5 stappen om een relatie goed te beginnen

5 stappen om een relatie goed te beginnen

Laatste update: 19 september, 2016

Een stabiele relatie wordt ondersteund door een aantal pijlers, gevormd door beide leden van het stel. Deze pijlers worden vastgesteld wanneer beide partners besluiten om als een stel te leven, met een overeengekomen fundering.

Om ze duurzaam te laten zijn en voldoende stabiliteit te laten hebben, moet het stel een redelijke tijd besteden aan het opstellen ervan. Anders kunnen ze eenzijdig worden opgelegd door de een, zonder dat er rekening wordt gehouden met de behoeften en gedachten van de ander.

Echter, lang vóór het samen vaststellen van die pijlers, voor het ‘wij’ worden, moet elke persoon individueel zijn eigen waarden en individualiteit aan de ander laten zien.

Het begin van een relatie is erg belangrijk, omdat het hier is waar we ons aan de ander kunnen laten zien, zodat we later deze pijlers met hem kunnen vaststellen. En daarvoor moet je rekening houden met de volgende aanbevelingen:

1. Wees vrienden voordat je een stel wordt

Het is ontzettend belangrijk om een vriend als partner of toekomstige partner te hebben. De beste manier om te weten of jullie persoonlijkheden elkaar aan zullen vullen en of je een goed, stabiel stel kan zijn, is eerst vrienden zijn.

Vriendschap is een relatie op basis van eerlijkheid, vertrouwen en communicatie, waarin we ons kunnen laten zien zoals we zijn, in plaats van hoe de persoon wil dat we zijn, verwacht dat we zijn of ons vraagt te zijn.

2. Laat de relatie zich op een natuurlijk manier vormen

Forceer de relatie niet. Dat wil zeggen, geniet van het nu, zonder je ongeduldig zorgen te maken en je af te vragen hoe het tussen jullie zal worden in de toekomst.

Er is geen betere manier om dit te doen, dan op een spontane en natuurlijke manier genieten van de gevoelens, gedragingen, emoties en verrassingen die zich vormen tussen twee mensen.

Stel

3. Geef jezelf aandacht en respect

Het starten van een nieuwe relatie betekent niet dat je je individualiteit moet verliezen! Streef ernaar om je eigen belangen, wensen en doelen te onderhouden; en als alles goed gaat, zullen ze uiteindelijk deel uitmaken van een meer complex project… een stel.

Om dit te doen, moeten we onszelf niet naar één kant laten overhellen om ons te concentreren op de andere persoon in de relatie, want dit toont geen voldoende niveau van zelfrespect voor een gezonde en vervullende relatie.

Wees vanaf het allereerste begin niet bang om de ander te laten zien wie je bent: je wensen, je gedachten en je emoties.

Verder moet wederzijds respect aanwezig zijn in een relatie, vanaf het begin van de relatie.

4. Observeer, leer de ander kennen en respecteer hem of haar

Het is belangrijk om de waarden, gevoelens en emoties van de andere persoon te kennen, evenals zijn houding en typische manieren – zowel tegenover ons als tegenover de mensen om hem heen.

Het goed kennen van de andere persoon helpt ons om zijn waarden en kijk op het leven te respecteren en hem te accepteren zoals hij echt is, in plaats van een verkeerd, giftig idee te voeden van hoe we dachten dat hij zou zijn of hoe we zouden willen dat hij was.

Hiermee kunnen we beginnen te beoordelen of we elkaar gemakkelijk aanvullen of met elkaar samengaan, zodat we later de pijlers van onze relatie kunnen formuleren.

5. Wees niet te snel met het labelen van je relatie

En als laatste, maar niet minder belangrijk punt: nadat je de tijd hebt genomen om vrienden te worden, om elkaar te leren kennen op een dieper niveau en om je eigen gevoelens te observeren, evenals die van de andere persoon, kunnen we er samen voor kiezen om een label op onze relatie te plakken, ons een “koppel” te noemen, wetende dat de gevoelens die ons bij elkaar brengen liefde en genegenheid zijn.

Wanneer we dit stadium hebben bereikt, zijn we ook in staat om te beginnen met het opstellen van de pijlers van de relatie. Een relatie die is geboren uit de vereniging van twee verschillende, individuele mensen die elkaar in hun waarden, houdingen en benadering van het leven aanvullen en die verder besluiten om hun doelen te delen en hun krachten te bundelen, om te verzekeren dat het leven hen geluk zal brengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.