Stop met praten, onderneem actie

september 8, 2016

Veel dingen zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Deze uitdrukking legt een kwestie uit die veel mensen herkennen. Voor iedereen is er wel iets in het leven wat ze graag zouden willen doen: een droom die ze willen verwezenlijken, een doel dat ze willen bereiken. Het blijft echter bij woorden en de plannen worden nooit daadwerkelijk uitgevoerd.

Het is ontzettend belangrijk dat alles wat je droomt niet ongedaan blijft. Als je een project of doel hebt dat je graag wilt voltooien, wacht daar dan niet mee tot een later moment; geef niet op en stel niet uit. Doe je dit wel, dan raakt het aan de kant geschoven, vergeten. Het zal een bron van frustratie vormen die zijn stempel zal achterlaten op je ziel, je geest en je hart.

Woorden zijn vluchtig

Woorden worden met de wind meegevoerd en weggeblazen. Je kunt keer op keer zeggen dat je nu echt gaat beginnen met het geweldigste project van je leven, maar als het alleen bij woorden blijft, zal er nooit iets van komen. Voor het uitvoeren van elk plan is actie nodig.

Hart Volgen

De opoffering van hen die in staat zijn alles te riskeren en die de stap van woorden naar actie nemen, is het enige dat uiteindelijk beloond wordt. Dat de te bewandelen weg een zware weg is, betekent niet dat hij het bewandelen niet waard is. Gedurende de reis zul je kleine successen ervaren die je zullen vullen met tevredenheid en motiveren om je uiteindelijke doel te bereiken. Blijf daar niet gewoon staan, al starend in de verte, pratend en hopend dat alles vanzelf wel zal gebeuren, want dat is niet zo.

Geen actie betekent geen fouten, maar ook geen succes

Het zijn degenen die alleen maar blijven praten over hun grote ideeën en projecten zonder daadwerkelijk iets te doen, die nooit een verkeerde keuze zullen maken, maar succes zullen ze eveneens nooit bereiken. Niets komt per toeval aanwaaien; alles vereist inzet.

Hoewel het toeval zeker wel behulpzaam was in het geval van de revolutionaire ontdekkingen en bijdragen aan de wetenschap van grote genieën zoals Isaac Newton, was het zeker niet de enige drijvende kracht hierachter. De ontdekkingen zijn niet zomaar komen aanwaaien. Deze wetenschappers praatten, maar ze werkten ook. Ze theoretiseerden en ze namen risico’s. Ze waren voorbereid.

Hoewel succes kan komen wanneer dit het minst verwacht wordt, wisten deze genieën het te herkennen, er hun voordeel mee te doen en het te verspreiden. Hun ontdekkingen waren misschien al gezien door een willekeurig andere persoon die simpelweg niet in staat was het te herkennen.

Begin zonder berouw

Wanneer iemand besluit iets te beginnen, dan kan er een moment komen waarop hij dit betreurt. Hij zal moeilijke momenten meemaken, momenten die hem misschien zullen doen wensen dat hij nooit iets begonnen was, dat hij al die fouten en al dat lijden kon vermijden. Maar voor de mensen die moedig genoeg zijn om de poging te wagen, is de beloning veel groter dan voor hen die te laf waren om het ook maar te proberen.

Wegvliegen

Het is het nietsdoen en de onbeweeglijkheid die geen beloning opleveren en in plaats hiervan angst genereren. Altijd het gevoel hebben gevangen te zitten, te vluchten van alles dat uitdagend of ambitieus is, leidt niet tot grootsheid, geluk of een trots gevoel over je prestaties.

Tot slot is spijt hebben omdat je iets niet gedaan hebt veel erger dan spijt vanwege iets dat je deed en dat verkeerd ging. Je zult altijd weten dat je het tenminste geprobeerd hebt. Je hebt alles gedaan wat je kon om je doel te bereiken. Doe je dit niet, dan zul je die constante twijfel over wat had kunnen zijn, maar helaas niet was, moeten confronteren.

Raak niet verstijfd, twijfel niet voordat je begint. Laat niet eens een dag voorbijgaan waarop je alleen maar praat over je grote ideeën zonder dat je actie onderneemt. Dit zal je alleen maar een ontzettend gefrustreerd en verdrietig gevoel geven. Laat angst je niet verlammen en voorkomen dat je zo veel mogelijk van het leven geniet.

Denk; de mogelijkheid ligt direct voor je neus. Risico’s nemen houdt echter in dat je je zult bevinden op onbekend terrein. Dat je moet handelen, eropuit zijn om te doen wat je wil doen en niet alleen maar blijven praten over wat had kunnen zijn, maar nooit geweest is, omdat het nooit begonnen is.

In het leven is het belangrijk om altijd de poging te wagen en moedig te zijn. Om je dromen verwezenlijkt te zien worden, zul je moeten beginnen met daden, niet met woorden. Luister niet naar degenen die je vertellen dat het beter is om te wachten, want zij hebben het mis. Wees moedig en werk tot je bereikt heb wat je wil bereiken, want dit is de enige manier om een vol en gelukkig leven te leiden.

–Afbeeldingen met dank aan Catrin Welz-Stein–