De beste manieren om met kritiek om te gaan

De beste manieren om met kritiek om te gaan

Laatste update: 13 september, 2016

Iedere dag krijgen we wel een keer kritiek. Het komt vaak voor en toch is het erg moeilijk om eraan te wennen. Het is altijd moeilijk om te accepteren, vooral als het afkomstig van mensen waar we veel om geven.

Kritiek is onontkoombaar

Acceptatie is de eerste stap. Als we ons niet realiseren dat kritiek normaal is, zal onze frustratie alleen maar groeien. Tenzij we op een eiland wonen, gescheiden van de rest van de wereld, is er altijd wel iemand die iets negatiefs over ons te zeggen heeft.

Op datzelfde moment moeten we ook accepteren dat we (sommigen meer dan anderen) hetzelfde hebben gedaan op een bepaald moment. Misschien niet expres of op een meer constructieve manier. Misschien deden we het omdat anderen het ook deden. We moeten accepteren dat we soms mensen bekritiseren en soms het onderwerp van de kritiek zijn.

“Met iedere steen die er naar me is gegooid heb ik mijn kasteel gebouwd.”

-Elvira Sastre-

Wees geduldig

Geduld vereist dat we al onze bronnen moeten gebruiken om de vrede te bewaren. Je kunt dit doen door niet impulsief te zijn en kalm te blijven – je emoties af te laten koelen, zodat je de situatie kunt analyseren en rationeel kunt handelen.

Deze middelen zijn, samen met andere, diep ademhalen, een tijdje stil zijn (door te tellen bijvoorbeeld)  of je even op iets anders richten, zoals een afbeelding of een leuke herinnering bijvoorbeeld. Deze oefeningen zullen ervoor zorgen dat onze problemen wat simpeler lijken en zo maken we de situatie ook niet erger door het eerste te doen wat in ons op komt. Het is zeker de slimste manier.

Leer te vergeven

We zullen altijd mensen tegenkomen die ons kwetsen. In sommige gevallen zijn dit giftige mensen, maar in andere gevallen zijn het mensen die ons per ongeluk kwetsen. Wat de reden ook is, teleurstelling en pijn zijn onontkoombaar in onze relaties met anderen.

Als we niet in staat zijn om te vergeven, zullen deze negatieve gevoelens ophopen tot op het punt dat we niet meer gelukkig kunnen zijn. We kunnen de wereld niet veranderen en haar perfect maken, maar we kunnen onszelf wel veranderen.

Vergeven betekent accepteren wat er is gebeurd en het laten gaan. Het houdt in dat je dingen in het verleden laat en dat je ervoor zorgt dat ze het heden niet beïnvloeden. Hoewel het niet makkelijk is om te doen, is het heel goed voor ons, omdat we zo vooruit gaan.

Herken verschillende soorten kritiek

Niet alle kritiek is hetzelfde. Iemand kan eerlijke kritiek leveren omdat we iets hebben gedaan dat ongepast is. Die persoon probeert gewoon eerlijk te zijn en ons te helpen. Dit wordt beschouwd als eerlijke en constructieve kritiek, omdat je je hierdoor kunt verbeteren.

Destructieve kritiek, aan de andere kant, wordt uit kwade geest gedaan. Het is de bedoeling dat het je kwetst en is niet gebaseerd op de waarheid, maar op bepaalde informatie die overdreven of vervormd is. Dit komt vaak door jaloezie en wrok.

Huis

Wat doe je met eerlijke kritiek?

Als we constructieve kritiek krijgen, moeten we, hoewel we het niet leuk vinden, het zien als iets positiefs. Als we defensief worden, door de situatie te ontkennen of door de ander aan te vallen met nog meer kritiek, lijdt dat tot een discussie.

De oplossing is om moedig en rationeel te zijn. We moeten kritiek accepteren door onze fouten te accepteren en een oplossing voor te stellen. “Ja, wat je zegt is waar, ik begrijp het. Ik had me niet gerealiseerd dat het zo is. Vanaf nu zal ik proberen mijn houding te veranderen.”

Wat doe je met destructieve kritiek?

Dit is het moeilijkst om onder ogen te zien. Dit soort kritiek lokt ruzie uit en daarom kan het makkelijk escaleren in beledigingen als we erop in gaan. Hierdoor kunnen we onszelf schade toebrengen en er niets aan winnen, behalve ongelukkigheid.

In deze gevallen moet je geduldig zijn en onverschilligheid laten zien. Ga er niet op in, want de ander is erop uit om je te kwetsen. Als je een schild voorhoudt zodat het ons niet kan raken, win je de wedstrijd.

Vaak zijn het mensen met weinig zelfvertrouwen die ons benijden om wie we zijn of wat we hebben bereikt. Kritiek leveren is hun manier om de afgunst te uiten en een poging om hun zelfvertrouwen te verhogen door dat van ons naar beneden te halen. Denk eraan, als iemand je probeert op zo’n manier te bekritiseren, betekent dat dat je iets goed doet.

Nadenken

Wat als wij degene zijn die bekritiseren?

Als wij zelf de kritiek leveren, is de eerste stap na te denken over ons gedrag. Waarom doen we het? Komt het doordat onze vrienden ons bekritiseren en we deel uit willen maken van hun gesprek? Komt het doordat we jaloers zijn? Of schamen we ons voor onze tekortkomingen en willen we laten zien dat anderen ook tekortkomingen hebben?

Reflectie zal ons helpen te veranderen. Het is nooit te laat om te verbeteren of te veranderen wat we niet leuk vinden aan onszelf. Het laten zien van empathie en het leren om ons te verplaatsen in de schoenen van anderen is een oefening die ons ongetwijfeld beter zal laten voelen.

Blijf uit de buurt van kritiek

Kritiek is ongetwijfeld zo ingeworteld in onze maatschappij dat het naïef is om te denken dat we er compleet aan kunnen ontsnappen, maar door kleine veranderingen in ons leven aan te brengen kunnen we afkomen van het negatieve effect.

Leer constructieve kritiek te accepteren en te gebruiken als opstapje naar verbetering. Negeer de destructieve kritiek en blijf ver bij de giftige mensen die dit verspreiden vandaan. Vermijd situaties waarin je anderen op een negatieve manier bekritiseert zo veel mogelijk en doe niet mee aan gesprekken waar mensen anderen bekritiseren. Je zal zeker je geweten sussen en een kalm en gelukkig leven leiden.

–Afbeeldingen van Chichi Huang


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.