Als je om liefde moet smeken, dan is het geen liefde

Als je om liefde moet smeken, dan is het geen liefde

Laatste update: 04 mei, 2017

Van jezelf houden is de eerste stap naar volledig liefhebben. Alleen zo kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van manipulatie of mishandeling. Je denkt misschien dat leed onvermijdelijk is in dit soort situaties, maar dat is niet zo.

We zijn allemaal in staat om onszelf te verbeteren, wat het onmogelijk zal maken voor anderen om misbruik te maken van onze gevoelens, en waardoor we zullen kunnen inzien dat we het niet verdienen om een relatie te hebben die ons niet voorziet van geluk, genot of groei.

Om Liefde Smeken

De pijn van onbeantwoorde liefde

Als je net een relatie achter de rug hebt met iemand die jouw liefde niet beantwoordde, die je geen aandacht of affectie gaf, dan is het zaak dat je je rouwperiode niet overhaast. Geef jezelf de ruimte om te begrijpen wat je is overkomen.

De pijn die je ervaart moet worden verwerkt. Dit is moeilijk, want het besef dat de ander niet van je houdt, kan je het gevoel geven alsof iets je levend opvreet van binnen. Misschien ervaar je de afwezigheid van liefde als verraad of misschien voelt het aan alsof jouw vermogen om lief te hebben wordt bespot.

Geef jezelf tijd om boos te zijn, om de realiteit te ontkennen, om te fantaseren, geschokt te zijn, te vallen en te verwerpen. En raap vervolgens al jouw gebroken delen bij elkaar en voeg ze weer bij de delen die intact gebleven zijn, om tegenstrijdige emoties te kunnen begrijpen.

Dit is allemaal essentieel om van jezelf te kunnen houden, om je belangrijk te voelen en jezelf te waarderen. Troost jezelf met de gedachte dat je begonnen bent aan een proces van emotionele vrijheid, een proces dat vereist dat je gedag zegt tegen pijn.

Een verlies van interesse doodt genegenheid

Liefde zou bereidwillig moeten worden getoond; je zou er niet om moeten hoeven smeken. Als je erom smeekt, onderwerp je jezelf aan de meest gruwelijke vorm van marteling: onverschilligheid. Onverschilligheid betekent dat de relatie uit balans is, en wordt in stand gehouden door de zwakke basis van de relatie.

Niets zal de ogen openen van iemand die geen zin heeft om te kijken. En zo realiseer je je dat niet alle ‘liefde’ ware liefde is, en dat al wil je iemand nog zo graag, jouw wil alleen niet genoeg is. Wie samen gelukkig wil zijn, moet samen kunnen lachen, samen beslissingen kunnen nemen en samen kunnen liefhebben.

Een liefde die gebaseerd is op gezonde gedragingen, niet slechts gevoelens, kan alleen worden gecreëerd als de leugens, de smoesjes en de desinteresse achterwege worden gelaten. We verdienen het om hechte relaties te hebben die gebaseerd zijn op waardering, gedeelde tijd en wederzijdse affectie.

Het is noodzakelijk dat je je zelfvertrouwen voedt

Niemand kan jou ongelukkig maken als jij dit niet toelaat. Om een gelukkige relatie op te kunnen bouwen, moet je van jezelf houden, jezelf waarderen en geloven dat je belangrijk bent. Met andere woorden, je moet jezelf elke dag laten zien dat je van jezelf houdt.

Zodra je hiermee begint, zul je niet langer moeite doen voor mensen die geen interesse in jou tonen. Je zult jezelf niet langer onderwerpen aan de emotionele marteling van onverschilligheid die jou verplettert met genegeerde berichtjes en ongegronde stiltes.

En dan doet het er niet meer toe wie jou teleurstelt, of dat je het gevoel hebt alsof je met de liefde van je leven bent, of dat je gelooft in eeuwige liefde. Essentieel is alleen de liefde voor jezelf, en op basis van dit gevoel, kun je beoordelen wat je wel en niet verdient.

Afbeeldingen met dank aan Benjamin Lacombe


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.