Niet alleen je lichaam, maar ook je geest heeft rust nodig

Niet alleen je lichaam, maar ook je geest heeft rust nodig

Laatste update: 27 oktober, 2017

Het is onmogelijk om onder constante stress te leven en altijd haast te hebben, omdat noch het lichaam noch de geest zo’n hoog niveau aan activatie voor een lange periode kan doorstaan. Dit doen, kost simpelweg te veel energie en zorgt ervoor dat je prestaties omlaag gaan naarmate de uren en dagen verstrijken. De wereld waarin we leven is echter zo competitief dat – zelfs als we eigenlijk rust nodig hebben – we niet goed weten hoe we deze rust moeten pakken. Dit brengt ons een stap dichter bij het ontwikkelen van een angststoornis. Namelijk niet alleen het lichaam, maar ook de geest heeft rust nodig.

Het helpt niets als we verschillende ontspanningstechnieken uitoefenen of drie keer per week naar yoga gaan, als we niet eens simpelweg midden op de dag een moment van kalmte kunnen inlassen. Maar het kan moeilijk zijn om die bezorgde gedachten  te stoppen die door je hoofd spoken, omdat, en dit is slechts een van de redenen, we dit niet hebben geleerd. Kun je je een dag herinneren waarop je niet gefocust was op je telefoon? Wanneer deed je voor het laatst iets wat je echt leuk vond?

Jezelf loskoppelen van je dagelijkse problemen is geen luxe, het is een noodzakelijkheid.

Je geest heeft rust nodig

Je hoeft geen vakantie te nemen om te relaxen. Een simpel weekend, een dag, of een paar uur kunnen er al voor zorgen dat je de drukte waar je je in bevindt, of die je zelfs gevangen houdt, even vergeet. Het probleem is de manier waarop je profiteert van deze periode. Ben je echt in staat om jezelf los te koppelen?

Toekomstige projecten blijven misschien door je hoofd dwalen, d.w.z. de dingen die je nog moet doen voordat het weer maandag is, de mensen die je nog steeds moet bellen en een aantal andere verantwoordelijkheden die je ervan weerhouden om te genieten van die dagen waarop je moet en kan uitrusten. Alle dingen die jou overweldigen een tijdje opzijzetten, zorgt ervoor dat je je onverantwoordelijk voelt, zelfs al kun je niets aan de problemen doen totdat je weer aan het werk gaat op maandag. En dus is het weekend niets anders dan een eindeloze anticipatie op dat moment, met de stress die daarmee gepaard gaat natuurlijk!

Hoofd Waarin Mensen Staan Te Stofzuigen Want Ook Je Geest Heeft Rust Nodig

Je kunt goed rusten en profiteren van de tijd waarin je niet werkt door verschillende activiteiten te doen en te denken op andere manieren dan je doet op de dagen waarop je verantwoordelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld op een andere tijd opstaan en je hoeft niet haastig je ontbijt te eten omdat je naar je werk moet. We zijn echter gehecht geraakt aan onze routines en het is moeilijk om ze te doorbreken. Daarom maken we uiteindelijk fouten wanneer het tijd is om te rusten.

Ten eerste plannen we alles zonder ruimte over te laten voor spontaniteit, wat betekent dat al het onverwachte een conflict veroorzaakt. We leggen onze telefoons niet weg, zetten ze niet uit of op vliegtuigmodus. En uiteindelijk durven we geen nieuwe, gekke dingen te doen, en de grote vraag is: waarom?

Een duidelijk voorbeeld hiervan is de zomer, waarin de meeste van ons een aantal dagen vrij zijn. Maar wat een fijne tijd zou moeten zijn, wordt uiteindelijk een marteling. Familiebijeenkomsten, geliefden bezoeken, vakantie boeken om te profiteren van die paar dagen vrij.. het is allemaal te veel!

Simpelweg een vakantie nemen is op zichzelf niet herstellend.

