De kracht van een knuffel

De kracht van een knuffel

Laatste update: 31 mei, 2017

Lichamelijk contact, uitgedrukt in knuffels, is nodig voor ons individueel en sociaal welzijn. Dus, laten we knuffelen en geknuffeld worden!

Een definitie van knuffelen

We weten allemaal wat een knuffel of de daad van een omhelzing is. Het is de handeling van het omvatten van iemand  met de armen. Het benoemt echter ook andere zaken, zoals het vernauwen van de armen in affectie of de handeling van insluiting, omringd door zichzelf. We kunnen het ook definiëren als het vasthouden van een andere persoon door middel van onze armen als een vorm van begroeting, het geven van liefde of troost. Dat wil zeggen dat de omhelzing een uitstekend communicatiemiddel is tussen mensen, dat niet met woorden kan worden uitgedrukt. Maar behalve al deze theoretische definities, heb je ooit nagedacht over alles wat een knuffel inhoudt? Daarmee bedoelen we, hoe voelen we knuffels en welke invloed hebben ze op ons?

Knuffels gaan gepaard met zoveel stilte! En er wordt toch zoveel mee gezegd!

Knuffelen, een vleugje van de ziel

Als we een kijkje nemen in het verleden en onze herinneringen, zullen velen van ons belangrijke situaties vinden waarin een knuffel genoeg troost was, een daad van affectie of een reactie op iets dat we nodig hadden, en zelfs als cadeau van onze geliefden.

Knuffelen is een prachtige manier om liefde te geven aan degenen om ons heen. Het streelt de ziel van degenen die bij ons in de buurt zijn. We zouden allemaal beter functioneren als we knuffelden en ons vaker lieten knuffelen, want hoewel knuffelen een dagelijkse daad is, weten we niet hoe compleet het ons maakt.

Het is waar, er zijn veel soorten knuffels. Sommige zijn meer positief van aard, anderen meer negatief. Iedere omhelzing heeft verschillende bedoelingen, waarbij een symbolische taal wordt gevormd tussen de persoon die geeft en degene die ontvangt. Maar het belangrijke is niet alleen om knuffels te krijgen, maar ook om ze te geven en om er zo nodig om te vragen.

Knuffelen is ook een kunst!

Voordelen van een knuffel

Het is onmogelijk om alle voordelen van een knuffel op te noemen, want we zouden in elke specifieke situatie de context moeten aangeven, het motief, de betrokkenen en de geschiedenis van iedere omhelzing. We kunnen echter wel een aantal van de algemene positieve voordelen van knuffels noemen, zoals:

  • Minder stress.
  • Een gevoel van veiligheid en bescherming.
  • Verbeteren van ons zelfbeeld.
  • Transmissie van energie en kracht.
  • Verbeterde interpersoonlijke relaties.
  • Bevordert een gevoel van rust.

Maar het beste is dat je voor jezelf kan bewijzen dat er geen twee knuffels hetzelfde zijn, als je een knuffel ervaart.

‘Er is een pak dat elk lichaam past… een knuffel’

Afbeelding dankzij Aleksey Shilikov


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.