7 trekken van egoïstische mensen

7 trekken van egoïstische mensen

Laatste update: 02 oktober, 2016

Als je denkt aan de afgelopen week, of misschien zelfs alleen aan vandaag, zal je je zeker een moment kunnen herinneren waarop je iets voor iemand anders hebt gedaan, iets dat je iets kostte op financieel of persoonlijk gebied. Je herinnert je je misschien ook nog wel een moment waarop je weigerde iets te doen omdat de prijs te hoog was.

Mensen zijn niet altijd gul en we zijn ook niet altijd egoïstisch. We nemen beslissingen aan de hand van verschillende factoren en een daarvan is dat moment in het heden.

Ik weet niet hoe vaak ik mezelf al gevraagd heb of ik egoïstisch ben door het ene wel te doen, maar het andere niet. Deze vraag komt naar boven als iemand ons vraagt iets redelijks te doen en we moeten beslissen of we het accepteren of niet. Zonder twijfel zijn er veel situaties geweest waarbij je jezelf deze vraag stelde en vaak is het antwoord niet zo simpel.

Vanwege deze redenen laat ik je de zeven karaktertrekken zien die ons kunnen helpen op de weg om egoïstische gewoontes en gedrag te ontdekken, zowel in onszelf als in anderen. Als deze gewoontes vaak worden geuit, kunnen we zeggen dat het de karaktertrekken zijn van mensen met overactieve ego’s.

1. Ze tonen geen zwakheid of kwetsbaarheid

Een veelvoorkomende en egoïstische reden om anderen niet te helpen is de angst om zwakheid te tonen, de angst om iets proberen te doen en te voelen dat de actie niet echt helpt of ergens toe doet. De persoon denkt dat door iemand in nood te helpen, hij of zij zwakheid laat zien of onzekerheid.

Hij of zij zal het feit negeren dat iedereen zwakheden heeft en dat deze zwakheden ons menselijk maken en noodzakelijk zijn om te leren en te ontwikkelen.

2. Ze accepteren geen constructieve kritiek

Mensen die een egoïstische houding hebben, denken dat anderen zullen proberen om hun werk en potentieel onder te waarderen. Op deze manier zullen ze proberen om constructieve kritiek koste wat kost niet te herkennen en zichzelf te verdedigen met ironie. Het is heel moeilijk voor ze om zich te realiseren dat ze het mis hebben.

3. Ze geloven dat ze alles verdienen

Egoïstische mensen worden gekarakteriseerd door tegenstrijdigheid als het gaat om het najagen van hun dromen. We kunnen zeggen dat ze ze continu veranderen en ze eisen de hele tijd dat ze worden gewaardeerd en erkend alsof ze al een lange geschiedenis hadden met dat doel.

Ze gaan geloven dat ze altijd succesvol zullen zijn omdat ze dat gewoon zijn en het kan ze niet schelen wie ze opzij moeten schuiven om te krijgen wat ze willen.

4. Ze luisteren niet naar degenen die het niet met hen eens zijn

Egoïstische mensen denken dat de mensen die volwassen en intelligent zijn hun vijanden zijn en dat zij geen respect of aandacht verdienen. Luisteren en leren van de meningen van anderen is een goede kans om je horizon te verbreden en te groeien. Doe wat je wilt, maar stop nooit met luisteren en negeer geen dingen omdat je er bang van bent.

5. Ze bekritiseren anderen achter hun rug om

Egoïstische mensen prefereren makkelijke oordelen, achter de rug van anderen. Diep van binnen zijn ze bang dat ze geen gelijk hebben en daarom oordelen ze alleen van afstand.

Ze moeten bijvoorbeeld geloven dat alle arme mensen zo leven omdat ze te lui zijn om te werken en dat ze op straat leven omdat ze geen sterke wil hebben om naar school te gaan. Het volhouden van deze uitleg kan ze mentaal scheiden van anderen die in onzekerheid leven, waarbij ze de mogelijkheid dat dit soort pech ook hen kan overkomen niet willen accepteren.

Bevroren Hart

6. Ze overdrijven hun prestaties

Een van de meest belangrijke en beruchte fouten van egoïstische mensen heeft te maken met een gebrek aan bescheidenheid. Bescheidenheid is een kostbare menselijke deugd die we nodig hebben om als mens en sociaal wezen in onze omgeving te groeien. Egocentrische mensen zullen deze eigenschap verbergen en naar een manier zoeken waarop ze kunnen opvallen en hun prestaties kunnen overdrijven.

Ze belonen zichzelf met meer verantwoordelijkheid als een project succesvol is, maar rennen hard weg als het project niet zo geslaagd is. Je kunt erop rekenen dat zij de dienst willen uitmaken, maar alleen als het goed gaat. Moeilijke en veeleisende uitdagingen zijn niet voor hen.

7. Ze durven geen risico te nemen

Paniek, angst. Dit is verbonden met het vorige punt: egoïstische mensen houden geen rekening met mislukking, omdat ze zichzelf hier nooit aan bloot stellen. Ze aarzelen echter niet als ze zelf zware kritiek kunnen uiten als ze niet krijgen wat ze willen. Ze zijn de eersten die zeggen dat ze het wel aan hadden zien komen.

Als je deze trekken in jezelf herkent en je realiseert dat je niet genoeg verantwoordelijkheid neemt voor je acties, dan ben je al op weg naar emotionele groei. Je realiseert je dan dat je de mensen om je heen pijn hebt gedaan of doet. Op dat moment begin je te groeien en risico’s te nemen. Al deze eigenschappen die we hebben genoemd zullen veranderen en je zal gaan opbloeien. Stop met egoïstisch zijn, houd van je leven en van de mensen om je heen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.