Leer van je fouten

Leer van je fouten

Laatste update: 07 maart, 2017

Gedurende ons leven maken we allemaal fouten: relaties met mensen die niet goed voor ons waren, beslissingen op het werk of ons persoonlijke leven waar we later spijt van hebben, woorden die we niet meenden waarmee we mensen hebben gekwetst…

Het is belangrijk om niet alleen te leren van onze fouten zodat je ze niet opnieuw maakt, maar ook om erover na te denken en overeind te krabbelen als je bent gevallen. Je moet jezelf niet laten overrompelen door ontmoediging en negatieve gedachten over jezelf. Het is belangrijk om in staat te zijn door te gaan en de juiste dingen te prioriteren.

“Fouten zijn de poorten naar ontdekking.”

-James Joyce-

Hoe leer je van je fouten?

Het leren van je fouten is moeilijk, omdat we de neiging hebben om dingen op dezelfde manier te doen, maar gezond verstand en logica zeggen ons dat als we hetzelfde blijven doen, we ook hetzelfde resultaat krijgen. Heb jij wel eens geprobeerd om iets helemaal anders te doen? Als dit zo is, zul je zien dat je van je fouten hebt geleerd en dat je intelligent en vastberaden bent om die fouten niet opnieuw te maken.

Nadenken

Soms ontstaan fouten uit een gebrek aan samenhang tussen wat we willen en wat we doen. Misschien is jouw manier van leven niet zoals je zou willen, maar als je niets doet om het te veranderen, zal het allemaal niets meer lijken dan een fout door gebrek aan samenhang. Daarom moet je je leven analyseren en kijken of je acties overeenkomen met je doel.

Denk altijd positief

Gedurende ons leven straffen we onszelf met kwetsende woorden zoals “ik kan het niet”, “ik ben niet goed genoeg” of “het is onmogelijk voor me”. Deze uitdrukkingen moeten meteen worden vervangen door positieve, zoals “ik probeer het”, “als ik een fout maak zal ik ervan leren” en “ik geef niet op”.

“Er is een drijvende kracht die sterker is dan stoom, elektriciteit en atoomenergie: de wil.”

-Albert Einstein-

Geef niet op in het aangezicht van tegenspoed

Je moet altijd je fouten goed analyseren om te kijken waarom je ze hebt gemaakt, maar je moet je ook niet laten verlammen door je fouten. Het leven is geen recht pad; het is vol hobbels, bochten, bergen en obstakels.

“Een man kan vaak worden ontmoedigd, maar hij is geen mislukkeling totdat hij iemand anders de schuld geeft en het niet meer probeert.”

-John Borroughs-

 

Vooruitgaan

Neem verantwoordelijkheid

Als we een fout maken, hebben we de neiging om naar andere personen of situaties te kijken voor uitleg, maar die hebben er meestal niets mee te maken. Het is daarom belangrijk om te stoppen, te reflecteren en de verantwoordelijkheid te nemen. Het is een teken van volwassenheid, het aannemen van de consequenties van je fouten en hier de verantwoordelijkheid voor nemen.

Leer te vliegen

Als je leert, als je niet opgeeft, als je op een positieve manier over jezelf praat, zul je kunnen lachen als je iets fout doet omdat je weet dat het gewoon een vergissing was. Je kunt nog steeds opstaan en leren vliegenJe vliegt naar je dromen, naar je verlangens en je laat je niet uit het veld slaan door een simpele vergissing. Denk eraan dat succes, in de breedste betekenis van het woord, bestaat uit een aantal kleine testen en mislukkingen die omgezet worden in geleerde lessen.

Ieder van ons moet de verantwoordelijkheid nemen voor wat er in zijn of haar leven gebeurt en vooruit blijven gaan, terwijl we leren van iedere keer dat we struikelen. Dat is de enige manier waarop we in staat zijn om onze dromen te bereiken.

“Als je het wilt, kun je vliegen; je moet alleen veel vertrouwen in jezelf hebben.”

-Steve Jobs-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.