Onthoud dit tijdens je volgende periode van rust. Als je de stress niet kwijtraakt wanneer je niet hoeft te werken, wanneer doe je dit dan wel? Je vult je tijd op omdat je bang bent om niet te weten hoe je verder moet wanneer je niets te doen hebt, maar je moet het gewoon laten gaan. Misschien wil je een dagje thuis lezen, tv kijken of iets anders doen dat helemaal niet productief is. Dat is oké. Je zou je er niet slecht over moeten voelen. Je verdient het.

Draaimolen Op Het Hoofd Van Een Vrouw Want Ook Haar Geest Heeft Rust Nodig

De voordelen van rust

Misschien denk je dat uitrusten zonde van je tijd is en dat het niet nemen van pauzes je meer productief maakt en ervoor zorgt dat je je werk beter doet. Maar eigenlijk is juist het tegenovergestelde waar. De hele tijd in een werkmodus zitten zorgt er niet voor dat je de beste resultaten boekt. Het zorgt er juist voor dat problemen zoals stress, gespannenheid en depressie, sneller verschijnen. Wil je meer te weten komen over de voordelen van rust?

  • Het maakt je bijzonder creatief. Als je werk vereist dat je inventief en verbeeldend bent, zul je weten dat wanneer je je niet geïnspireerd voelt, je werk daaronder lijdt. Koppig zijn, zal je ook niet helpen. Je moet relaxen, iets doen waar je zin in hebt, jezelf even terugtrekken. Je verdoet je tijd niet, want zodra je terugkeert naar je werk, zul je die blokkade niet tegenkomen die er daarvoor wel was. Alles zal iets makkelijker gaan
  • Het bevordert je beoordelingsvermogen en besluitvaardigheid. Keuzes maken maakt een belangrijk onderdeel uit van het leven, omdat het je dichter bij of verder weg kan brengen van de dingen die je wilt. Wanneer je hoofd te vol zit, is het onmogelijk voor jou om de dingen duidelijk genoeg te zien om in staat te zijn om alle mogelijke opties te analyseren en je tevreden te voelen met het resultaat van je beslissing
  • Het vermindert stress en gespannenheid. Een goede rust verlaagt je activatielevel. Wanneer je lijdt aan stress, gaat het cortisolgehalte in je lichaam omhoog, wat direct gevolgen heeft, vooral als het chronisch wordt. Hoofdpijn, verlaagde weerstand, darmproblemen en chronische vermoeidheid zijn slechts een paar van de mogelijke gevolgen
  • Het maakt je gelukkiger. Wanneer deze negatieve denkpatronen verdwijnen uit je hoofd, begint je lichaam endorfines vrij te laten, die bekend staan als ‘gelukshormonen’. Als gevolg kun je meer genieten van wat er om je heen gebeurt en voel je evenwichtiger en vrediger.

Uitrusten bevordert de productiviteit en concentratie, en reduceert tegelijkertijd mentale blokkades.

Blaadjes Die Een Hoofd Bedekken Want Ook De Geest Heeft Rust Nodig

Als je weet hoe je op een goede manier kunt rusten, zullen ook je prestaties op je werk verbeteren. Je zult vol energie en optimistisch de dag beginnen. En als je terugvalt in je oude routine en je jezelf weer uitgeput begint te voelen, dan komt dit doordat je niet echt hebt gerust. Obsessief bezig zijn met je vakantie en te veel dingen willen doen, betekent dat je niet het meeste hebt gehaald uit je vrije tijd. Plan niet alles. Laat het los en bovenal: geniet  ervan.

Wanneer je je tijd niet aan het verdoen bent met wat het ook is dat je moet doen, waarom zou dit dan wel zo zijn als je het verdient om uit te rusten? Als je niet je voordeel doet met de weekenden en vakanties waar je zo naar verlangt, heb je je verwachtingen misschien te hoog ingesteld. Onthoud dat je vrije tijd een begin heeft, maar ook een einde. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.