Het leven is onvoorspelbaar

Het leven is onvoorspelbaar

Laatste update: 11 september, 2016

De hedendaagse maatschappij draagt waarden zoals materialisme, logica en objectiviteit hoog in het vaandel. Het lijkt wel alsof we elk aspect van ons leven onder controle willen houden om uit elk moment het maximale voordeel te kunnen halen. We houden niet van wat onvoorspelbaar is.

Maar wist je dat het echte leven niet volgens deze regels gespeeld wordt? We kunnen enkel groeien als mens als we ook voorbereid zijn op het onvoorspelbare. Groei ontstaat als we wennen aan het idee dat we niet altijd onze zin kunnen krijgen en dat we echt niet in staat zijn controle uit te oefenen op degenen om ons heen.

Mensen lijken bang te zijn van wat onvoorspelbaar is. Het geeft een gevoel van verlies van controle en zou betekenen dat willekeur en chaos het leven van alledag beheersen.

Je hoeft niet echt in dit extreme idee te geloven, maar toch is het goed te kijken met een open geest. Sta flexibel in het leven en aanvaard dat er altijd heel veel dingen zullen zijn die aan onze controle ontsnappen. Verlies van controle is voor velen onder ons synoniem voor angst.

We zijn soms zo egoïstisch dat we denken: “Waarom moet mij dit overkomen?” We klagen en handelen als slachtoffer in plaats van onze blik te richten op wat werkelijk telt. Blijf niet hangen in het slachtoffergevoel, vraag je niet af waarom dit nu net bij jou gebeurde. Neem een moment om te bekijken wat er gebeurde en ontdek de les die je eruit kan leren.

Aanvaard chaos, toeval en het onvoorspelbare

Alleen in het Woud

Het is inderdaad niet altijd makkelijk elke gebeurtenis die plots opduikt te aanvaarden, zeker niet als die het zorgvuldig opgebouwde evenwicht van je leven dreigt te verstoren. Misschien werk je hard om voor jezelf een mooie carrière op te bouwen en gaat het bedrijf plots failliet. Alles waar je zo hard voor gewerkt hebt, zie je in rook opgaan.

Maar je blijven wentelen in de negatieve gevoelens en vraag waarom dit net bij jou moest gebeuren, is vechten tegen de bierkaai. Het zal enkel je wanhoop en je angst groter maken. Probeer gebruik te maken van hetgeen gebeurd is. Bekijk wat je nu zelf kan doen om je lot in eigen handen te nemen. 

Hetgeen ons overkomt, of  het nu goed of slecht is, kan het gevolg zijn van toeval. Het allerbelangrijkste is dat we elke gebeurtenis bekijken als een kans om als individu te leren en te groeien.

Je kent vast wel iemand uit je omgeving die deze allesoverheersende controle niet uit handen kan geven. Een persoon die er niet in slaagt de obsessie op te geven om het leven van degenen om zich heen te bepalen. Ze eisen het uiterste van zichzelf en kunnen de gedachte aan het maken van een fout of vergissing niet verdragen. Toeval en hetgeen onvoorspelbaar is, wordt met het allergrootste wantrouwen bekeken. Hun leven wordt bepaald door een vaste structuur en regels waarin iedereen verwacht wordt een vaste rol te spelen (de goede vader, de gehoorzame zoon, de dienende moeder, de trouwe vriend…).

Deze mensen zijn bang van het onvoorspelbare en het onverwachte. Toch zijn het net deze momenten in het leven die ons een spiegel kunnen voorhouden. Ze bieden ons een kans, een uitdaging om meer over onszelf te weten te komen en te ontdekken hoe we een betere versie van onszelf kunnen worden.

Het leven is onvoorspelbaar en bestaat uit wonderbaarlijk toeval

Het leven bestaat zowel uit fragmenten van spannende momenten als uit gebeurtenissen gevuld met verdriet. Onthoud echter dat elk moment de moeite waard is om geleefd te worden. Elke ervaring telt en maakt je tot de persoon die je vandaag geworden bent.

Veroordeel je verleden niet, veeg het niet weg uit je bestaan. Vorm hetgeen je was om tot een nieuwe, verbeterde versie van jezelf. Je bent een perfecte puzzel van tegenstellingen, waarin elk stukje van waarde is en bijdraagt tot het geheel. Stel je daarom open voor elke gebeurtenis die op je pad verschijnt en die het leven voor jou in petto heeft.

Ze zeggen dat het leven een georganiseerde chaos is die we allemaal denken te begrijpen. In werkelijkheid lijken we er wel doorheen te ploeteren als kleuters die graag experimenteren, maar toch niet voluit gaan om niet gekwetst te worden.

Gelukkig Meisje op de Fiets

Laten we daarom kijken naar wat we kunnen doen om toeval en het onvoorspelbare te verwelkomen in ons leven van alledag. Klagen we vaak niet dat er niets gebeurt, dat er ons niets spannends overkomt?

Sta dan eventjes stil bij het volgende ideeën:

  • Ben jij een van die mensen die het beter vindt om niets te wensen, zodat je ook niet kan worden teleurgesteld? Je bent bang dat hetgeen je zal krijgen misschien slechter zal zijn dan het heden? Besef dan dat je de magie van het toeval volledig de pas afsnijdt.
  • Onze overtuigingen geven onze gedachten vorm en onze gedachten geven vorm aan hoe we ons gedragen. Dit bepaalt de realiteit waarin we leven. Verander je gedachten en ontsteek opnieuw die vonk van enthousiasme in je leven.
  • Het geloof dat je gemaakt bent voor beter is vaak al voldoende om het proces van verandering op gang te brengen.
  • Je geest staat op open voor elke nieuwe prikkel als je erin slaagt beperkende en negatieve gedachten en die defaitistische houding achter je te laten. 

Toeval zit verscholen in elk hoekje, in duizenden momenten en in elke blik die op elk moment en onverwacht met de jouwe verstrengeld kan raken. Houd daarom je geest open en laat flexibiliteit toe in je leven.

Laat je weerstand voor wat het is en bekijk het leven met een nieuwsgierige blik en zonder vooroordelen. Elk moment is onvoorspelbaar, maar de moeite waard en het verdient geleefd te worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.