Van jezelf houden

Van jezelf houden

Laatste update: 10 januari, 2017

Het avontuur van ons leven begint wanneer we onszelf onvoorwaardelijk liefhebben. Tenslotte zijn wij de enigen met wie we ons gehele leven zullen moeten leven. Van onszelf houden gebeurt boven alles wanneer we accepteren wie we zijn, met onze fouten en onze successen, ons licht en onze schaduwen.

Maar van jezelf houden blijkt niet zo makkelijk te zijn. Het wordt ons geleerd dat er bepaalde criteria bestaan waaraan we moeten voldoen om sociale erkenning te verkrijgen. We zijn het gewend geraakt te moeten vechten voor de bewondering van anderen, zodat we ons eindelijk verbonden kunnen voelen.

Mettertijd zien we in hoe ongelooflijk ongelukkig het ons maakt om afhankelijk te zijn van de erkenning van anderen, hoe dit een gevoel van ontevredenheid creëert waar we niet mee kunnen omgaan aangezien onze wereld draait om hoe anderen ons behandelen.

Het vereist veel moeite om te begrijpen dat onze persoonlijke waarde verder reikt dan erkenning, verder dan dingen wel of niet goed doen, verder dan wel of niet het juiste doen. Onze waarde rust in ons, in onszelf precies zo voordoen als we zijn en in het gevoel dat we ondanks alles liefde waard zijn.

Omhelzing

Ik ben liefde waard

Ieder van ons is liefde waard. We zijn vaak op zoek naar liefde van buitenaf. Het is ons tenslotte verteld dat liefde moet worden verdiend door te presteren, te doen, door op een bepaalde manier te zijn.

In werkelijkheid is simpelweg ‘zijn’ al genoeg. Dit niet erkennen heeft ernstige gevolgen. Het wordt steeds moeilijker voor ons om naar onze basisbehoeften te luisteren, zoals het uiten van onze emoties, die gemarginaliseerd en onderdrukt worden.

We maken ons zorgen en leiden onszelf af met alledaagse zaken die ons niet verrijken of niets belangrijks toevoegen aan ons leven. We lijden als gevolg van onze verwachtingen, onze onverzadigbare verlangens en ons onvermogen om beslissingen te nemen, dit vanwege al die angsten die ons zijn aangeleerd.

“’Wat is liefde?’ vroeg de discipel.

‘De totale afwezigheid van angst,’ zei de Meester.

‘Wat is hetgeen waar we bang voor zijn?’ vroeg de discipel toen.

‘Liefde,’ zei de Meester.”

– Anthony de Mello –

Van onszelf houden om van anderen te kunnen houden

De eerste stap om werkelijk in staat te zijn puur lief te hebben, is van onszelf houden, onszelf liefde waard vinden. Zonder over onszelf te oordelen, zodat we onszelf kunnen begrijpen en respecteren. Waarderen hoe we ons voelen, hoe we zijn en wat we nodig hebben in alle omstandigheden die het leven biedt. Over onszelf wakend en voor onszelf zorgend.

Vaak raken we losgekoppeld van wie we zijn, waken we niet over onszelf en willen we niet inzien wat we nodig hebben en dus gaat al onze energie naar het zorgen voor anderen. We bieden anderen dat begrip en die aandacht die we niet bereid zijn onszelf te geven.

Van onszelf houden is essentieel om op de juiste manier van anderen te kunnen houden en tegelijkertijd is van onszelf houden belangrijk om de liefde van anderen te kunnen ontvangen, om te vertrouwen in de liefde die zij ons kunnen bieden. We kunnen niet ontvankelijk zijn voor al het moois dat anderen ons brengen als we geen gevoel van zelfwaarde ontwikkelen, als we niet beginnen door van onszelf te houden.

“Pas als ik mezelf gevonden heb, kan ik anderen helpen.
En als ik moet helpen, moet ik volledig begrip hebben en, boven al het andere, Oneindige Liefde.”

Krishnamurti

Van Jezelf Houden

Ja, deze wooren zijn voor jou, die alle liefde binnen zijn bereik heeft

Het is je geleerd dat liefde moet worden verdiend, dat liefde een reeks van voorwaarden kent en dat er grote inspanning voor nodig is om het te verdienen en het waard te zijn. Dit is waarom je geen vertrouwen hebt in al het moois dat anderen je kunnen bieden; dit is waarom je je uiteindelijk alleen kunt voelen.

Omdat je jezelf niet gezien hebt, je jouw essentie niet erkend hebt, je het licht dat jouw glimlach en jouw ogen uitstralen niet hebt vastgelegd. Je bent geweldig en je verdient alles, je verdient oneindige liefde, dankbaarheid, glimlachen, geluk, harmonie, welzijn en al het mooie dat jou omringt. En bovenal verdien je jezelf, ben je jezelf en al die liefde die in jou aanwezig is dubbel en dwars waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.