Wanneer onze gedachten ons ziek maken

Wanneer onze gedachten ons ziek maken

Laatste update: 09 september, 2016

Elke gedachte die in onze geest opkomt, kan zichzelf omzetten tot realiteit. Dit is een heel bijzonder goed, als we het op de juiste manier gebruiken. Dit gegeven kan echter ook verwijzen naar negatieve gedachten. Negatieve gedachten kunnen een punt bereiken waarop ze ons leven sterk beïnvloeden en er zijn zelfs mensen die ziektes aantrekken door er alleen maar aan te denken.

Er bestaat iets voorbij onze geest dat in stilte leeft. Het is het grootste mysterie dat er iets voorbij onze gedachten is. Laat je geest rusten in stilte en niets meer.

We hebben het niet alleen over hypochonders, die mensen die het gevoel hebben alsof ze altijd ziek zijn. Heb je weleens gehoord van de term ‘psychosomatisch’? Deze term verwijst naar het fenomeen waarbij iemand bepaalde symptomen ervaart nadat hij eraan gedacht heeft. Wanneer iemand bijvoorbeeld iets leest over migraine en dit ervoor zorgt dat hij ineens ontzettende pijn in zijn hoofd voelt.

Het gaat echter nog veel verder dan onszelf ziek voelen nadat we hieraan hebben gedacht. Psychologen geven aan dat de redenen waarom iemand zichzelf door middel van negatieve gedachten ziek kan maken erg gevarieerd zijn. Een van deze redenen is een cognitieve stoornis. Een onevenwichtigheid als deze kan veel emotionele zorgen veroorzaken, waaronder zichzelf toegebrachte ziektes.

De ervaringen of stimuli die we gedurende ons leven ontvangen, worden bewaard in onze geest en er weer uit gehaald wanneer we denken dat dit nodig is. Wij zijn zelf degenen die de lades openen om bepaalde feiten, emoties of herinneringen eruit te laten. Ze kunnen ons bijvoorbeeld blij maken, depressief, ziek etc.

Zoals Epictetus echter ooit eens zei: “Niet datgene wat bij je gebeurt, maar de manier waarop je erop reageert is belangrijk”. Dit betekent dat wanneer we slecht nieuws of negatieve meningen alsmaar blijven herhalen in onze gedachten, we hier werkelijk ziek van kunnen worden. Het is niet zoals bij de hypochonders die verzinnen of simpelweg geloven dat ze ziek zijn – De geest heeft werkelijk het vermogen om ons ziek te maken. Tegelijkertijd heeft de geest ook (en dit is het goede nieuws) het vermogen om ons te genezen.

We kunnen het in dit artikel ook hebben over het placebo-effect, dat uitgaat van het vermogen om cognitieve nood tegen te werken; dit bewaren we echter liever voor een andere keer (of vind meer informatie door op de bovenstaande link te klikken).

Het ergste wat je kunt doen voor je gezondheid is negatieve dingen denken. Wanneer je voortdurend dingen tegen jezelf zegt als ‘Ik voel me slecht’, ‘Ik denk dat ik ziek wordt’, ‘Ik kan het niet meer weerstaan’, ‘Als ik naar buiten ga wanneer het koud is, krijg ik longontsteking’, dan is de kans des te groter dat dit realiteit zal worden.

Sommige mensen stellen dat het niet alleen de geest is die het vermogen heeft om ons te genezen of om ons ziek te maken, maar ook dat onze lichaamscellen en organen ons ‘kunnen horen’ en handelen aan de hand van deze informatie. Onthoud dat je lichaam over het algemeen zijn best doet om jouw wensen te vervullen. Jij bent de koning en zij zijn jouw onderdanen. Dus zullen ze tegen je zeggen: ‘Uw wens is ons bevel, uwe hoogheid’. Wees erg voorzichtig met waar je aan denkt, het kan namelijk zo maar eens werkelijkheid worden. Dit is van toepassing op zowel positieve als negatieve gedachten.

Gedachten

Als jouw gedachten voortdurend angst, onzekerheid, benauwdheid of depressie bij je opwekken, dan kan je immuunsysteem dit aanvoelen, waardoor het uit drang om aan jouw wensen te voldoen minder op zijn hoede is en zo elk virus en elke bacterie je lichaam binnen laat dringen.

Heb je weleens nagedacht over op welke momenten in ons leven we doorgaans het vaakst ziek worden? Als je het niet al kon raden, dit zijn de momenten waarop we verdrietig zijn. We kunnen niet gewoon de schuld op het seizoen of de lage temperaturen schuiven, maar moeten deze ook zoeken bij onze gedachten.

Wanneer je bijvoorbeeld in de metro zit en de persoon naast jou loopt te niezen omdat hij griep heeft, dan is jouw eerste reactie hierop waarschijnlijk om te denken dat je nu zelf vast ook verkouden zal worden. Deze boodschap wordt door jouw lichaam opgenomen en vanaf dat moment begint je hele lichaam zijn best te doen om dat verzoek werkelijkheid te maken, waardoor je dus de volgende dag in bed ligt met koorts, een zere keel en last van hoest. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar het is echt zo.

Als je niet ziek wilt worden, houd dan op met erover nadenken. Wanneer je last hebt van een infectie, probeer jezelf dan in te beelden hoe je je zult voelen wanneer je weer genezen bent. Blijf niet hangen in de pijn en de symptomen. Denk positief over hoe het is om gezond en sterk te zijn en je zult vanzelf zien welke veranderingen dit in je lichaam zal veroorzaken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.