Vind mentale rust

Vind mentale rust

Laatste update: 06 september, 2016

Je geest rustig maken is een heel belangrijk doel. Misschien denk je wel dat deze staat van bewustzijn een mythe is of dat het een onbereikbaar of onwerkelijk doel is. Wellicht ken je wel een paar mensen die kunnen zeggen ‘Ik heb rust’, maar weet je nog niet of je dit zelf ook kunt bereiken.

Naar mijn mening is het in sommige gevallen beter om te zeggen: ‘Ik ben in balans’. Vaak merk je bijvoorbeeld midden in een ruzie of conflict dat je van binnen nog steeds gebalanceerd bent. Natuurlijk is het zo dat je in een wereld leeft die steeds meer stress ervaart, steeds meer zorgen heeft, steeds minder direct is, maar wanneer je erin slaagt om mentale rust te vinden, zal je altijd een innerlijke balans ervaren, ongeacht wat er om je heen allemaal gaande is.

“Een persoon die geen vrede met zichzelf heeft, zal een persoon zijn die oorlog voert met de hele wereld.”

-Mahatma Ghandi-

Wat is mentale rust?

Het is een stabiele balans die je na elke negatieve ervaring of ondanks elke negatieve ervaring weer weet terug te vinden. Het is alsof je een klein balletje bent die heen en weer kaatst tussen twee bergen. Je kan van de top van een van de bergen af worden geduwd, maar je zal altijd weer terugglijden naar jouw eigen positie. Als je een zeer harde zet krijgt, dan blijf je misschien heen en weer schommelen, omhoog klimmen en weer afdalen, maar op een gegeven moment zal je weer terugkeren naar het punt van balans.

Innerlijke balans bereiken vereist voortdurende inspanning, maar er zijn gelukkig ook een paar stappen die je hierbij kunnen helpen:

1. Maak je leven eenvoudiger

Zorg ervoor dat je minder dingen in je leven hebt om je zorgen over te maken. Denk aan kwaliteit boven kwantiteit. Dit principe zou je ook moeten toepassen op je relaties. Blijf destructieve relaties met vrienden die ervoor zorgen dat je uit balans raakt niet in stand houden.

Beoefen eenvoud in termen van materiële bezittingen, zoals je kleding. Probeer wanneer de seizoenen veranderen te kijken naar wat je het vorige seizoen eigenlijk niet hebt gebruikt en of je het ooit nog zal dragen. Als je denkt dat je het niet meer zal dragen, doneer het dan aan een goed doel of geef het cadeau aan iemand in je omgeving. Hierdoor zal het minder moeite kosten om je kast op te ruimen en zal je tegelijkertijd anderen gelukkig maken.

Als je iets wilt kopen, denk dan na of het werkelijk belangrijk is. Sta niet toe dat reclames of modetrends jouw leven bepalen. Deze manier van denken zal ervoor zorgen dat je in staat bent om alleen aandacht te geven aan de dingen die echt belangrijk zijn en jezelf hierop te concentreren. Bevrijd jezelf!

2. Wees aanwezig

Obsedeer niet over het verleden. Als het in het verleden niet goed was, probeer dit dan nu op te lossen, maar probeer er niet over te zeuren. Wees werkzaam in je heden. Probeer jezelf daarnaast ook niet al te veel druk te maken over de toekomst. Jouw toekomst hangt af van wat je in het heden doet. Richt jezelf op het hier en nu en geniet ervan.

3. Beoefen dankbaarheid en lach

Bekijk het glas als halfvol in plaats van halfleeg. Wees dankbaar voor wat je hebt, zelfs de kleine dingen. Wees dankbaar voor jezelf, je ouders, je familie.

Probeer ook je houding ten opzichte van bijvoorbeeld de bakker en de kassière in de supermarkt te veranderen. Gun ook hen een glimlach. Hierdoor zul je hun humeur veranderen en daarmee ook je eigen humeur. Je zult zien dat je veel beter zal omgaan met de mensen om je heen, je collega’s, met iedereen. Een glimlach brengt altijd rust, blijdschap en liefde over.

Zeepbellen

4. Onthoud dat alles voorbijgaat

Tijd wordt anders ervaren wanneer je een geweldig moment meemaakt of juist een verschrikkelijk moment. Als het een goed moment is, geniet er dan van. Als het een slecht moment is, onthoud dan dat het voorbij zal gaan. De tijd volgt zijn eigen weg.

Een goede oefening hiervoor is om te proberen om iemand anders te zijn. Hoe zou je deze situatie oplossen als je iemand anders was? Het is belangrijk om dingen vanuit een ander standpunt te bekijken en om je rust niet te verliezen. Het is zeer belangrijk om altijd te proberen om kalm te blijven. Adem diep in en uit, keer in jezelf en breng jezelf tot rust. De tijd heelt alles.

5. Maak af waar je aan begint en beëindig je cycli

Je studiecyclus, je werkcyclus, je liefdescycli. Zelfs je verdriet. Ze beginnen uit zichzelf, maar jij bepaalt wanneer ze tot hun einde komen. Handel met geduld. Wees geduldig met jezelf. Alles zal gebeuren op zijn eigen tijd. Maar je moet de dingen waar je aan begint wel succesvol beëindigen om vooruit te kunnen blijven gaan.

Het grootste gedeelte van de tijd richten we onszelf meer op het verleden dan op de dingen die ons nu gegeven worden. Mentale rust brengt hier verandering in. Het stelt je in staat om de dingen die je niet meer nodig hebt achter je te laten en te leren genieten van hetgeen je op dit moment hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.