In de liefde wil ik vleugels om te vliegen en wortels om te groeien

In de liefde wil ik vleugels om te vliegen en wortels om te groeien

Laatste update: 12 november, 2016

In elke relatie moeten we proberen om een adequaat evenwicht te krijgen tussen wat van mij en wat van jou is, of het nu een romantische relatie is, een relatie met je kinderen of zelfs een vriendschap.

Het lijkt een vrij complex proces, maar in werkelijkheid is de magie van elke gezonde en integrale menselijke relatie gebaseerd op respect en het geven van het beste voor de andere persoon, terwijl we op hetzelfde moment onszelf verzorgen.

Het aanbieden van vleugels voor ze om te vliegen is het mogelijk maken voor die geliefde om zijn eigen ruimtes te kiezen, zijn hobby’s te kweken en zich elke dag te ontwikkelen om persoonlijke ontplooiing te bereiken. Als die persoon blij is met zichzelf, zal hij die positieve energie aan je doorgeven. Wij creëren samen, met respect voor elkaars ruimtes en benodigdheden, terwijl we ook wortel schieten.

Wortel schieten in onze relaties betekent op geen enkele manier “overheersen” of “controleren”. Onze wortels voeden betekent dagelijkse genegenheid, respect en liefde kweken om een enkele eenheid te vormen. Dit is wat ons verenigt, het zijn de wortels die we samen gemaakt hebben en die op hun beurt ons helpen te groeien tot twee zielen in één lichaam.

“In de liefde wil ik vleugels om te vliegen en wortels om te groeien”. Hoewel er mensen zijn die voor de ene of de andere dimensie kiezen op een persoonlijk niveau, kan het ware geluk in onze sociale en emotionele relaties zeker worden gevonden in die “magische” balans.

Vleugels om te vliegen en wortels om te groeien in onze relaties

Wortels

Laten we beginnen met te praten over romantische relaties. We nodigen je uit om een eenvoudige reflectie te doen. Was je, in de relatie die je nu hebt of die je in het verleden had, in staat om je te ontwikkelen als persoon? Deelde je banden die je zowel vrijheid als bescherming en ondersteuning boden?

Zo niet, als de relatie zich op den duur niet kan ontwikkelen wanneer je behoeften veranderen, zullen de wortels verzwakken. Persoonlijke frustratie zal opkomen, een negatief gevoel dat uiteindelijk niet alleen zal worden gereflecteerd op jezelf, maar soms ook op je partner.

In deze gevallen hebben we het over “disharmonische groei”. Hier hebben alleen de behoeften van één persoon voorrang gekregen of de relatie is zelf bewegingsloos gebleven. Hier is geprobeerd wortels te groeien door alleen te denken aan de relatie zelf en niet aan de persoonlijke groei van de individuen.

Zo beginnen we een relatie bijvoorbeeld vol van emoties, van intense passie. We richten ons zo veel op elkaar, dat we we alle andere vriendschappen achterlaten, tot het punt waarop we er allebei een hekel aan hebben om uit die cirkel van intimiteit te komen die we hebben gecreëerd. Na verloop van tijd worden deze relaties zwarte gaten die zichzelf voeden totdat ze zichzelf vernietigen.

Het is heel belangrijk dat we deze dimensies in gedachten houden om een adequaat evenwicht te bewaren:

1. Persoonlijke groei

  • Ik moet me bewust zijn van mezelf, van het hier en nu en van wat ik nodig heb.
  • Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen persoonlijke groei.
  • Ik moet worden verrijkt door alles om me heen, door mijn dagelijkse ervaringen, door gesprekken, reizen, lezen, door alles wat het leven mij te bieden heeft, inclusief mijn partner.
Koppel

2. Groei van de relatie

  • Mijn persoonlijke groei heeft invloed op de groei van de relatie zelf. Als ik blij en tevreden ben met wat ik ben en heb, zal ik al deze positieve emoties aan de persoon van wie ik hou geven.
  • We moeten een continue dialoog over onze groei houden, want elk stel moet zijn banden herzien naarmate de tijd verstrijkt en er nieuwe situaties ontstaan (de geboorte van kinderen, veranderingen of het verlies van een baan).
  • We moeten een evenwicht bewaren tussen de individuele en gemeenschappelijke doelen en elkaar wederzijdse hulp aanbieden, waardoor onze wortels groeien en we elkaar ook vleugels aanbieden.

Vleugels om te vliegen en wortels om te groeien in de opvoeding van kinderen

Om gelukkige kinderen op te voeden, moet je ze vleugels om te vliegen, wortels om naar terug te keren en de zekerheid dat je er altijd voor ze bent, elke stap op weg naar het worden van verantwoordelijke en zelfstandige mensen, aanbieden.

Moeder en Kind

We hebben het vaak over de noodzaak om genegenheden te vermijden om te kunnen genieten van emotionele vrijheid. En het is waar dat er een aantal giftige genegenheden zijn die ons op zo’n manier aan dingen vastbinden dat ze ons uiteindelijk domineren. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat genegenheden ook een deel zijn van onze eigen wortels.

We verwijzen naar die gezonde genegenheden die kinderen met hun families krijgen om bonden te creëren. En bonden genereren veiligheid als we ze vullen met lucht, leven en vertrouwen, zodat ze hun vleugels kunnen openen en vliegen waar ze maar naar toe willen.

Waar hun hart en wensen hen ook naartoe leiden, de kennis dat ze altijd kunnen rekenen op hun wortels biedt hen een startpunt en een eeuwig onderdak. Daar ligt de magie van de balans: in het aanbieden van een liefde die ze laat vliegen, terwijl ze ook groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.