Kracht is jezelf bevrijden

Kracht is jezelf bevrijden

Laatste update: 27 oktober, 2016

Hoeveel gewicht drukt er op je schouders? Hoeveel zorgen nemen er ruimte in je hoofd in? In het leven zijn de enige dingen van waarde de essentiële dingen: liefde voor jezelf, liefde voor anderen en gevoelens die respectvol en zonder eigenbelang worden aangeboden. Al het andere is een last die ons gevangenen maakt in een leven dat te kort is voor het dagelijkse leed…

We weten dat het niet makkelijk is. Dat we vaak tegen onszelf herhalen: “Laat alles achter en doe wat je echt wilt.” Maar hoe kun je zoiets doen? Zoiets als dit doen, zou maar net iets meer zijn dan een dramatische daad waarmee we ons losmaken van te veel dingen, zelfs mensen.

Zoals met alles in het leven is het noodzakelijk om een gezonde balans te houden. Ieder van ons heeft absoluut minimale dingen waar we niet zonder kunnen leven: onze familie, onze kinderen, onze banen die zorgen voor de middelen om onze huizen en ons voedsel te betalen. We kunnen ons niet zomaar van alles losbreken en op een willekeurig moment op de resetknop drukken als we het gevoel hebben dat we overbelast zijn. Echter zijn er binnen deze fundamentele pijlers wel dingen die we kunnen veranderen en waar we onszelf zelfs van kunnen bevrijden.

Je moet ophouden met anderen de hele tijd voor jezelf te plaatsen. Je moet je emoties en goede herinneringen meer waarderen dan je zorgen en druk. En als er binnen je wereld iemand is die schadelijk en giftig is voor je leven, dan moet je de banden met hem of haar breken.

Voor onze gezondheid, voor onze persoonlijke balans, denken we vandaag na over ware kracht.

Wanneer we gevangenen worden in ongelukkigheid

Als we “kracht” opzoeken in het woordenboek, zullen we verschillende definities vinden die ons aan het denken zetten. Ten eerste hebben we het concept van de “sterkte en kracht.”

We zullen ook het plaatje vinden van een “versterkte groep gebouwen, zoals een kasteel of een fort.” Maar op hetzelfde moment zullen we ook lezen dat het een “fundamentele deugd, die bestaat uit het overwinnen van angst en het vluchten voor roekeloosheid” is. Dit is waar we even over zouden moeten nadenken.

Wereldbol

Vaak, wanneer we iemand ontmoeten en hem vragen: “Hoe gaat het?”, zal hij ons vertellen dat hij een baas heeft die hem niet goed behandelt, dat hij nauwelijks tijd heeft voor zijn kinderen, dat zijn partner veeleisend en egoïstisch is geworden en dat hij nauwelijks naar zichzelf kan kijken in de spiegel.

Ongerust kunnen we niet veel meer zeggen dan: “Wees voorzichtig”, terwijl we veel meer dingen op zijn gezicht lezen dan hij met woorden heeft gezegd. En inderdaad zien we hem ook als een sterk mens, omdat hij elke dag moedig tegemoet ziet en alles geeft wat hij voor andere mensen heeft. Echter zal er waarschijnlijk een tijd komen waar hij uiteindelijk zal falen.

En misschien zal de val niet fysiek zijn, maar zal hij emotioneel zijn: ontevredenheid, het gevoel hebben vast te zitten, zonder kansen op persoonlijke groei. Het zijn mensen die alles voor anderen geven, die oprecht liefhebben, maar die er niets voor terug ontvangen. Het leven sleept ze naar beneden zonder dat het ze een adem van eenvoudig geluk gunt.

Terug naar de definitie uit het woordenboek van kracht als een deugd die bestaat uit het overwinnen van angst en het vluchten voor roekeloosheid. We kunnen hier iets aan toevoegen en zeggen dat de mensen niet sterk zijn, alleen maar omdat ze aan hun angsten ontsnappen of ze overwinnen. Sterk zijn betekent ook jezelf een prioriteit maken en weten hoe je je leven moet bezitten en dat wat je schade toebrengt of wat voorkomt dat je vooruit komt met integriteit en balans loslaten.

Maan

Hoe je sterk kunt zijn in je dagelijkse leven

Sterk zijn is elke ochtend wakker worden voor iets zinvols, iets dat je elke ochtend hoop geeft vanaf het moment dat je uit bed en op de vloer stapt. Zelfs als het niet zo lijkt, zit de wereld vol met levenloze mensen die om ons heen ronddwalen zonder doel, hoop of iets te doen. Onszelf hoop geven is van vitaal belang, omdat het ons kracht en heelheid biedt.

Kracht is geen synoniem voor macht, wat het controleren of domineren van anderen inhoudt. Sterk zijn is van onze vrijheid genieten en giftige mensen vermijden die ons kwaad doen en die voorkomen dat we groeien.

Sterk zijn is ook “nee”  zeggen tegen de mensen die zichzelf altijd voor anderen plaatsen, tegen hen die alleen hun eigen universum zien zonder het lijden van anderen of de emotionele leegte achter hun houding waar te nemen.

Je zult sterk zijn als je jezelf durft te bevrijden van dat wat je ervan weerhoudt gelukkig te zijn; of het nu mensen, dingen, situaties of zelfs gedachten zijn. Want het zijn niet altijd dingen buiten onszelf die ons kwaad doen; soms kan onze eigen houding ons ertoe brengen muren op te bouwen.

Konijn

Breek los van alles wat je tegenhoudt, van alles wat je verstikt en je hart pijn doet. Jij bent de hoofdpersoon van je vluchtige leven. Dus hou met kracht van degenen die het verdienen en kweek kracht die vleugels aan je dromen en wortels aan je waarden geeft.

–Afbeeldingen met dank aan Lucy Campbell, Amanda Cass–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.