Ik ben niet meer bang

Ik ben niet meer bang

Laatste update: 24 september, 2017

Een klein, bang meisje keek door het raam… ze keek toe hoe de wereld aan haar voorbijging, te bang om voorbij het raamkozijn te gaan. Maar het leven wilde dat ze zou leren. En hoewel ze zichzelf zo lang als ze kon verborgen wist te houden in haar schuilplaats, wist het leven hier wel raad mee en stuurde het de wereld om bij haar aan te kloppen.

Aangezien ze een slim meisje was, begon ze zichzelf uiteindelijk open te stellen. In eerste instantie was ze bang, ze tastte een beetje in het rond en opende uiteindelijk haar deuren voor allerlei soorten wezentjes: elven, tovenaars, feetjes vermomd als heksen en heksen vermomd als feeën. Soms raakte ze in zo’n trance van de spelletjes die de tovenaar speelde, dat het meisje zich eenzaam en verdrietig voelde wanneer de tovenaar ineens verdween.

Soms verraste een fee haar met lieve woorden die uiteindelijk veranderden in pijlen die recht op haar hart afgingen; op andere dagen was ze bang wanneer ze geconfronteerd werd met die vreemde vrouw die niet per se raar was, maar toch angst bij haar opriep.

Beetje bij beetje begon het meisje te leren hoe ze de feeën kon onderscheiden van de heksen, de neppe magiërs die fouten maakten. Op een dag was ze buitengewoon gelukkig; ze voelde een overweldigend gevoel van geluk en realiseerde zich dat…

Ze nergens bang voor was. Ze keek niet langer door haar raam naar de wereld. Ze klopte nu zelf aan bij andere bange meisjes om aan hen te laten zien wat ze allemaal geleerd had van haar bezoekers in de korte tijd dat ze aan haar deur stonden.

Vanaf dat moment zei ze voortdurend tegen zichzelf en tegen de andere meisjes: “Nu ben ik nergens meer bang voor”.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet meer bang bent

Als je jezelf kunt herkennen in het verhaaltje dat je zojuist gelezen hebt; als je bang bent om het leven, andere mensen, en de rest van de wereld tegemoet te gaan, maak je dan geen zorgen en probeer je ook niet te schamen voor je angst. Beetje bij beetje leren we van het leven, uit ervaring. Het leven maakt ons sterker en hoe hard je ook probeert om je voor de wereld te verstoppen, het leven zal je altijd vinden en bij je aankloppen om naar buiten te treden.

Openheid

Aarzel niet om…

Je ervaringen te beleven

Ervaring is het enige dat ons kan helpen om te groeien en te leren van onze fouten; wees niet bang om fouten te maken of dat andere mensen fouten zullen maken met jou. We maken allemaal fouten, de hele tijd door.

Geen spijt meer te hebben van de dingen die je hebt gedaan

Op bepaalde momenten heb je misschien zo gedacht, door je leeftijd, omstandigheden of je persoonlijkheid, maar dat is nu voorbij. Laat los en draag je fouten niet langer met je mee. Zodra je er eenmaal van geleerd hebt, houd je jezelf alleen maar tegen door ze bij je te houden.

Te reflecteren zonder jezelf een slachtoffer te maken

Als je het gevoel hebt dat iemand je verkeerd behandeld heeft of dat jijzelf iemand anders verkeerd behandeld hebt, reflecteer hier dan op, bied je excuses aan of vergeef anderen en ga verder met je leven. Het is niet goed om je hersenen vol te proppen met woede wanneer dit ons nergens naartoe leidt.

Je dierbaren om advies te vragen wanneer je een knoop moet doorhakken

Vaak voelen we onszelf verdwaald; er zijn genoeg mensen die niet alleen van ons houden, maar ook in staat zijn ons met slechts een paar woorden te kalmeren. Luister naar deze mensen, maar zorg ervoor dat je zelf degene bent die uiteindelijk de beslissing maakt.

Niemand kent jou beter dan jij jezelf kent. Vaak zal het zo zijn dat je uit twee of zelfs meer wegen één weg moet kiezen. Maak de keuze nadat je er goed over na hebt gedacht; ga niet zitten tobben over wat er had kunnen gebeuren als je een andere weg had gekozen. Wat gebeurd is, is gebeurd en toen je voor deze weg koos, deed je dit omdat je op dat moment dacht dit het beste was.