Meer dan een label: obesitas en gezondheid

Meer dan een label: obesitas en gezondheid

Laatste update: 05 augustus, 2016

Misschien denk je als je het model op de afbeelding hierboven ziet (Tess Munster, een model dat 120 kilo weegt): Ja, ze is mooi en aantrekkelijk, maar… ze is dik. Dit is het label dat miljoenen mensen op de wereld iedere dag opgedrukt krijgen. En het percentage mensen dat aan obesitas lijdt is de laatste jaren alleen maar gegroeid.

We kunnen er niet omheen dat obesitas grote risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt en dat het iets is wat we moeten voorkomen en beheersen. Niemand ontkent dat. Als je de stress van het proberen gewicht te verliezen optelt bij de stress van de beledigingen, de denigrerende opmerkingen en de afwijzing van een maatschappij die zeer exclusieve schoonheidsidealen heeft, kan dat zonder twijfel ervoor zorgen dat je je ellendig voelt.

Laten we denken aan onze tieners, de jonge, zwaarlijvige slachtoffers van pesterijen op school, gevangen in een cirkel waar ze niet uitkomen. Laag zelfvertrouwen, sociale vervreemding en vervormde gedachten over het eigen lichaam worden een gevangenis waar “eten” soms de enige uitweg is die verlichting biedt.

Het is daarom niet alleen belangrijk om het onderwerp obesitas aan te snijden vanuit een voedingskundig oogpunt, met strategieën om een verandering in de gewoonten, voedselkeuze en levensstijl door te voeren. Het is ook van vitaal belang om ook psychologische handvatten aan te reiken om innerlijke conflicten op te lossen en op een efficiënte manier confrontatie met de situatie aan te gaan.

Psychologische strategieën om obesitas aan te pakken

Als eerste moeten we erop wijzen dat iedere persoon een eigen verhaal, context en persoonlijkheid heeft, waardoor er voor iedereen andere strategieën nuttiger zullen zijn dan anderen. Sommige handvatten zijn zinvol voor bepaalde mensen, maar niet voor anderen. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden.

Steun van de mensen om ons heen

Het is mogelijk dat we besluiten om op dieet te gaan, onze eetgewoonten te verbeteren en dingen die ongezond zijn te vermijden, maar als we geen steun krijgen van de mensen om ons heen wordt het moeilijk om dit uit te voeren. Als dit het geval is, stel dan een grens voor jezelf en de mensen die je niet begrijpen.

Begrijp dat het verliezen van gewicht gelijk staat aan het winnen van gezondheid, het verbeteren van je levenskwaliteit en een betere visie voor jezelf hebben. Iedere moeite zal het waard zijn. Je wint gezondheid en zelfvertrouwen.

Repareer vervormde gedachten

“Dit is wie ik ben. Ik zal altijd te dik zijn.” “Ik ben onaantrekkelijk om te zien. Niemand zal me ooit zien.” “Ik zal nooit zo slank zijn als mijn vrienden, die actrice, dat model…”

Dit zijn allemaal vervormde gedachten die niet goed voor je zijn. Ze zullen je motivatie opvreten en je zelfvertrouwen vernietigen. Je doel is het bereiken van je ideale gewicht. Houd in gedachten dat het doel geen gezondheidsrisico moet zijn.

Om dit te bereiken moet je weten dat je er niet uit moet zien alsof je uitgehongerd bent, een beeld dat soms aan ons verkocht wordt. Want dat is geen schoonheid en het is ook niet gezond.

Vrouw

Communicatiewijzen en sociale vaardigheden

Hoe zie jij de wereld? Ben je onzeker? Wissel je perioden van passiviteit af met momenten van agressie?

Je moet leren jezelf uit te drukken, je emoties te beheersen terwijl je isolatie en deze momenten van woede vermijdt. Woede en hopeloosheid kunnen ervoor zorgen dat je nog meer de drang voelt om te eten.

Beheers je emoties, ontwikkel je sociale vaardigheden. Kijk als je dat wilt nog eens naar het model van het begin van dit artikel. Tess Munster heeft haar hele jeugd geleden aan pesterijen. Ze moest haar staat verlaten om opnieuw te beginnen, om alle ellende achter zich te laten en vooruit te gaan.

Ze heeft fotografie gestudeerd en langzaam ontdekte ze dat haar gezicht aantrekkelijk was. Dat haar lichaam geen gevangenis was en dat ze zich niet hoefde te schamen om het te laten zien. Nu staat ze op de cover van tijdschriften. Haar gezicht straalt balans en tevredenheid uit. Dat is de aantrekkingskracht.

Lijd je aan angst? Misschien een verborgen depressie?

In veel gevallen bedekt obesitas ernstigere psychologische problemen die vaak niet ontdekt worden. Je gaat naar een arts om een dieet te volgen en door te worden verwezen naar een diëtist, maar het lukt je niet om deze voedingsrichtlijnen op te volgen. Waarom is dat? Omdat velen van ons te veel gaan eten om onze angst en frustratie te verlichten. Het kan ook zijn omdat het niet lukt om over een verlies, mislukking of onbeantwoorde liefde heen te komen, of ieder ander proces dat we nog niet goed hebben verwerkt.

Achter deze extra kilo’s en obesitas schuilen vaak veel innerlijke processen die we moeten herkennen, zodat we ze kunnen confronteren. Vergeet niet om hulp te vragen als je het nodig hebt. Zoek van binnen naar kracht en motivatie en stop nooit met van jezelf te houden. Je bent meer dan een label.

Zorg goed voor jezelf, van binnen en van buiten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.