Wat maakt de een veerkrachtiger dan de ander?

Wat maakt de een veerkrachtiger dan de ander?

Laatste update: 08 februari, 2017

Emotioneel veerkrachtige mensen weten hoe ze efficiënter met spanning kunnen omgaan en ze herstellen sneller van de uitdagingen en crises waarmee ze mogelijk worden geconfronteerd. Maar wat doen deze emotioneel sterke mensen dat ze zo efficiënt kunnen zijn als het aankomt op het controleren van stress? Het antwoord ligt in wat bekend staat als emotionele veerkracht.

Emotionele veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan een zeer stressvolle situatie of crisis. Mensen die veerkrachtiger zijn, zijn in staat om zich aan te passen aan tegenslagen. Veerkrachtige mensen kunnen de stress die veroorzaakt wordt door veranderingen in het leven controleren, of deze veranderingen nu groot zijn of juist minder belangrijk.

Het is zelfs zo dat men tot de conclusie gekomen is dat mensen die beter kunnen omgaan met korte en minder intense momenten van spanning, doorgaans ook makkelijker over intensere crises heen kunnen komen. Dit betekent dat je door op dagelijkse basis veerkrachtig te zijn, je vermogen om grotere problemen en tegenslagen te confronteren kunt ontwikkelen.

Tot op zekere hoogte is emotionele en fysieke veerkracht aangeboren, maar het is tevens een vaardigheid die ontwikkeld kan worden. Uiteraard laten sommige mensen zich van nature minder snel uit het veld slaan door veranderingen dan anderen. Dit vermogen kan al worden opgemerkt gedurende de kindertijd en blijft vaak stabiel naarmate de jaren vorderen.

Veerkracht

Emotionele veerkracht is tevens gerelateerd aan bepaalde factoren die we niet onder controle hebben, zoals leeftijd, geslacht en blootstelling aan trauma. Toch kan iedereen veerkracht ontwikkelen; het kost alleen wel wat moeite.

Kenmerken van emotionele veerkracht

Veerkracht is geen vaststaande eigenschap. In plaats daarvan bestaan er verschillende maten waarin iemand met stress kan omgaan. Toch hebben veerkrachtige mensen bepaalde kenmerken met elkaar gemeen. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Emotioneel bewustzijn: Veerkrachtige mensen zijn zich bewust van hun emoties. Ze begrijpen wat ze voelen en waarom ze dit voelen. Tevens begrijpen ze de gevoelens van andere mensen beter, aangezien ze meer in contact zijn met hun eigen innerlijk.
 • Doorzettingsvermogen: Omdat ze gedreven worden door ofwel intrinsieke ofwel extrinsieke motivatie, zijn veerkrachtige mensen gericht op actie. Ze hebben vertrouwen in het proces en geven niet op.
 • Innerlijke controle: In plaats van te geloven dat externe krachten hun bestaan controleren, vertrouwen ze op de controle die ze over hun eigen leven hebben. Deze eigenschap wordt geassocieerd met een stressvrij bestaan, omdat mensen met een Locus of control (beheersingsoriëntatie) en een realistische kijk op de wereld proactiever kunnen zijn als het aankomt op het omgaan met stressfactoren. Ze zijn meer gericht op het zoeken naar oplossingen en het toepassen van deze oplossingen en streven ernaar om te voelen dat ze de dingen onder controle hebben.
 • Perspectief: Veerkrachtige mensen zijn in staat om hun fouten in te zien en van ze te leren. Ze zien obstakels als uitdagingen en maken gebruik van tegenslagen om sterker te worden. Ze zijn tevens in staat om betekenis te geven aan de vele uitdagingen die het leven biedt in plaats van zichzelf te zien als slachtoffers.
 • Steun: Veerkrachtige mensen zijn vaak sterke individuen die weten wat de waarde is van sociale steun en die in staat zijn zichzelf te omringen met een uitgebreid netwerk van familie en vrienden.
Hart
 • Optimisme: Ze zijn in staat de dingen van de positieve kant te bekijken en geloven in hun eigen kracht. Dit kan de manier waarop ze met problemen omgaan veranderen, waardoor ze voorkomen dat ze in de slachtofferrol treden.
 • Gevoel voor humor: Veerkrachtige mensen kunnen emotioneel herstellen van de moeilijkheden die het leven biedt en kunnen er zelfs om lachen. Dit kan ontzettend in hun voordeel werken, aangezien het hun perspectief verandert. Ze zien omstandigheden niet als een bedreiging, maar eerder als een uitdaging. Dit verandert de manier waarop het lichaam reageert op stress.

Zo kun je veerkrachtiger zijn

Emotionele veerkracht kan worden ontwikkeld. Het is zelfs zo dat we dag in dag uit geconfronteerd worden met tal van situaties waarin we het kunnen beoefenen. Het enige wat je hoeft te doen, is werkelijk veerkrachtiger willen zijn en jezelf wijden aan het proces. Natuurlijk is het niet makkelijk en het is ook niet zo één-twee-drie te bereiken, maar met behulp van de volgende ideeën zul je je veerkracht zeker ontwikkelen en emotioneel sterker worden.

 • Wees flexibel ten opzichte van jezelf en anderen. Veerkrachtige mensen kunnen hun doelen bijstellen en manieren vinden om zich aan te passen.
 • Leer iets van elk van je ervaringen. Veerkrachtige mensen kunnen altijd iets nieuws leren. Ze veranderen elke moeilijkheid in een kans om te groeien.
 • Onderneem actie. Houd het niet bij nadenken over wat beter zou zijn of wat je zou kunnen doen. Zet die stap vooruit. Mensen die veerkrachtig zijn, zijn gericht op het oplossen van problemen in plaats van zich te laten verlammen door negativiteit.
 • Ontwikkel je relaties. Op deze manier zul je mensen om je heen hebben die je kunnen steunen wanneer je het moeilijk hebt. En je zult je op je gemak voelen als het tijd is om hun hulp te accepteren.
 • Zorg altijd voor een vorm van ontspanning. Zorg ervoor dat je de mogelijkheid hebt om je emoties te uiten en de spanning naast je neer te leggen.
 • Zorg ervoor dat je een doel hebt. Doe dingen die je leven betekenis geven.
 • Geloof in jezelf. Herken je eigen krachten en ontwikkel je vaardigheden.
 • Ontwikkel een goed humeur. Streef ernaar om een goed humeur te hebben, zelfs gedurende moeilijke tijden. Onthoud dat gelach stress kan verlichten. Het zal je helpen om de dingen onder controle te houden en optimistischer in het leven te staan.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.