Wees de beste versie van jezelf

Wees de beste versie van jezelf

Laatste update: 12 juli, 2016

We zijn allemaal op zoek naar de beste kanten van onszelf, maar slechts weinigen slagen erin die ook te vinden. Vaak zijn we zelf onze ergste vijand. Sommige mensen houden er zelfs verwoestend gedrag op na, zoals bijvoorbeeld verslavingen.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, het is altijd moeilijk om de beste versie van jezelf op elk moment te laten domineren. Er zijn mensen die zonder het te weten zelfdestructief gedrag vertonen en anderen die dat wel weten, maar ervoor kiezen daar niets aan te veranderen. Wanneer je je er klaar voor voelt en je vastberaden bent de beste versie van je zelf te zijn, volg dan de volgende stappen.

Hou op met negatief te denken/spreken

“Ik faal altijd in de liefde”, “ik zal nooit het lichaam hebben dat ik wil” en “mijn leven is niets waard” zijn slechts enkele van de zinnetjes die veel te vaak uitgesproken worden.

Wanneer je zo’n negatieve conversatie met jezelf voert, overtuig je jezelf ervan dat bepaalde irrationele ideeën de waarheid zijn.

Ontspannen

Dit is een groot probleem, want het kan ervoor zorgen dat je stopt met proberen of dat je jezelf saboteert. Deze negatieve gedachten de kop kunnen indrukken is erg belangrijk.

Leer de momenten waarop deze gedachten in je hoofd opduiken te herkennen. Zodra je jezelf begint te saboteren, denk je aan iets positiefs. Je zal zien dat dit steeds eenvoudiger zal verlopen.

Hou op met andere mensen te veroordelen

Heb je al eens opgemerkt hoe eenvoudig het is om kritiek te hebben op andere mensen? We zijn over het algemeen geneigd dit te doen, omdat het ons een gevoel van superioriteit of controle geeft. Om de beste versie van jezelf te zijn, moet je echter alle negatieve energie uit je leven bannen. De eerste stap daarin kan zijn om te vermijden dat je andere mensen veroordeelt of bekritiseert.

Sta jezelf toe de mensen om je heen te leren kennen zonder verwachtingen of zonder pogingen om de controle te nemen. Iedereen is anders en dat is ook oké. Iedereen mag leven zoals hij/zij dat verkiest en het is aan jou om hetzelfde te doen.

Hou op met falen te vrezen

Een van de dingen die je weerhoudt de beste versie van jezelf te zijn, is de angst voor falen. Misschien wil je wel iets heel graag, maar besluit je er toch niet voor te gaan, omdat je bang bent fouten te maken. Je vermijdt zo wel risico’s, maar zal waarschijnlijk je hele leven lang het gevoel hebben dat er iets ontbreekt. De meest authentieke mensen zijn diegenen die weten wat ze willen en daar ook voluit voor gaan. Anderen nemen genoegen met wat het leven hen aanbiedt. Wees niet bang voor fouten. Fouten zijn namelijk de beste leerschool.

Doe wat jij wil doen

Dit punt komt sterk overeen met het vorige. Wanneer je je hele leven lang wegloopt van falen, is het erg waarschijnlijk dat je uiteindelijk iets zal doen wat je eigenlijk helemaal niet wil doen. Dit kan gaan van iets studeren waarin je niet geïnteresseerd ben of iemand trouwen die jou helemaal niet gelukkig maakt.

De beste versie van jezelf komt juist bovendrijven wanneer je risico’s neemt om jezelf te vinden. Droom en doe je best om die dromen ook realiteit te maken.

Dromen

Afsluitend: hou je niet bezig met perfect zijn voor iedereen. Het is onmogelijk en de perfectie nastreven zal je ongelooflijk ongelukkig maken. Als je dan toch graag iemand wil behagen, laat die iemand dan jezelf zijn.

Omring jezelf met mensen die je motiveren

Een andere manier om de beste versie van jezelf te zijn, is door jezelf te omringen met mensen die jou ook beter maken. Wanneer je vrienden en familie een positieve kijk hebben en je motiveren om je doelen te behalen, is de weg daarnaartoe ook eenvoudiger en zal die je ook meer voldoening brengen. Wanneer je vrienden en familie niet het beste gezelschap zijn, ga dan op zoek naar alternatieven. Laat je vrienden niet volledig achter, maar geef jezelf toestemming om nieuwe mensen te ontmoeten die een positieve indruk nalaten.

Je kan ook op zoek gaan naar adviseurs, therapeuten of coachen om zo de motivatie te vinden die jij nodig hebt.

Ben jij klaar om jezelf te zijn?

Zoals je kan zien is de weg naar de beste versie van jezelf niet de meest eenvoudige. Maar: het verschil tussen succes en falen is je instelling.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.