Dankbaarheid: het geheime ingrediënt

Dankbaarheid: het geheime ingrediënt

Laatste update: 21 augustus, 2016

Er zijn goede dagen en slechte dagen, dat weten we allemaal. Er zijn momenten waarop of fases waarin we geen duidelijke weg vinden. We hebben te veel twijfels of we zijn emotioneel inactief of teleurgesteld. Daardoor zoeken we naar manieren om geluk of persoonlijke balans te vinden.

Om dit te bereiken is de sleutel het verzamelen van een aantal elementen uit onze innerlijke wereld en onze omgeving. Het is geen makkelijke weg. Je moet hard werken om gelukkig te worden.

Eén manier om de weg naar geluk te blijven bewandelen is door iets dat we soms vergeten: dankbaarheid.

Wanneer zijn we gestopt ons dankbaar te voelen voor dingen? Hoe vaak hebben we wel niet verzuimd om iemand te bedanken, uit zorg voor wat ze zouden zeggen of omdat we gewoon niet wisten hoe?

Laten we ons bewust zijn van de kracht van woorden. Het is belangrijk te weten hoe je ze op het juiste moment kunt zeggen, met de juiste intonatie, klemtoon, plaatsing en eerlijkheid. We kiezen ze niet altijd goed uit en we schieten weleens tekort, ook al hebben we de juiste intentie.

“Zo groot is het plezier dat we voelen na een ontmoeting met een dankbaar man, dat het risico van niet ondankbaar te zijn de moeite waard is.”

-Seneca-

Hebben we er wel eens over nagedacht om iemand op een speciale manier te bedanken? Waarom hebben we het niet gedaan? Is iemand bedanken hetzelfde als dankbaar zijn?

Bedankt

Zeven letters

“Bedankt.” Zeven letters die aan twee kanten van het emotionele spectrum kunnen passen. Aan de ene kant is er automatische formaliteit, aan de andere kant het belangrijkste gevoel.

We delen “bedankt” gul uit. Meestal is het een cadeau dat we iedere dag aan vreemdelingen geven. We hebben aangeleerd dat formele dankbaarheid een sociale norm is. “Bedankt dat je gekomen bent”, “Bedankt dat je hebt meegedaan”, “Bedankt voor het eten”, “Bedankt voor de uitnodiging” enzovoort. Deze vormen van bedanken zijn allemaal deels formeel en deels uit het hart.

We geven in het algemeen onze dankbaarheid om sociaal te communiceren. Het opent deuren voor ons, het brengt ons dichterbij elkaar en het maakt onze integratie in de groep makkelijker. Maar er is een ander soort “bedankt”. Het soort dat uitgewisseld wordt tussen ouders, vrienden, familieleden of sociale kennissen in ons leven.

Hier kunnen we allemaal praten over dankbaarheid.

Wat verbergt dankbaarheid

Feit is dat we het niet hebben over formaliteiten en automatische respons. We hebben het niet over het zeggen van “bedankt” tegen mensen die op zoek zijn naar erkenning van hun werk.

We hebben het over het om ons heen of naar het verleden kijken en het identificeren van de personen die ons hebben geholpen zonder enige vorm van compensatie te verwachten. Vaak verwachten of weten ze het niet, maar het is zo.

De trainer die ons helpt ons verder te kijken dan de ballen, hindernissen of proeven. De leraar die heeft geholpen bij het ontdekken van onze liefde voor boeken, geschiedenis of wiskunde. Het familielid dat ons de beste zomers van ons leven heeft gegeven, op de meest natuurlijke manier, maar die we ons met veel liefde herinneren.

“Niemand heeft iets aan stille dankbaarheid.”

-G.B. Achtersteven-

Dankbaarheid is het verbinden met een persoonlijke emotie en die delen met iemand anders.

Dankbaarheid helpt ons om:

  • Gereserveerde emoties te bevrijden en ons innerlijke rust te geven.
  • Te stoppen met het idee om dingen die blijven hangen op te lossen (“Ik had hem graag willen bedanken…”)
  • Het zelfvertrouwen te vergroten.
  • Sociale banden te versterken.
  • Slechte tijden en negatieve emoties te bestrijden.

Geheim ingrediënt? Ja! Wetenschappelijk? Dat ook!

Martin Seligman is een van de meest erkende psychologen vandaag de dag. Hij was de belangrijkste aandrijver van de positieve psychologie, het deel van de psychologie dat zich bezighoudt met de wetenschappelijke studie van emoties en de positieve kwaliteiten van mensen.

Samen met Christopher Peterson ontwierp hij een onderzoek dat die krachten en waarden die ons leven verrijken verzameld en classificeert. Ze baseerden hun observaties niet alleen op recent onderzoek, maar ze bestudeerden ook oude filosofieën, teksten uit alle culturen en religies vanuit de gehele wereld.

Ze slaagden erin om een aantal gemeenschappelijke elementen te vinden. Een van de algemene categorieën, genaamd “Transcendentie” (kracht die betekenis geeft aan het leven en ons verbindt met onze omgeving en universele emoties) bevat dankbaarheid.

Transcendentie was gedefinieerd als “zich bewust zijn van en dankbaar zijn voor de goede dingen die iemand overkomen en het weten hoe dankbaarheid te tonen.”

Gelukkige Vrouw

Activeer je dankbaarheid

Er zijn allerlei dingen die ons ervan weerhouden om onze dankbaarheid te uiten: de angst voor hoe anderen zullen reageren, het gevoel dat het al te laat is, de arrogantie of trots die ons doet twijfelen, de gedachte dat onze gevoelens niet worden beantwoord of verlegenheid.

Maar het effect van dankbaarheid is zo positief dat als we iets in gedachte hebben, we niet moeten twijfelen en het moeten proberen. Het helpt om van te voren die dingen te identificeren waar we ons dankbaar voor kunnen voelen.

Trek iedere dag of één keer per week een paar minuten uit om de dingen waar je dankbaar voor bent te identificeren. Dit zal helpen om deze acties, situaties of mensen die kalmte en positiviteit in ons leven brengen te waarderen en erop te reflecteren.

En vooral, schrijf een brief aan iemand uit je verleden die je ergens voor wilt bedanken. Het is niet nodig om diegene te erkennen voor iets dat heldhaftig was in de ogen van anderen. Je kunt dankbaar zijn voor routines, aandacht, gebaren, gebeurtenissen en dingen die gerealiseerd zijn.

Denk aan iemand en neem de tijd. Denk erover na wat je wilt uitdrukken en schrijven. De keuze hoe je dankbaarheid aan hen wilt geven is aan jou. Geef je de brief of lees je het voor? Wat raden we aan? De beste ervaring is om het voor te lezen en er daarna over te praten.

Verder dan “bedankt” is er de ervaring en emotie. Ontdek de beste manier om te geven, te ontvangen en te genieten van dankbaarheid. Het is een van de zekerste manieren om voldoening te vinden en je gevoel van identiteit terug te vinden.

Het delen van iets als dit draagt stilzwijgend bij aan een verbinding met je positieve emoties en voegt een steen toe aan de weg die we aan het bouwen zijn, van moment tot moment, naar ons geluk.

“Dankbaarheid is het enige geheim dat zichzelf niet kan onthullen.”

-Emily Dickinson-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.