met een ondoordringbaar schild om zich heen, een soort schild dat ons ervan weerhoudt te veel tijd huilend door te brengen wanneer het leven ons een flinke klap geeft. We hebben geen schild dat ons beschermt tegen eenzaamheid wanneer we geconfronteerd worden met een leeg huis dat ooit werd gevuld met dansende glimlachen. Onze angsten zijn van ons en het heeft geen zin om ze te verbergen of ze net als oude knikkers te verstoppen in een oude zak.

We kunnen ons allemaal die mislukking herinneren die mogelijk ons leven heeft veranderd. Dat pad dat we niet konden oversteken, omdat we bedrogen werden of omdat we niet dapper genoeg waren. Sommige mensen verbergen nog altijd de littekens van een moeilijke jeugd of het verraad van een familielid dat er niet was op het moment dat hij het meest nodig was. Wie is er nou niet weleens kwetsbaar geweest op bepaalde momenten in zijn leven?

Wij zijn allemaal weleens kwetsbaar geweest. In deze kwetsbaarheid gaat echter ook onze kracht schuil. De soort kracht die ons verlichting biedt en de wil geeft om weer terug in het zadel te klimmen. Om onze as te verzamelen en samen met hen een boek over ons leven te schrijven, vol met nieuwe lessen, de lessen die we in eerste instantie opdeden door middel van onze tranen.

Mijn kwetsbaarheid, mijn kracht

We leven in een maatschappij waarin we leren dat de sterkste onder ons het meest bekwaam zijn. Rede is meer waard dan gevoel. De mensen die in staat zijn om hun emoties te verbergen zodat ze hun doelen kunnen bereiken, worden gezien als rolmodellen. We voeden zelfs onze eigen kinderen op met het idee dat het altijd beter is om je tranen verborgen te houden, om stil te blijven en er zelf mee om te leren gaan in plaats van uit te spreken wat je van binnen voelt.

Er zijn genoeg kinderen die tijdens het opgroeien op zoek gaan naar verborgen hoekjes om in te kunnen schuilen. Mensen die volwassen worden door de vele emoties die ze voelen onder controle te houden, door valse kracht te laten zien, valse vastberadenheid; mensen die kijken, accepteren en stil blijven, die doen alsof niets hen raakt… Zij zijn ondoordringbaar.

Dit is echter allemaal nep. Op de lange termijn veroorzaakt het veel problemen wanneer je je emoties verborgen houdt. We zullen niet meer in staat zijn dingen in onze ingewikkelde innerlijke wereld te verwerken, dingen als angst, woede, razernij, onzekerheid… Hoe kunnen we deze dingen nu verwerken als ons altijd verteld is dat we moeten doen alsof al die dingen geen invloed op ons hebben?

Niet weten hoe je je kwetsbaarheid kunt ‘accepteren’, kan veel gevolgen hebben. Op het moment dat we te maken krijgen met angst, vrees of onzekerheid hebben we slechts twee keuzes: verlamd stilstaan zonder in staat te zijn op de situatie te reageren of vluchten uit de situatie. Wanneer we niet accepteren dat we van binnen allemaal breekbaar zijn, bouwen we een schild om ons heen dat vroeg of laat gebroken zal worden. Het is dan ook noodzakelijk om je eigen kwetsbaarheid te accepteren. Ik weet dat sommige dingen mij kunnen kwetsen, ik accepteer de aard van deze dingen, begrijp ze en probeer ze te overwinnen.

Kwetsbaarheid en veerkracht

Elk van ons, werkelijk elk van ons, bezit over het geweldige vermogen om tegenspoed te overwinnen. Moeilijkheden, duisternis en angst. Veerkracht is een zaad dat bij ons allemaal in het diepste van ons zijn begraven is; we moeten alleen weten hoe we dit zaad kunnen laten groeien wanneer we het nodig hebben.

Onthoud gewoon:

  • Je hoeft je niet sterker voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Je kunt niet zo veel last op je schouders dragen als je zou denken. Je bent geen superheld. We hebben allemaal onze grenzen en als je je hier niet van bewust bent, dan zal er op een gegeven moment een dag komen waarop je onderuit gaat. Bescherm jezelf, stel grenzen en wees je bewust van hoe ver je kunt gaan. Voel je kwetsbaarheid en bescherm het.
  • Het is mogelijk dat je je al zeer bewust bent van je eigen kwetsbaarheid. Wees echter voorzichtig: kwetsbaar zijn is niet een permanente staat van zijn. Het gaat erom dat we weten hoe we in kunnen zien dat we gekwetst kunnen worden, dat er dingen bestaan die ons pijn kunnen doen. Eerst moet je het erkennen, zodat je er later op strategische manier voor kunt zorgen dat je altijd vooruit zal blijven gaan, dat je je volledigheid altijd zal bewaren en alles kan overwinnen.
  • Soms laat het leven zich van zijn wreedste kant zien en brengt het ons op het moeilijkste pad. Het leven brengt, zoals je waarschijnlijk wel weet, doorgaans ernstige gevolgen met zich mee. Als je echter veerkracht ontwikkelt, dan zul je in staat zijn om je integriteit te beschermen en er sterker uit te komen. Het is niet een simpel woord uit een zelfhulpboek; het is een absolute werkelijkheid. Een zucht van hoop die je in jezelf moet zien te vinden en waar je met al je kracht aan vast moet blijven houden om uit de situatie te kunnen ontsnappen.

Je bent moediger dan je denkt. Dit zal je misschien verbazen, maar jouw kwetsbaarheid is ook jouw kracht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.