Ontdek de 8 soorten intelligentie

Ontdek de 8 soorten intelligentie

Laatste update: 12 september, 2016

Horen we de term intelligentie, dan denken we vaak meteen aan een heel slim persoon die in staat is de meest ingewikkelde wiskundige problemen op te lossen, waarvan we helemaal niets begrijpen. Iemand die berekeningen sneller kan uitvoeren dan wij ze kunnen lezen of opschrijven. We houden er nog altijd de klassieke opvatting op na dat intelligentie enkel te maken heeft met abstract nadenken.

In 1988 ontwikkelde de psycholoog Howard Gardner een theorie die deze beperkte kijk op intelligentie voorgoed veranderde: hij stelde de theorie van de verschillende types intelligentie voor.

Volgens deze theorie bestaat er niet één enkele vorm van intelligentie, maar zijn er verschillende vormen die bij elk individu op een verschillende manier tot uiting komen.

“Iedere mens bezit een unieke combinatie van verschillende intelligentietypes. Dat is de fundamentele uitdaging voor ons onderwijssysteem.”

-Howard Gardner-

Brein met Puzzelstuk

Dat verklaart bijvoorbeeld waarom sommige mensen super goed in wiskundesommen zijn, maar het minder goed doen als het op menselijke relaties aankomt. Of dat een wonderbaarlijke muzikant het niet zo makkelijk vindt om zich met woorden verstaanbaar te maken.

Ontdek de 8 soorten intelligentie en hoe je ze kan ontwikkelen

1. Taalkundige-verbale intelligentie

Iemand die verbaal intelligent is, staat er vaak om bekend dat ie “niet op zijn mondje gevallen is”. Ze leerden als kind al snel praten, lezen en schrijven. Ze vinden het makkelijk om complexe tekst te begrijpen en redden zich verbaal heel goed. Moeten ze instructies volgen om een meubelstuk te monteren, dan vinden ze geschreven aanwijzingen vaak veel makkelijker te begrijpen dan een uitgetekend diagram.

Wil je graag deze vorm van intelligentie verder ontwikkelen, ga dan lezen of zelf schrijven. Ga aan de slag met je eigen blog, Twitter of waag je aan je eerste fictieve verhaal. Speel regelmatig Scrabble en maak er een gewoonte van het dagelijkse kruiswoordraadsel in de krant op te lossen.

2. Logisch-wiskundige intelligentie

Mensen met een overheersende logisch-wiskundige intelligentie vinden het makkelijker om abstracte problemen op te lossen, berekeningen uit te voeren en vinden het eenvoudig om logische relaties te ontdekken. Als de gedeelde rekening na een etentje uitgerekend moet worden, dan is er altijd die ene persoon die dit makkelijk en precies tevoorschijn tovert. Op deze momenten zie je logisch-wiskundige intelligentie aan het werk.

Wil je graag zelf deze vorm van intelligentie verbeteren, oefen dan regelmatig met de Sudoku-puzzel en maak er een gewoonte van om elke dag rekensommetjes te oefenen zonder een rekenmachientje te pakken..

3. Ruimtelijke intelligentie

Een goed ontwikkelde ruimtelijke intelligentie zorgt voor een uitstekend oriëntatievermogen en maakt het mogelijk om makkelijk diagrammen en uitgetekende instructies te begrijpen. Vaak merken mensen met een goed ontwikkelde ruimtelijke intelligentie details op in de omgeving die anderen over het hoofd zien, vooral als het om de structuur en ligging van straten en gebouwen gaat.

Verbeter je eigen ruimtelijke intelligentie door op stap te gaan zonder GPS of stratenplan. Of breng een leuke winteravond door met een aantrekkelijk legpuzzel.

4. Muzikale intelligentie

Je bent steeds bezig met muziek in het hoofd of met het meetrommelen van deuntjes met de vingers. Het is makkelijk om melodieën te onthouden en ze na te spelen of te zingen. Muzikaal intelligente personen spelen graag en goed op elk beschikbaar muziekinstrument.

Wil je op dit vlak vooruit, luister dan veel en vaak naar allerlei soorten muziek en ga aan de slag met het leren bespelen van een nieuw muziekinstrument.

Muziek

5. Lichamelijk-kinesthetische intelligentie

Denk hierbij aan het omgekeerde van stuntelig zijn. Mensen met een hoge lichamelijke kinesthetische intelligentie hebben een zeer precies innerlijke bewustzijn van het eigen lichaam. Hun coördinatie is perfect, hun lichaamsbeweging vloeiend en gracieus. Je kan dit perfect observeren bij dansers en in sporttakken die heel wat precisie vragen. Denk maar aan ritmische gymnastiek en waterballet.

Overhaal je partner en ga op dansles. Je lichaam leert op deze manier de beweging van verschillende lichaamsdelen tegelijkertijd te coördineren. Of ga op zoek naar een leuke yogastudio bij jou in de buurt.

6. Intrapersoonlijke intelligentie

Deze mensen blinken uit door hun verbondenheid met hun innerlijke zelf. Ze zijn zich heel erg bewust van hun sterke en zwakke punten, motivatie en innerlijke beweegredenen. Hun zelfkennis is groot, waardoor ze makkelijk doelen kunnen stellen en zichzelf kunnen motiveren om deze te bereiken.

Verhoog je eigen zelfkennis door een dagboek bij te houden en je te oefenen in meditatie of mindfulness. Duik in een goed psychologieboek en ontdek hoe het menselijke brein in elkaar steekt.

Nadenken

7. Interpersoonlijke intelligentie

Je kent vast wel die mensen om je heen die steeds paraat staan voor iedereen en die altijd in staat zijn gevoelens en gedachten van iedereen te begrijpen. Ze leggen makkelijk contact en menselijke relaties hebben voor hen geen geheimen. Ze staan vaak in het middelpunt van de belangstelling en zijn vaak de leidende figuur binnen de groep.

Wil je graag jezelf hierin bekwamen, ga dan op zoek naar vrijwilligerswerk of leer samenwerken met anderen door een leuke teamsport te kiezen. Train jezelf om actief te luisteren naar anderen en verhoog ook hierdoor je interpersoonlijke intelligentie.

8. Natuurlijke intelligentie

Dit type van intelligentie vinden we terug bij mensen die steeds heel dicht in contact staan met hun natuurlijke omgeving. Ze hebben een uitstekende kennis van de dieren en planten om zich heen en zijn in staat natuurlijke patronen te herkennen en voorspellen. Je kent ook vast wel die fervente tuinier, groene activist of gepassioneerde dierenliefhebber, niet?

Ontwikkel een betere relatie met je natuurlijke omgeving door een klein dakterras aan te leggen of groentes te kweken in eigen tuin. Ga regelmatig wandelen en geniet van de dieren en platen om je heen.

Wandelen

Uiteindelijk zijn er geen slimme mensen, enkel mensen met een ander soort ontwikkelde intelligentie.

Maak gebruik van de verschillende tips om de verschillende soorten intelligentie bij jezelf te bevorderen. Vergeet echter niet dat het ook belangrijk is te genieten en af en toe gewoon vol bewondering te zijn voor de wonderbaarlijke eigenschappen van je eigen brein en van de menselijke geest.

Onthoud dat we allen uniek zijn en op de wereld komen met talenten en vaardigheden die we verder kunnen ontwikkelen om onze vooropgestelde doelen te bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.