Angst: een onophoudelijke emotionele achtbaan

Angst: een onophoudelijke emotionele achtbaan

Laatste update: 08 februari, 2017

Het gevoel dat alles uit de hand loopt, voortdurende spanning, nervositeit, overmatig piekeren, onrust, slapeloosheid, krampachtig sluitende oogleden, moeilijkheden met concentreren… Dit zijn allemaal tekenen die wijzen op angst en ze vormen een probleem als ze zeer vaak voorkomen.

Dit is geen ongewone kwaal. In werkelijkheid lijden er behoorlijk veel mensen aan angst. Het is zelfs zo dat het steeds meer voorkomt in onze huidige maatschappij.

Vandaag zullen we ons richten op enkele manieren om angst te herkennen en te begrijpen. Ons doel is om je te helpen het te identificeren door middel van de gevoelens die het voortbrengt.

Gegrepen

Gevoelens die worden voortgebracht door angst

Angst is dat gevoel dat onze borst ineenkrimpt. Het vermoeit ons, blokkeert ons en maakt ons van slag. Het boort een gat midden in onze maag, het verlamt ons en overspoelt ons wezen. Een overweldigende strijd van emoties, gedachten en gedragingen die ons overmeesteren, zowel geestelijk als lichamelijk.

Angst waarschuwt ons dat er iets in ons leven is dat we moeten aanpakken. Er is iets aan de hand en het vereist onze aandacht.

In een ander artikel legden we uit hoe angst als een monster is dat zich voedt met onze adrenaline. Een monster dat onze aandacht opeist en waaraan we belang hechten. Als iets ons ook maar een beetje activeert en alert maakt (of dit nu een gedachte, een inzicht, een gedraging etc. is), begint onze adrenaline al te sputteren en zo wordt ons innerlijke monster gewekt door de geur van zijn volgende maaltijd.

In eerste instantie is dit positief, omdat het ons bijvoorbeeld kan helpen om niet van de trap te vallen. Als we het monster echter wakker houden, zal het zich voeden met onze adrenaline en alsmaar groter worden. Al snel zal het al onze energie opvreten en ons leven overstromen met een grote hoeveelheid angst.

Angst

Een metafoor om je te helpen angst te begrijpen

Je bent in een pretpark en ziet een achtbaan. Vol goede moed ga je in de rij staan om een kaartje te bemachtigen voor de rit. De zon schijnt ontzettend sterk die dag. Wanneer je eindelijk je kaartje krijgt, ben je dan ook eigenlijk al moe.

Maar dit zou de pret niet mogen drukken, want jij bent in een pretpark! En dus ga je lekker zitten in het karretje en probeer je om plezier te hebben. Plotseling wordt je echter op je hoofd geraakt door een medewerker die verkleed is als clown en daar zit je dan, met behoorlijk veel pijn mag je wel zeggen. Dit ontmoedigt je nog meer.

Om alles nog erger te maken, maakt het achtbaankarretje waar je in zit een snelle lus van 36o graden. En plotseling is dat wat in eerste instantie aantrekkelijk voor je moest zijn helemaal niet leuk meer. Je gedachten raken overbelast en blijven maar malen in je hoofd. Je kunt niet stoppen, de spanning is voortdurend en je hebt het gevoel alsof je hart elk moment stil kan gaan staan. Je gaat op en neer, door een donkere tunnel, verliest de controle en je maag keert zich om.

Pijn in de Buik

Je wilt uit de achtbaan, maar dit is onmogelijk. Je schreeuwt, huilt, zeurt, slikt je spuug in en voelt hoe je hart alsmaal sneller en harder klopt. Maar niemand kan je helpen om uit deze situatie te komen. Al je inspanningen zijn zinloos.

En dan is de rit eindelijk voorbij. Je klautert uit het karretje, volledig verdoofd door intense angst en je bent niet eens meer in staat om helder na te denken. Je bent werkelijk vermoeid en hebt het gevoel alsof je keer op keer bent overreden door een bulldozer.

Het voelen van angst is als een ritje in de achtbaan waar je in geen enkel opzicht van geniet. Vroeg of laat zal zowel het ritje als de angstaanval eindigen. Je weet dat er een hoogtepunt is en dat daarna alles weer rustig zal worden. Maar jij hebt een rottijd. Het stoort je en geeft je het gevoel alsof een donderwolk je zojuist beroofd heeft van al je bezittingen en zelfs van je identiteit.

Als jij ooit last hebt van een angst- of paniekaanval, dan zou het goed voor je zijn om deze metafoor in gedachten te houden. Zodra de aanval zich voordoet, is het belangrijk dat je heel goed weet dat deze net zo snel weer zal verdwijnen als dat hij gekomen is. Het is slechts een kwestie van tijd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.