Gebrek aan tijd bestaat niet, alleen gebrek aan interesse

januari 10, 2017

Zoiets als een gebrek aan tijd bestaat niet, zeggen ze, alleen een gebrek aan interesse. Als iemand namelijk echt iets wil, dan veranderen vroege ochtenden in beginnende dagen en elk moment in een mogelijkheid.

Als je het anderen naar hun zin wil maken, dan zul je alleen maar teleurgesteld worden en lijden als gevolg hiervan. Het is namelijk een feit dat wanneer iemand in jouw leven een gebrek aan interesse toont, dit ontzettend veel pijn doet. Het gaat zelfs verder dan teleurstelling. Het kan voelen als een pijnlijke stoot in je buik, alsof iets van binnen je ziel uiteen scheurt.

Op het moment dat je gekwetst wordt, is er niets dat je kunt doen om die pijn te verlichten. Het behouden van je gezonde verstand wanneer je geconfronteerd wordt met verwaarlozing en vernedering vraagt tenslotte al ontzettend veel van je.

De waarheid is dat ieder van ons zowel door de tijd als door pijnlijke ervaringen grote veranderingen ondergaat. Deze voortdurende verandering is moeilijk, omdat voor datgene wat we vandaag met iemand wilden delen, morgen misschien wel geldt dat we dit niet meer willen. Desondanks rechtvaardigt dit een gebrek aan oprechtheid niet, noch het onderhouden van een oneerlijke relatie met anderen.

Loslaten

Het accepteren van de oneerlijkheid van voorbijgegane tijd

Jammer genoeg komen we oneerlijkheid en hypocrisie vaak tegen op plekken waar we dit het minst verwachten en zien we het gevaar niet tot het te laat is. De hoop dat iemand is wie wij denken dat hij is kan er vaak voor zorgen dat we onszelf bedaren met een vals gevoel van veiligheid. In werkelijkheid zouden we altijd op onze hoede moeten zijn.

Het is door dit valse gevoel van veiligheid dat we in de problemen raken. De waarheid is dat egoïsme een veelvoorkomende menselijke eigenschap is en degenen die er zich niet door laten beheersen, zijn er de meest waarschijnlijke slachtoffers van. Als jij een van deze slachtoffers bent, kan het ontzettend moeilijk zijn om je ogen te openen en te zien wat er werkelijk gebeurt. Het kan zo moeilijk zijn omdat we weigeren te geloven dat iemand die we als belangrijk deel van ons leven beschouwen ooit onoprecht zou kunnen zijn.

Normaal gesproken zijn onoprechte of egoïstische mensen, mensen die niet van het leven genieten, noch laten ze de mensen die hen omringen ervan genieten. Wanneer ze worden gevraagd om hun gedrag uit te leggen, raken ze geïrriteerd en proberen ze koste wat kost de confrontatie te vermijden. Het is heel goed mogelijk dat ze je zullen verslinden met bijtende opmerkingen op zo’n manier dat jij, hongerig naar acceptatie, jezelf zal voeden met de bitterzoete hoop die ze je geven.

Wees afwezig voor degenen die niets om jouw aanwezigheid geven

Soms kun je je tijd verspillen door erop te staan iemand te zien die geen enkele moeite doet om jou te zien. Je verliest tijd met het forceren van situaties waarvan jij denkt dat ze nodig zijn. Je misleidt jezelf geregeld door ergens naar te zoeken zonder het jou te laten vinden.

Wanneer je je dit realiseert, breekt er iets in je en kunnen de teleurstelling, de angst en het verdriet overweldigend zijn. Op dat moment besef je dat je niet kunt wachten op iemand die niet wil dat er op hem wordt gewacht.

Deze hele aaneenschakeling van gebeurtenissen brengt het moeilijke proces van zelfbescherming in beweging. Dit proces vereist dat je jouw begrip van het leven herstelt en dat je al die kwetsende en egoïstische mensen niet langer in je leven toelaat.

Vlinders

Omring jezelf met de mensen die jij leuk vindt en wees gelukkig

Leef volgens de waarden die jij als fundamenteel en essentieel in het leven beschouwt. Geniet van de gevoeligheid, de goedheid en het respect dat op de meest onwaarschijnlijke plekken gevonden kan worden. Geniet van de schoonheid van nederigheid, vertrouwen, geloof, dankbaarheid, wijsheid, oprechtheid, liefde, vriendschap, zorg en onvoorwaardelijkheid.

Houd de belangrijkste mensen en dingen dicht bij je. Verdrijf het wrede en het verachtelijke. Besteed geen aandacht aan giftige mensen. Selecteer je zuurstof zorgvuldig; tel tot drie en adem. Haal diep adem en voel hoe de mentale en emotionele lucht je longen vult. Erken je emoties en het gevoel dat ze je geven.

Omring jezelf met al die mensen die jou het gevoel geven dat de wereld een plek is die het waard is. Draag altijd die mantel van zelfbescherming bij je om te gebruiken op moeilijke en stormachtige dagen. Wijs al die mensen die jou niet genoeg waarderen af. Smeek nooit om de tijd van een ander en breek met de mensen die niet eens één moment van hun tijd voor je over lijken te hebben.

Bevrijd jezelf van alles dat je gevangen houdt. Laat je door het leven verrassen. Verwacht niets van iemand, alleen van jezelf. De rest zal komen wanneer je dit het minst verwacht.