Depressie: een zieke ziel

Depressie: een zieke ziel

Laatste update: 22 juli, 2016

Niets is meer zinvol in mijn leven, niets interesseert me en niets verrast me, ik voel me leeg… Eenzaamheid baant zich een weg door mijn lichaam en mijn geest en ik ben overal mijn enthousiasme voor verloren, voor alles dat ik leuk vond en dat me gelukkig maakte: lezen, muziek luisteren, de liefde bedrijven, reizen, het dagelijkse gevecht op het werk…

Ik eet nauwelijks en soms slaap ik overdreven veel of breng ik hele nachten door zonder te slapen. Ik wil niemand zien, ik wil met niemand praten, de hele wereld overweldigt me omdat ik zelfs mezelf overweldig… En hoewel ik niet de kracht heb om mezelf te doden, zou ik soms willen dat ik mijn ogen sloot en nooit meer wakker werd. 

Het voelt vaak alsof de schaamte mij verstikt en ik huil eindeloos lang, denkend dat mijn leven het niet waard is en me afvragend wat ik hier eigenlijk doe. Ik heb het gevoel dat ik gefaald heb op het werk, ik heb het gevoel dat ik duizenden keren gefaald heb in de liefde, ik heb het gevoel dat niemand mij waardeert en ik denk dat dit leven het niet waard is…

Dit artikel is geïnspireerd door de woorden van acteur Willy Toledo over het lijden aan depressie.

Ik stopte met wat ik aan het doen was en moest even kijken; zijn woorden trokken mijn aandacht. Ik keek naar hem zonder met mijn ogen te knipperen en voor een moment probeerde ik zijn getuigenis te begrijpen, een getuigenis waarmee elke persoon die aan depressie lijdt of heeft geleden zich kan identificeren.

We hopen dat zijn openbare oprechtheid en dit artikel behulpzaam zal zijn voor enkele van de mensen die nu misschien deze woorden lezen.

Depressie

Hoe kunnen we depressie overwinnen?

In de eerste plaats zal de liefde van jouw geliefden en de hulp van een specialist je helpen te ontsnappen uit die donkere put waar je het gevoel hebt niet uit te kunnen komen. Depressie is niet makkelijk te overwinnen, maar met moed en steun kan het je lukken.

We leven in een wereld waarin de dingen vaak genoeg niet gaan zoals we ze gepland hadden, hierdoor overweldigen ze ons…en dus verliest alles zijn betekenis. Ons leven, ons bestaan.

Alles kan veranderen. Vandaag, en morgen misschien, is de lucht grijs, maar de zon zal weer schijnen en misschien zal je zonder het te beseffen de verrassing die het leven je biedt vinden achter de glimlach van een kind, terwijl je loopt door een park vol lentebloemen of als je een bijzondere persoon ontmoet.

Door middel van therapie zul je een persoonlijk plan creëren om te proberen terug te keren naar wie je hiervoor was.

“Een van de smarten van depressie is dat het het idee en het gevoel van hoop uitwist.”

-Juan Antonio Vallejo Nájera-

Kleine dingen die depressie kunnen helpen verlichten

1. Loop of wandel tussen de vijftien en dertig minuten per dag.

2. Lees elke dag iets dat je positiviteit ondersteunt. 

3. Spreek ten minste één keer per week af met vrienden of familie.

4. Doe elke week iets dat je leuk vindt.

5. Maak een lijst met doelen.

6. Houd op met je te focussen op dat wat er in het verleden fout gegaan is. De toekomst zit vol mooie verrassingen.

7. Doe dingen die je leuk vindt, zoals koken, knutselen etc.

8. Probeer te mediteren, al is het maar een paar minuten per dag. Je zult zien hoe je beetje bij beetje geïnteresseerder zult worden. Meditatie is geweldig voor het veranderen van je geest en je gedachten.

9. Probeer naar de sportschool te gaan en als je dat niet leuk vindt, ga dan op zijn minst thuis lekker dansen of onderneem buiten een activiteit.

10. Maak je geen zorgen; weet dat je vroeg of laat de oplossing zult vinden.

11. Probeer om niet alleen te zijn en vraag een vriend of familielid om je te vergezellen tijdens een wandeling of om even met je te kletsen.

12. Luister naar vrolijke muziek. Muziek is een krachtige bondgenoot die de aanmaak van endorfine stimuleert.

13. Concentreer je op de goede dingen in je leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.