Wanneer je je fouten uitwist, wis je je wijsheid

Wanneer je je fouten uitwist, wis je je wijsheid

Laatste update: 20 juli, 2016

Daar ga je weer: peinzen en piekeren over wat er is gebeurd of wat je hebt gedaan, je hebt spijt. Deze preek is altijd hetzelfde, vervelend en herhalend. Je beschuldigt jezelf van de fouten die je hebt gemaakt of de keuzes die je niet hebt gemaakt.

De beelden schieten voortdurend door je hoofd. De dingen die je hebt gezegd klinken als een echo die nooit ver weg is. Je gevoelens begrenzen je als een gevangenis. Ondertussen blijven de uren maar voorbijgaan, zonder dat je het doorhebt.

‘Misschien zouden we, als ik had gezegd hoe ik me voelde, niet uit elkaar zijn gegroeid.’, ‘Misschien zouden we niet in deze situatie zitten als ik een andere optie had gekozen.’, ‘Ik had die kredieten moeten nemen toen ik de kans had, want nu zijn ze nodig voor wat ik wil doen en heb ik ze niet.’, ‘Waarom heb ik nooit tegen ze gezegd dat het me dwarszat dat ze me helemaal niet hebben gevraagd hoe het met me ging?’

Bloem

Eén voor één kunnen de onwetendheid en de redenen waarom je spijt hebt een oneindige spiraal worden: je weet waar de spiraal begon, maar het is onmogelijk om te weten waar hij zal eindigen, omdat hij niet eindigt.

Je kunt jezelf zoveel pijnigen als je wilt, jezelf beetje bij beetje kapot maken, als je daar zin in hebt. Alhoewel je innerlijke zelf daar waarschijnlijk niet zo blij van zal worden. Sta even stil en denk eens na: waar doe je het voor? Wat leveren al dat gejammer en al die gedachten je nu eigenlijk op?

Als je eerlijk tegen jezelf bent en deze vragen beantwoordt, dan zul je meer ontdekken dan je ooit voor ogen had. Je kunt je innerlijke behoeftes en verlangens herkennen.

Duik nu in deze vraag: heeft het nut om spijt te hebben voor de fouten die je hebt gemaakt? Denk je echt dat dit slechts fouten waren?

Voordat je verder gaat met jezelf te beschuldigen en jezelf tot slachtoffer te maken, wil ik je eerst even iets zeggen: dit waren niet slechts fouten, het zijn ook mogelijkheden. Richt jezelf op alle leerervaringen die je aan deze fouten overhoudt.

Klavertje

Ontdek de verborgen kansen!

Het gaat allemaal om vooruit willen komen, willen evolueren. In plaats van vast te blijven zitten, alsof we met een ketting zijn vastgebonden, gevangen in het verleden.

Je kunt het nu zelf proberen als je wilt. Kies een van je fouten, keer de situatie om en kijk wat je ervan kan leren of welke ervaring je eruit kunt halen.

Alles dat je vandaag bent is te danken aan de dingen die je wel of niet hebt gedaan in het verleden. Je successen en je fouten. En waarschijnlijk zelfs meer dankzij de laatste. Na alles dat je tot nu toe hebt meegemaakt, na het hele proces van je leven, zijn er vast wel een hoop dingen waar je trots op bent. En is het niet juist dankzij de tegenslagen en de leerervaringen die jij fouten noemt, dat je deze dingen waar je trots op bent hebt kunnen bereiken?

Ik zal je even een minuutje geven om hier voor jezelf antwoord op te geven… Probeer om echt goed te luisteren, het antwoord op deze vraag is namelijk een boodschap voor jezelf.

En ik heb het niet alleen over successen, dromen en doelen, maar ook over kwaliteiten, karaktereigenschappen en je persoonlijkheid, jouw essentie. Denk je dat deze kenmerken helemaal niets te maken hebben met de fouten die je hebt gemaakt?

Alles wat je hebt meegemaakt, alles wat je hebt gevoeld, gedacht of gedaan, overal zaten uiterlijke gevolgen aan verbonden, maar ook innerlijke. Het is aan jou om te bepalen op welke manier je deze gevolgen zult inzetten: je kunt alles eruit halen dat er in zit of alleen de droge en verwelkte delen bewaren. Alleen naar de oppervlakte kijken of diep graven en de wijsheid die erin verborgen zit te voorschijn halen.

Open Deuren

Van fouten kun je leren.

Elke handeling, elke gedachte en elk gevoel dat je ervaren hebt heeft een reeks van gevolgen gehad in je leven. Het belangrijkste is om je bewust te zijn van het gegeven dat jouw hele zijn op dit moment beïnvloed is door wat er wel of niet is gebeurd in het verleden. En als je alle fouten zou uitwissen, wis je ook alle dingen die je van deze fouten hebt geleerd uit.

Door zelfs maar een van je verhalen uit te wissen, of één ervaring, zou je al niet meer dezelfde persoon zijn. Daarom kunnen we het beste, in plaats van te piekeren over alle manieren waarop je bepaalde dingen anders had kunnen doen, beginnen te peinzen over hoe we de beste versie van onszelf kunnen zijn in elke situatie, op elk moment, elke seconde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.