Ook vriendschappen kunnen verkeerd aflopen

Ook vriendschappen kunnen verkeerd aflopen

Laatste update: 23 oktober, 2019

Nee, het is niet altijd makkelijk. Iemand loslaten vereist moed. Iemand loslaten houdt namelijk in dat je een deel van jezelf verliest, een deel dat misschien wel nooit meer terugkomt… En nog erger dan dat: sommige mensen raken ons zo diep van binnen dat we nooit meer hetzelfde zijn wanneer ze ons verlaten…

Niet alle vriendschappen zijn eeuwig, ook vriendschappen lopen soms negatief af. Zelfs liefde kan niet aan zijn houdbaarheidsdatum ontkomen. En het is niet dat we de boel verziekt hebben. Het komt gewoon doordat niets voor altijd is.

Relaties zijn niet eeuwig en we moeten weten hoe we ze los kunnen laten. Aangezien we vaak moeite hebben om fases in het leven te beëindigen en vaarwel te zeggen, bezorgt dit gegeven ons doorgaans veel leed. Zelfs het verstrijken van de tijd maakt ons niet immuun voor het nemen van afscheid, vooral wanneer we weten dat we nooit meer terug kunnen.

Na een bepaalde tijd zijn er nog maar een paar hechte vrienden bij wie het vertrouwen bewaard is gebleven en minder dan de helft van onze vrienden zullen langer dan zeven jaar aan onze zijde blijven staan. In werkelijkheid is het normaal dat dit gebeurt. Sommige relaties koelen af doordat twee mensen hun gevoelens niet met elkaar delen, omdat er sprake is van een conflict dat een onvermijdelijke scheiding heeft opgewekt of simpelweg omdat het leven van beide personen gewoon een andere kant op gaat.

Wanneer dit gebeurt, is het moeilijk om mensen los te laten, maar nog moeilijker om hen te laten vertrekken met het deel van jou dat altijd bij hen was. Dit is het lastigst om mee om te gaan, zelfs wanneer de relatie meer pijn en kwelling lijkt te brengen dan geluk en een verlangen om te leven.

Het is vooral belangrijk om op het juiste moment los te laten, op het moment waarop je weet dat er geen kans meer bestaat dat de situatie zich nog zal verbeteren en dat je elkaar niks goeds meer te bieden hebt. Dit zal jouw moment zijn.

Zorg ervoor dat je herinneringen geen verwijten worden. Dit zal er namelijk voor zorgen dat alles wat jullie nog naar elkaar toe zou hebben kunnen gebracht en wat jullie kon helpen elkaar ondersteuning te bieden op jullie levenspad vernietigd zal worden. Loslaten is de beste vertoning van zelfliefde die je jezelf kunt geven.

Soms bestaan er vriendschappen die eigenlijk helemaal geen vriendschappen genoemd zouden moeten worden. Gezegd wordt dat onze vrienden de familie zijn die we zelf kiezen, maar vaak lijkt het echter zo dat we gewoon accepteren wat ons aangeboden wordt. We hebben noch de tijd noch de nodige informatie om ons ideale maatje te vinden. Daarom is het ook logisch dat we soms de mist ingaan.

En soms vertrouwen we iemand door en door en geven we hem alles wat hij nodig heeft en worden we uiteindelijk bedrogen. Dit soort fouten kunnen ervoor zorgen dat er afstand ontstaat en dit is volkomen normaal; niemand wil een giftig persoon in zijn leven die hij niet kan vertrouwen.

Relaties zijn echter fases en als fases zijn ze dus altijd aan het veranderen. Als je de spelregels accepteert, dan kun je vooruit komen; accepteer je ze niet, dan zul je uiteindelijk tegen een muur aanlopen. Zelfs wanneer je van iemand houdt, is het mogelijk dat deze liefde verdwijnt of dat deze liefde in ieder geval niet meer zo is als voorheen. Net als jij zullen ook anderen veranderen en evolueren. We blijven niet jaar in jaar uit dezelfde persoon.

Dit is niemand zijn schuld. Vriendschappen lopen soms gewoon verkeerd af en zo is het nu eenmaal. Je moet leren hoe je dit kunt accepteren.

Herinneringen zijn goed zolang ze in het verleden blijven en we niet op ze teren, zolang deze herinneringen ons niet dwingen om gewoontes in stand te houden die niet meer bij ons passen en die ervoor zorgen dat we voortdurend in een vorm van ongewenste wederkerigheid leven.

Relaties veranderen, of je dit nu leuk vindt of niet. Het is heel goed mogelijk dat je zelf niet meer dezelfde waarden, aspiraties of plannen hebt als een jaar geleden. Het is normaal dat het pijn doet en dat het moeilijk is om iets weg te gooien dat een deel van jou is. Maar net als jij zelf zullen ook je relaties met anderen veranderen. In voor en tegenspoed, is het gewoon belangrijk dat je dit accepteert.

–Afbeelding met dank aan Larissa Kulik–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.