Zo herken je nederigheid

Zo herken je nederigheid

Laatste update: 03 februari, 2023

Al eeuwenlang wordt nederigheid gezien als een deugd. Ook vandaag de dag wordt het nog altijd sterk gewaardeerd. We waarderen het bij wereldleiders en ook bij degenen met wie we op dagelijkse basis op een intiemere manier omgaan.

Nederigheid is niet dwaasheid, maar de eenvoud van grootheid. Succes kan mensen soms echter doen veranderen en enkele van de eigenschappen waar ze ooit om werden gewaardeerd corrumperen. Dit doet de volgende vraag rijzen: wat zijn de kenmerken die nederige mensen karakteriseren?

“We komen het dichtst bij grootheid als we op grootse wijze bescheiden zijn.”
-Rabindranath Tagore-

Open Handen

Wat kenmerkt nederige mensen?

Het opvallendste kenmerk is dat het mensen zijn die zich sterk inzetten voor een bepaald aspect van hun leven. Ze zijn niet uit op succes of roem, maar op de glorie en het talent in wat ze doen. Of ze nu werken als beeldhouwer, huisvrouw of dokter.

Ze streven ernaar om het leven van anderen te verbeteren zonder hierover opschepperig te doen, door zich op het proces te richten in plaats van de uitkomst. Ze staan open voor mogelijke veranderingen op hun pad.

Vrouw in Zee

Hun instructies, bevelen of orders worden niet opgelegd, maar getuigen van een autoriteit die openstaat voor kritiek en verbetering.

Ze luisteren geïnteresseerd naar anderen, zonder de waarde van degenen die hun kant opkomen te onderschatten, of dit nu ambachtslieden of politici zijn. Voor hen is elke zienswijze interessant, omdat het ze in staat stelt om verschillende standpunten te begrijpen of een juister beeld te schetsen van de realiteit die hen omringt.

Ze deinzen terug voor machtsvertoon. Ze voelen dat hun beloning zich impliciet bevindt in een taak die goed is uitgevoerd; veel meer dan in publiekelijke erkenning.

Ze groeten, voeren gesprekken en zeggen gedag. Vriendelijkheid is voor hen niet alleen hoffelijkheid, maar een uitdrukking van goede manieren en zorgzaamheid ten opzichte van de mensen om hen heen.

Ze oordelen niet lichtvaardig en ze zijn empathisch. Ze houden zich bezig met dagelijkse kleine handelingen om het leven van degenen om hen heen makkelijker te maken, zonder ook maar door te hebben dat ze dit doen. Hun gedrag is natuurlijk, eenvoudig en eerlijk.

Ze zijn consistent met hun privéleven en de publieke ideëen die ze uiten. Hypocrisie maakt geen deel uit van hun gedragscode.

Voor hen is het bereiken van de hoogste trede niet zo belangrijk als het vinden van een manier om op een trede te kunnen blijven staan, zelfs al is deze ‘lager’, en nog altijd een waardige en nuttige activiteit te kunnen ontwikkelen.

En hoe zit het met degenen wie het aan nederigheid ontbreekt?

Ze zijn arrogant, doen niet zelfkritisch denken en gedragen zich alsof ze moreel, intellectueel en economisch superieur zijn. Relaties met deze mensen zijn zenuwslopend.

Ze wisselen geen meningen uit om zichzelf te verrijken. Ook geloven ze dat de enige manier om hun standpunten over te brengen is door andere meningen te vermijden, andere personen belachelijk te maken en ze zelfs te treiteren.

Ze luisteren niet maar geven levenslessen en adviezen waarvan ze verwachten dat anderen ze opvolgen. Meestal zijn deze suggesties impliciet voordelig voor henzelf. Ze zijn geobsedeerd door macht en succes.

Maskers

Op emotioneel niveau tonen ze hun geluk aan anderen alsof het een trofee is, maar in werkelijkheid voelen ze zich vaak leeg en missen ze ware betekenis in hun dagelijkse relaties.

“Als je gelooft dat een mug te klein is om indruk te maken, probeer dan eens te slapen met een van deze kleintjes in je kamer.”
Anita Roddick

Wees daarom nederig, zonder bang te zijn om onbelangrijk te zijn. Je zult veel meer indruk maken dan je denkt en meer gemoedsrust hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.