Respect, vertrouwen en ontrouw in een relatie

Respect, vertrouwen en ontrouw in een relatie

Laatste update: 28 juli, 2016

Iedereen leidt zijn leven en ervaart zijn seksualiteit op de manier die hij/zij wil of nodig heeft. Wanneer we echter een relatie aangaan met iemand, dan zou het geheel duidelijk moeten zijn dat we deze verbintenis dienen te respecteren.

Sommige stellen besluiten echter om hun relatie op een onconventionele manier te beleven, maar dit is altijd in overeenstemming met elkaar en de voorwaarden zijn dan helemaal duidelijk.

Elke relatie is weer anders en daarom moeten we goed met die ander delen wat onze verwachtingen zijn van de relatie, wat voor ons wenselijk is en wat we niet zullen tolereren.

Wanneer dit onze voorwaarden zijn in de liefde, dan is er geen excuus voor ontrouw, zelfs niet als de liefde al verdwenen lijkt te zijn, maar de relatie nog niet verbroken is. Dit betekent dat wanneer een persoon zich inlaat met iemand anders terwijl hij een verbintenis is aangegaan met zijn partner, hij geen respect heeft voor deze verbintenis, zijn partner en uiteindelijk ook niet voor zichzelf.

Dit wil niet zeggen dat de persoon die hij bedrogen heeft hem nooit kan vergeven, maar wel dat de gevoelens en emoties van deze persoon waarschijnlijk zwaar gekwetst zijn. Hierdoor ontstaat er bij diegene een gat van onzekerheden die gepaard gaan met vernedering en bedrog.

Hart

De meest ingewikkelde vorm van ontrouw is emotioneel

De ergste vorm van ontrouw is emotioneel bedrog. Dit is de vorm van ontrouw die de meeste zorgen opwekt en het moeilijkst is om te boven te komen. Hierbij gaat het namelijk niet alleen om seksueel contact.

Studies tonen aan dat deze kwestie afhankelijk is van ons geslacht. Dat wil zeggen, mannen raken meer overweldigd wanneer ze denken aan seksuele ontrouw, terwijl vrouwen zich vaker zorgen maken over emotionele vormen van bedrog.

Met andere woorden: het lijkt erop dat mannen de gedachte dat hun partner zich seksueel inlaat met een ander moeilijker te verwerken vinden, terwijl bij vrouwen juist de gedachte dat hun partner verliefd wordt op een ander of opgewonden raakt van een andere relatie meer zorgen opwekt.

Ongeacht of het nu gaat om een eenvoudige vorm van lichamelijke ontrouw of emotionele ontrouw, vreemdgaan of liegen is een teken dat de loyaliteit verdwenen is.

Bedrog creëert een emotionele wond bij de andere persoon. Daarom is het belangrijk dat je er altijd naar streeft de gevoelens die op het spel staan in gedachten te houden en dat je deze gevoelens waardeert. Laten we zeggen dat de vrijheid van de ene persoon op de een of andere manier eindigt waar de vrijheid van de ander begint. Het is niet verantwoord om de schade die dit kan veroorzaken te rechtvaardigen.

Paardebloem

Overweeg hetgeen je anderen verschuldigd bent: respect

Zoals we hierboven al zeiden, bestaan er koppels die een open relatie tolereren, maar dit moet van tevoren volledig duidelijk worden gesteld. Het is belangrijk om altijd te blijven communiceren en deze punten te bespreken met je partner.

Er is niets dat kan rechtvaardigen dat iemand met onze gevoelens of onze zelfverzekerdheid speelt, maar het is tegelijkertijd inderdaad ook zo dat we elke situatie moeten beoordelen op basis van de context. We zijn nu eenmaal wezens die fouten maken en ontrouw kan wellicht wel een van deze fouten zijn, maar uiteindelijk zal het vertrouwen bedrogen en geschonden worden.

Er bestaat geen magische formule die je kunt toepassen om ontrouw te vermijden. In het geval van ontrouw moeten we echter wel duidelijk aangeven dat er ook ‘leven bestaat voorbij ontrouw’ en dat het niet altijd een onoplosbare situatie hoeft te zijn.

Het belangrijkste gegeven dat we altijd moeten erkennen is, dat we van onszelf moeten blijven houden en ons bewust moeten zijn van onze gevoelens en emoties. Alleen dan kunnen we namelijk succesvol deel uitmaken van een stel.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.