Hoeveel je verliest door angst

juli 29, 2016

Soms overvalt angst ons en dompelt het ons onder in de atmosfeer. En zo wordt je erdoor gevangen en lijkt alles om je heen anders, mistig. Alsof je een beslagen bril draagt en je gezichtsvermogen hierdoor onscherp is.

Dit zijn de vlekken van angst, van aannames, van onze “wat als” en “misschien”, wat we hadden moeten doen, wat obstakels op ons pad neerzet. Hoe vaak heeft het ons er wel niet van weerhouden om vooruit te gaan? Hoeveel hebben we verloren dankzij de angst om te verliezen?

En soms zorgt het doekje dat we gebruiken om de vlekken op die bril schoon te maken ervoor dat hij alleen nog maar viezer wordt in plaats van hem schoon te maken. De oplossing, de strategie of het alternatief dat we hebben gekozen sust de angst alleen maar, maar het voedt het ook en maakt het sterker.

Het is alsof je iemand die heel kwaad is probeert te vertellen dat hij of zij moet kalmeren en diegene daar alleen nog maar kwader van wordt. Alsof we onszelf vertellen dat we ergens niet aan moeten denken, waarna we er alleen maar vaker aan denken.

De vlekken die ons gezichtsvermogen verduisteren maken ons blind voor de dingen die om ons heen gebeuren en we lopen door de mist, struikelend tussen de verwarring en onzekerheid.

Mist

Op andere momenten staan we op tegen de angst… We blijven ertegen vechten op duizenden verschillende manieren, maar ze leiden allemaal tot verlies en vermoeidheid. We vechten niet alleen tegen de angst, maar we moeten het ook begrijpen en accepteren, zodat we erachter kunnen komen wat er aan de hand is.

Je moet angst kunnen voelen, zodat je kunt leren wat het ons wil vertellen, alleen zonder de uitersten.

En soms is het de angst voor angst die ons gevangen houdt en houden we alleen de vlekken van verwachtingen en aannames over. We stellen ons een onzekere toekomst voor die angstaanjagend en echt is op die momenten. Dit is wanneer we dingen kwijt beginnen te raken, of mensen of ervaringen, want we zijn bang om ze te verliezen.

Vanwege de angst voor verlies veranderen je beslissingen. Vanwege de angst voor verlies ben je tevreden met hoe je bent. Vanwege de angst voor verlies neem je geen risico’s meer, maar blijf je in de zekerheid die voor jou bekend is. Vanwege de angst voor verlies ben je stil in plaats van dat je je uitspreekt. Vanwege de angst voor verlies heb je zoveel gedaan om iemand of iets niet te verliezen, dat je soms situaties hebt veroorzaakt waardoor je ze kwijt bent geraakt.

Stop nooit met iets doen uit angst om te verliezen. Voor niets of niemand, ook niet voor jezelf. Het grootste gevaar komt doordat je stopt met proberen, omdat je bang bent te verliezen.

Verliezen

Houd in gedachten dat angst ontstaat in het onbekende, in het geloof dat we ergens geen controle over hebben, over iemand of over onszelf.

Angst zorgt ervoor dat we verliezen en verlies maakt ons angstig. Angst is een teken dat er iets gebeurt binnenin ons, maar het zou ons niet moeten breken.

Angst is een projectie van de toekomstde kracht van de verbeelding in beweging, waarbij je op situaties en ervaringen anticipeert, waarschijnlijk omdat iets niet gebeurde op de manier dat je het verwachtte. De angst voor verlies vindt plaats in een toekomst die niet bestaat en het steelt kracht van onze geest, waardoor het bereiken van onze droom onmogelijk is en waardoor we ontelbare mogelijkheden verliezen.

De angst voor verlies veroorzaakt een leven vol verliesWe verliezen onszelf, want dit gebeurt alleen in het heden en de toekomst blijft een mysterie. Leven in angst veroorzaakt dat je jezelf niet laat leven, waardoor je losgemaakt wordt van het hier en nu.

Dus ga je leven leven!

Leven

Ik zal je niet beloven dat je nooit verlies zal lijden in je leven, dat is onmogelijk, maar je zal leren om te leven ondanks verlies, om te vechten voor wat je wilt bereiken en nog belangrijker, om jezelf niet te bedriegen.

Want anders geldt: hoeveel ben jij bereid om te blijven verliezen?