Leer dankjewel te zeggen

Leer dankjewel te zeggen

Laatste update: 02 september, 2016

Zelfs op mijn slechtste momenten voel ik dat ik dankbaar zou moeten zijn.

En nee, het is geen van buitenaf opgelegde verplichting, het is een plicht die ik mezelf geef: mijn emotionele welzijn gaat door de filter van constante dankbaarheid voor wat ik had en wat ik was, voor wat ik heb en wat ik ben.

Cervantes zei, met andere woorden, dat goede mensen dankbaar zijn. Ik denk dat het verder gaat dan dat: wanneer ons leven voorbij is, zal een van de gevoelens die we het meest hebben willen voelen, het gevoel zijn van het dankzeggen zijn.

Bevrijding

Dankzeggen helpt ons tijdens onze reis

Dankbaarheid is, indien begrepen als de capaciteit om het voordeel of het heil dat je hebt te herkennen, een innerlijke staat die naar buiten toe wordt uitgestraald.

“Dankbaarheid is niet alleen de deugd der deugden, maar ook de moeder van alle andere deugden.”

-Cicero-

Vanaf het moment dat we de wereld inkomen tot het moment dat we deze weer verlaten, zijn we het product van een constante stroom van ervaringen die ons een breed scala aan emoties doet ervaren. Dit is waarom onze grootste plicht het betuigen van onze dankbaarheid zou moeten zijn.

De dingen die me gelukkig maken stellen me gerust en versterken mijn verwachtingen en dromen. Dat wat me verdrietig maakte en pijn bezorgde, heeft me iets geleerd.

Ik zeg dankjewel voor de herinneringen die me hebben vervuld, maar ik zeg ook dankjewel voor de herinneringen die ik misschien liever niet zou willen hebben, want dankzij hen ben ik wie ik ben en ik weet dat.

Onze relaties met anderen zijn onder andere gebaseerd op deze gedachte: wanneer iemand iets voor ons doet, al is het slechts het bieden van een schouder om op te rusten, komen we dichterbij diegene.

Vanuit verdriet komt solidariteit en vanuit wonden komen littekens en verhalen, verhalen die echt zijn en van ons. 

Dankjewel zeggen verbetert je emotionele welzijn

Dank betuigen betekent dat je een vitale positieve houding hebt, je het glas halfvol ziet, met het goede been uit bed stapt of je longen opent om diep te ademen.

Sommige studies hebben aangetoond dat het betuigen van dank onze gezondheid verbetert en helpt om onze emoties te stabiliseren. De verantwoordelijkheid van het behouden van emotionele balans ligt bij het chemische stofje dat we serotonine noemen, een neurotransmitter.

Om ons ervan te weerhouden om in depressie te vervallen, dient het niveau van serotonine stabiel te blijven en één manier om dit te doen is door dank te betuigen. Kies een vrolijkheidsdieet dat bestaat uit glimlachjes in de ochtend en dankbaarheidjes voor in de avond.

Tijd

Ik hoop dat dit artikel je helpt om deze dag af te sluiten met dankbaarheid en om de dag van morgen te beginnen met vreugde en een glimlach. Het vereist geen enkele moeite of opoffering, maar het voorziet ons van de voedingsstoffen die we nodig hebben om te blijven verbeteren.

Onze emotionele relaties met de mensen om ons heen zullen versterken door de energie die voortkomt uit wederzijdse dankbaarheid, zowel voor ons als voor de mensen die ons omringen, in alle verschillende fases van het leven.

De kleinste, meest eenvoudige dingen zijn het belangrijkst en verdienen onze dankbaarheid het meest. Slechte momenten bieden grote veranderingen, fouten bieden levenslessen, giftige relaties bieden kansen op nieuwe relaties… maar dagen? Dagen bieden mogelijkheden. De ene na de andere, zonder ophouden.

En zelfs als Walt Whitman het bij het rechte eind had door te zeggen dat het leven zowel een woestijn is als een oase, blijft het zo dat we hier ons voordeel mee moeten doen en er dankbaar voor moeten zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.