Ik ben er voor je als je het moeilijk hebt

Ik ben er voor je als je het moeilijk hebt

Laatste update: 29 september, 2017

Ik ben er voor je als je het moeilijk hebt, met al mijn aandacht. Ik zal niet verdwijnen als je me ineens niet meer nodig hebt. Ik luister niet alleen naar je omdat ik mij verplicht voel en ik bied je ook mijn hand niet alleen omdat ik hetzelfde van jou terug verwacht. Als je door een moeilijke tijd gaat, zal ik je niet alleen maar vertellen wat je wilt horen, ik zal je gewoon de waarheid vertellen.

We hebben allemaal wel eens een vriend of familielid gehad die een schouder nodig had om op te huilen. Het is echter helemaal niet zo moeilijk om die schouder te bieden, of wel? Vaak lijkt het zelfs zo dat het een stuk makkelijker is om iemand te troosten dan om zelf getroost te worden. Toch kan het zijn dat we niet het juiste doen, zelfs als we ervan overtuigd zijn dat dit wel zo is. Het kan zijn dat we fouten maken waar we ons niet eens van bewust zijn, zelfs niet wanneer de gevolgen ervan al duidelijk beginnen te worden.

Haast niet wanneer je ervoor wilt zorgen dat iemand zich beter zal voelen. Het kan zijn dat je eigenlijk alleen maar wilt dat die ander stopt met klagen.

Alleen luisteren naar hetgeen je aan wilt horen, halfslachtige steun bieden, advies geven dat je zelf nooit op zou volgen… komt dit je bekend voor? Soms denk je misschien dat je aan het helpen bent, maar doe je eigenlijk het tegenovergestelde. Het is tijd dat je je ogen opent.

Als je door een moeilijke tijd gaat, zal ik luisteren naar alles wat je te zeggen hebt

Zelfs als je iemand een helpende hand wilt bieden, heb je ook nog je eigen problemen, welke er soms voor kunnen zorgen dat je niet echt naar de ander luistert. Wellicht klinkt het meeste van wat die ander te zeggen heeft je belachelijk in de oren, waardoor je niet goed kijkt naar hoe hij de dingen die hem overkomen werkelijk ervaart en hoe hij zich eronder voelt. Als dit zo is, dan bega je een grote fout, omdat je dan geen goede steun biedt.

In dit soort situaties, is het belangrijk dat je al je empathie inschakelt. Verplaats jezelf in de ander. Zou jij willen dat hij oprecht naar jou zou luisteren? Wat zou je willen dat hij tegen je zou zeggen? Wat zou voor jou behulpzaam kunnen zijn als jij in die situatie zou zitten? De antwoorden op deze vragen zullen je helpen om te achterhalen hoe je zelf het meest behulpzaam kunt zijn op dit soort momenten.

Meisje Met Een Vogeltje Op Haar Schouder

Probeer tijdens het luisteren niet voortdurend met clichés te antwoorden, met woorden die eruit komen wanneer je niet goed weet wat je moet zeggen en de stilte verstikkend is.

‘Maak je geen zorgen’, ‘het komt goed’, ‘het zal allemaal weer overgaan’. Dit zijn dingen die mensen zeggen wanneer ze niets beters kunnen bedenken. Maar weet je wat? Het maakt helemaal niet uit als je niet weet wat je moet zeggen. Je kunt ook gewoon luisteren en vragen stellen.

Betekenisloze uitspraken doen en aanmoedigende woorden bedenken, zelfs al heb je de beste bedoelingen, zal amper effect hebben.

Je hoeft niet altijd met het beste advies te komen, de mooiste woorden om steun te bieden. Je kunt ook laten zien dat je iemand steunt door gewoon aan zijn zijde te blijven staan, door te voorkomen dat hij zich hulpeloos voelt, door naar hem te luisteren en door moeite te doen om het probleem te begrijpen, maar het niet per se op te willen lossen.

Bovendien betekent niets doen soms dat je juist een hele hoop doet. Een simpele knuffel kan soms veel meer troost bieden dan uitgekauwde, lege woorden. Handelingen en een luisterend oor bieden zijn duizend keer meer waard.

De kracht van een knuffel

Je zit in de put, maar toch zal ik eerlijk zijn

Wanneer je iemand probeert te helpen, vertel hem dan niet hoe hij zich zou moeten gedragen of wat hij zou moeten doen. In de meeste gevallen is het veel beter om iemand over je eigen ervaringen te vertellen, zodat de ander het gevoel krijgt dat hij niet alleen is. Wanneer je dit doet, is het echter wel belangrijk om eerlijk te zijn.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een vriend(in) hebt die door een lastige periode gaat in zijn/haar relatie. Deze persoon heeft al een lastige jeugd achter de rug, en al zijn relaties bleken uiteindelijk zeer giftig te zijn. Daardoor heeft hij problemen met afhankelijkheid en hechting ontwikkeld, wat vooral tot uiting komt in een relatie. Hoe ga je deze persoon helpen?

Hand Die Licht Geeft In Het Donker

Misschien heb je zelf ooit iets soortgelijks meegemaakt, dus besluit je om deze ervaring met hem te delen. Je geeft zelfs een beetje gezond advies over hoe lekker het kan zijn om single te zijn, om even geen relatie te hebben, meer tijd te hebben om leuke dingen te doen met vrienden om jezelf af te leiden en te zien dat het hartstikke mogelijk is om gelukkig te zijn zonder partner… maar, houd je je zelf wel aan wat je zegt?

Vaak geven mensen heel goed advies, maar doen ze zelf eigenlijk het compleet tegenovergestelde van wat ze adviseren, of misschien zit er een prijs verbonden aan het advies die de persoon die het advies nodig heeft momenteel nog niet kan opbrengen. Als je met een suggestie komt, zorg er dan voor dat dit niet nog meer frustratie zal veroorzaken.

Als je het moeilijk hebt, zal ik niet meer luisteren naar mijn eigen woorden, en alleen nog die van jou aanhoren.

Het is ook niet goed om iemand alleen maar te vertellen wat hij wil horen. Hij maakt een moeilijke tijd door, maar het zal niet snel beter met hem gaan als jij niet eerlijk tegen hem kunt zijn en hem zowel op de goede als de slechte dingen kunt wijzen. Dit is de enige manier waarop je werkelijk kunt helpen. Soms is opbouwende kritiek veel positiever.

Zwart-Wit Foto Van Een Meisje Dat Veel Sproeten Heeft

Het is niet makkelijk om ervoor te zorgen dat anderen zich beter gaan voelen, of wel? Het vereist een sterke toewijding, een hoop aandacht en een onvoorwaardelijke langdurige steun waarbij geen ruimte is voor leugens. Dit kan allemaal helpen om de pijn te verzachten of nieuw licht te werpen op de situatie, wanneer je vriend of familielid dit harder nodig heeft dan ooit.

Vijf quotes om je te helpen in moeilijke tijden