4 excuses die je ervan weerhouden je doelen te bereiken

4 excuses die je ervan weerhouden je doelen te bereiken

Laatste update: 23 juli, 2016

‘Ik doe het morgen wel,’ ‘Ik heb geen tijd,’ ‘Ik ben er echt niet goed in…’ Je hebt deze dingen vast wel eens tegen jezelf gezegd. Het probleem is dat ze fungeren als een muur die tussen jou en je doelen in staat.

Onze doelen en dromen zijn de motor van ons leven. Zonder doelen stagneert ons leven. Vaak genoeg echter, meestal door angst, onzekerheid, laag zelfvertrouwen of onwetendheid, vluchten we van het idee van dromen, verbeelden of plannen.

Dat is het moment waarop excuses om de hoek komen kijken. Iedereen gebruikt verschillende excuses, maar over het algemeen zijn de thema’s hetzelfde. Misschien heb je niet precies dezelfde excuses voor jezelf als de excuses in de lijst hieronder, maar je hebt waarschijnlijk wel soortgelijke gedachten gehad.

Het maakt niet uit wat je doelen zijn, hoe moeilijk het zal zijn om ze te bereiken of wat je zult moeten doen om ze waar te maken. Het is van vitaal belang dat je gewoon ophoudt met het verzinnen van excuses en dat je je doelen achterna gaat.

De meest voorkomende excuses die je ervan weerhouden om vooruit te komen

1- ‘Ik heb geen tijd’ 

De bekendste zin van de 21e eeuw. We draaien continu op volle toeren en we hebben niet eens tijd voor echt belangrijke dingen. Onze dagen bestaan uit rennen van hot naar her en we genieten er niet eens van. Ons leven is nu ontzettend hectisch, maar het is tegelijkertijd zo dat waar een wil is, ook een weg is. Verschuil jezelf niet achter het excuus geen vrije tijd te hebben om bepaalde dingen te doen.

Dingen gedaan krijgen is een kwestie van prioriteit. Als je ergens zeer gepassioneerd over bent, dan lukt het je om tijd te vinden. Je staat vroeg op, je reist efficiënter, je maakt geen overuren op het werk etc. Stel vast hoe je je tijd beheert voordat je begint je tijd te gebruiken als een excuus.

2- ‘Ik moet geld besparen’

Als je financieel in staat bent om je droom te ondersteunen, waarom zou je er dan niet voor gaan? Het is waar dat crises, valutaschommelingen en aandelen onvoorspelbaar zijn, maar je kunt niet al je geld bewaren voor ‘het geval dat’.

Probeer door te blijven sparen zodat je een potje hebt voor noodgevallen en investeer de rest in het waarmaken van je dromen. Er is geen manier waarop je kunt weten waar je morgen zult zijn of wat er zou kunnen gebeuren met het geld. Je kunt het beter verstandig gebruiken.

Bloem

3- ‘Wat zullen ze van me denken?’

We maken ons altijd zorgen over de mening van anderen. Wat zullen mijn ouders denken als ik mijn carrière opgeef, omdat ik het niet leuk vind? Wat zullen mijn schoonouders zeggen als ik mijn baan opzeg om huismoeder of huisvader te worden? Hoe zullen mijn vrienden reageren als ik ze vertel dat ik heb besloten mijn eigen zaak op te richten?

Wat andere mensen over jou denken is jouw zaak helemaal niet. Ze zullen altijd een reden hebben om je te bekritiseren, ongeacht wat je doet. Als wat andere mensen te zeggen hebben over onze daden je echt zo veel uitmaakt, praat dan met je geliefden voordat je een beslissing maakt. Je zou zelf echter altijd het laatste woord moeten hebben.

4- ‘Ik ben niet capabel genoeg’ 

Gebrek aan zelfvertrouwen is een ernstig probleem dat ons ervan weerhoudt om onze dromen waar te maken. Als we niet op onze capaciteiten vertrouwen, dan is het onmogelijk om aan de top te komen en de doelen te bereiken die we in onze gedachten hebben. Niemand wordt geboren als genie. Misschien heb je meer ervaring nodig, kennis of oefening, maar zeg nooit dat je ‘nergens goed voor bent’, zelfs niet wanneer de dingen niet goed uitpakken.

Daarnaast heb je het nog niet eens geprobeerd. Hoe weet je dan of je het niet kunt? Je zult ongetwijfeld struikelen over een aantal hobbels in de weg, maar je kracht zit hem in gelijk weer opstaan als je valt.

Laat excuses links liggen en raap de moed bij elkaar om je doelen te bereiken. Zeg niet ‘Het is nu niet de beste tijd,’ ‘Het is te veel,’ ‘Het is al eerder uitgevonden’ of ‘Ik ben bang om te falen.’ Doe van alles en nog wat om het te laten gebeuren. Als het niet uitpakt zoals je verwachtte, zul je in ieder geval weer een ervaring kunnen toevoegen aan je cv.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.