Loslaten: accepteer het verleden en kijk vooruit

Loslaten: accepteer het verleden en kijk vooruit

Laatste update: 17 juli, 2016

Loslaten is niet makkelijk. Hier is moed voor nodig en volledige overtuiging dat we door dit te doen, onszelf zullen losmaken van een relatie, vriendschap of situatie die ons tegenhield. Loslaten is noodzakelijk om balans en geluk te vinden.

Het vereist volwassenheid om in te kunnen zien dat het tijd is om een deur te sluiten. Desalniettemin is het uitermate moeilijk om die stap te zetten van erkenning naar het werkelijk doorvoeren van je besluit. We worden tegengehouden door bedroefdheid en verdriet waar we overheen zullen  moeten zien te komen.

Loslaten betekent in de meeste gevallen ‘heropbouwen’. Het betekent dat we onszelf opnieuw moeten overwegen en moeten kijken naar wie we werkelijk zijn. Soms betekent het zelfs dat we helemaal opnieuw moeten beginnen.

We moeten ook niet vergeten dat sommige mensen nog helemaal niet in staat zijn om te accepteren dat een bepaalde cyclus, of een bepaalde fase in het leven, tot zijn einde is gekomen en om deze situatie op de juiste manier te confronteren.

Sommige mensen denken dat het beëindigen van een relatie zal betekenen dat hun leven voorgoed voorbij is. Dat er na dit afscheid en deze scheiding niks meer over zal blijven. Ze denken dat loslaten deel uitmaakt van het lot en dat ze met die handeling hun emotionele leven volledig afsluiten.

We moeten altijd voorzichtig zijn met dit soort defaitistische gedachten en houdingen. Na een einde, hoewel er misschien eerst sprake is van een tussenperiode, zal er uiteindelijk weer een nieuw begin komen. Nieuwe paden en mogelijkheden die ons zullen leiden naar het geluk waar we werkelijk naar verlangen.

Vandaag nodigen we je uit om op dit idee te reflecteren.

Kerngedachten om op volwassen en wijze manier los te laten

Aan het begin van dit artikel gaven we al aan hoe belangrijk moed en overtuiging in dit geval zijn. Om werkelijk los te laten, zullen we nog veel meer dimensies in dit proces moeten integreren en gebruik moeten maken van persoonlijke strategieën die het waard zijn om te kennen.

Maan

1. Andere mensen zijn niet jouw toekomst; jij bent de maker van je eigen leven

Het is heel goed mogelijk dat je op sommige momenten denkt dat een bepaalde persoon op je pad is gekomen omdat dit het lot was; omdat deze gebeurtenis op subtiele wijze en met onzichtbare draad in je lot geweven was.

In die liefde moet je je voeten op de grond houden, je hart oplettend en je vleugels van persoonlijke groei wagenwijd gespreid. Romantische relaties worden niet gevoed met magie, maar eerder door een dagelijks gevoel van welzijn, door compromissen en door hoop.

Ons lot wordt gecreëerd in het ‘hier en nu’ en als je in dit huidige moment niet gelukkig of hoopvol bent, dan moet je proberen te vermijden dat je voor eeuwig gevangen blijft in dit lijden. Jouw lot en jouw innerlijke stem laten je zien dat je een ander pad moet bewandelen: het pad van jouw eigen, persoonlijke gevoel van welzijn.

2. Loslaten houdt in dat je je eigen behoeftes duidelijk maakt

Wees niet bang om luid en duidelijk te zeggen dat jij ook behoeftes hebt. Het is niet egoïstisch om respect te eisen of om gehoord en geliefd te willen worden en dat je wilt dat iemand om je geeft.

Soms, wanneer dingen niet helemaal goed gaan, kiezen we er liever voor om vast te houden aan bepaalde dingen dan om ons bewust te worden van ons emotionele ongemak. We houden vast aan:

  • Angst: de angst dat er iets zal gebeuren wat je niet wilt als je iets doet of zegt. De angst om alleen te zijn, om het bij het foute eind te hebben, angst voor verandering…
  • Uitstel: vaak denken we dat het beter is om ‘nog heel even te wachten’, omdat het mogelijk is dat dingen zullen veranderen, dat een gespannen relatie of situatie kan verbeteren, dat die andere persoon zich binnenkort zal realiseren dat je met bepaalde dingen zit… De tijd gaat echter voorbij en niks hiervan gebeurt. Niets verandert.

Wees niet bang om je eigen leegheid toe te geven. Wees niet bang om hardop uit te spreken wat het is dat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Dit heeft niets te maken met trots of egoïsme, maar juist met ware moed en emotionele volwassenheid.

Behoeftes zijn deel van ons gevoel van eigenwaarde. Ze maken deel uit van onze persoonlijke groei en ons persoonlijke welzijn.

Als je jezelf niet ziet als een gelukkig en vervuld persoon, laat je integriteit dan niet nog verder vernield worden; kom in actie. Sluit deze fase in je leven af… laat het los.

Luchtballonnen

3. Anderen zijn niet degene die jou kunnen vertellen dat iets voorbij is; niemand heeft het recht om deuren voor jou te dicht te doen

Vaak wordt gezegd dat we de herinnering aan die perfecte vriendschap die niet meer bestaat of die liefde die ons zoveel pijn heeft bezorgd altijd bij ons zullen dragen in ons hart; we zullen altijd vast blijven houden aan die relaties die ons zoveel hebben veranderd van binnen.

Het is mogelijk. Geen van de gebeurtenissen uit het verleden zou echter een eindpunt aan moeten geven in ons dagelijkse leven.

Je gaat jezelf geen nieuwe relaties ontzeggen, omdat iemand je in het verleden teleurgesteld heeft. Je laat je hart niet veranderen in ijs of vallen in de donkere put van wanhoop, alleen maar omdat iemand jou in het verleden gekwetst heeft.

Richt je op het hier en nu. Niemand heeft jouw lot in handen of het recht om een hoofdstuk in het boek van jouw leven te beëindigen. Loslaten betekent dat je ruimte creëert voor nieuwe dingen. Nieuwe en betere dingen.

Geef nooit op wanneer duidelijk wordt dat een hoofdstuk in je leven afgesloten moet worden. De sleutel is om te accepteren dat sommige dingen gewoon niet werken.. en om hiernaar te handelen.

Zorg altijd goed voor je hart; dit is namelijk de plek waar je ware gevoelens leven. Deze gevoelens moet je verzorgen met volwassenheid, wijsheid, balans… en een heleboel moed.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.