Dertig vragen om te groeien als persoon

Dertig vragen om te groeien als persoon

Laatste update: 02 november, 2017

Heb je weleens meegemaakt dat een mentale blokkade je blik op het leven, geluk en je relaties met anderen verstoorde? Heb je weleens op een punt gestaan waarop je geconfronteerd werd met de uitdaging om belangrijke levensbeslissingen te nemen en je totaal niet wist wat je moest doen of met welke factoren je rekening moest houden om een goede keuze te maken? Of heb je simpelweg behoefte aan verandering en weet je niet welke richting je in moet slaan?

 Een goede vraag is meer waard dan duizend middelmatige antwoorden en doorgaans ook meer dan één intelligent antwoord.

Om deze en nog vele andere redenen kan het behulpzaam zijn om jezelf de onderstaande vragen te stellen. Op deze vragen bestaan geen goede of foute antwoorden; ze zullen je simpelweg helpen om die beperkende en negatieve gedachten die je geest troebel maken en ervoor zorgen dat je niet helder na kunt denken uit de weg te ruimen.

Dertig vragen om je te helpen groeien als persoon

 1. Komt mijn echte leeftijd overeen met hoe oud ik mezelf voel?
 2. Als het leven zo kort is, waarom doe ik dan zoveel dingen die ik eigenlijk niet leuk vind en stel ik de dingen die ik echt graag wil doen altijd uit?
 3. Wanneer alles gedaan is, heb ik dan meer tijd besteed aan dingen zeggen of aan dingen doen?
 4. Maak ik me druk of ik hetgeen ik aan het doen ben goed doe of maak ik me druk of ik de juiste dingen doe?
 5. Als ik één ding kon veranderen in de wereld, slechts één ding, wat zou ik dan veranderen?
 6. Als geluk een muntstuk was, wat zou ik dan doen om rijk te worden?
 7. Doe ik moeite om te kunnen doen wat ik zelf wil of handel ik op basis van conformiteit?
 8. In welke maten heb ik controle over mijn eigen leven?
 9. Wat doe ik wanneer iemand die ik respecteer of bewonder kritiek op mij heeft of mij onaardig of onterecht behandelt?
 10. Als je iemand slechts één advies zou kunnen geven dat zijn leven volledig zou veranderen, welk advies zou dit dan zijn?
 11. Hoe vaak werd een genie in het verleden gezien als een gestoorde?
 12. Heb ik liever een ongerust genie of een gelukkige dwaas?
 13. Wat kan ik dat anderen niet kunnen?
 14. Welke dingen wil ik doen die ik nog steeds niet heb gedaan? Wat houdt mij tegen?
 15. Waar blijf ik aan vasthouden dat ervoor zorgt dat ik niet vooruit kom?
 16. Doet het er echt toe wat er in het verleden is gebeurd?
 17. Waarom ben ik wie ik ben?
 18. Ben ik de soort vriend die ik zelf zou willen hebben?
 19. Wat is het ding waar ik het meest dankbaar voor ben in het leven?
 20. Wat is het gelukkigste moment uit mijn jeugd? Waarom?
 21. Als niet nu, wanneer dan wel?
 22. Als ik nog steeds mijn dromen niet heb verwezenlijkt, waar wacht ik dan nog op?
 23. Kan ik het mezelf toestaan om nog even te wachten of is het belangrijk dat ik nu in actie kom?
 24. Heb ik het gevoel alsof ik deze dag al honderden keren heb meegemaakt?
 25. Als morgen het einde van de wereld zou zijn, met wie zou ik dan vandaag mijn dag doorbrengen?
 26. Zou ik bereid zijn jaren van mijn leven op te offeren om beroemd en aantrekkelijk te zijn?
 27. Wat is het verschil tussen leven en in leven zijn?
 28. Als ik weet dat ik van mijn fouten kan leren, waarom ben ik dan zo bang om te falen?
 29. Hoe zou ik mezelf gedragen als ik de enige was die erbij was om over mijn gedrag te oordelen?
 30. Maak ik mijn eigen keuzes of laat ik anderen voor mij kiezen?

Denken en handelen om je leven te veranderen

Het is erg belangrijk om elke dag tijd vrij te maken om een gesprek met jezelf aan te gaan en je geest vrij te maken. Dit opent de deur voor creativiteit en bewuste zelfreflectie op wie we zijn, wie we willen zijn, wat we willen in het leven en wat we gaan doen om dit te bereiken.

Het dagelijks nemen van de nodige maatregelen kan ons helpen om te ontwaken en er zeker van te zijn dat hetgeen we doen op één lijn zit met onze fundamentele normen en waarden. Het vieren van onze overwinningen, hoe klein ze ook zijn, zorgt ervoor dat we van het leven kunnen genieten en dat het leven de moeite waard wordt.

Je geest vrij maken van blokkades zal je helpen om jezelf vrijer te voelen en om je te richten op wat je echt vindt dat je moet doen, om je te richten op de dingen die jouw leven nut geven.  Wellicht ook interessant voor jou

We groeien door het nemen van risico’s
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We groeien door het nemen van risico’s

Het nemen van risico's is iets dat soms nodig is om onze doelen te bereiken en verandert ons langzaam in iemand die dicht bij ons ideaalbeeld komt.