Geluk is het waarderen van de kleine dingen in het leven

Geluk is het waarderen van de kleine dingen in het leven

Laatste update: 29 augustus, 2016

De simpele dingen in het leven zijn zoals de sterren die schitteren tijdens een heldere nacht. Ze zijn er altijd, om ons heen en laten hun subtiele magie zien. Maar we kijken niet iedere dag naar de sterren en soms vergeten we zelfs dat ze bestaan.

Alleen als het leven ons een kleine of grote tegenslag geeft, herinneren we ons plotseling waar ons hart echt uit bestaat, waaruit de muzieknoten echt zijn opgebouwd en wat betekenis geeft aan ons bestaan.

Simpele, vriendelijke en discrete alledaagse dingen vormen de kustlijn van ons leven, waar de stormachtige dagen gaan liggen en waar al ons plezier betekenis krijgt.

Sommige mensen zeggen vaak dat hoe simpeler het leven is, hoe minder zorgen we hebben en hoe minder fouten we maken. Maar iedereen is vrij om het leven zo gecompliceerd mogelijk te maken als hij/zij maar wil. We hebben allemaal het recht om risico’s te nemen, onze dromen na te jagen en om een zo grote en gevarieerde sociale cirkel te hebben als we maar willen.

Het belangrijkste is dat de sleutel niet het leiden van een simpel leven is, het is het simpel houden van de gedachten en weten wat belangrijk is, wat ons hart echt gelukkig maakt en wat ons definieert. Vanaf dat punt zijn we allemaal vrij om ons eigen micro-universum op te bouwen. We nodigen je uit om hierover na te denken.

De simpele dingen zijn de beste dingen in het leven

Knuffelen

Google publiceerde de meest gezochte zoektermen onder hun gebruikers. Iets wat altijd weer naar voren kwam was: “Hoe word ik gelukkig?”

Gelukkig zijn is het sluiten van je ogen en niets anders willen en het geluk gewoon niet meer afmeten aan het geld dat we wel of niet hebben, maar liever aan de simpele dingen die we nooit zouden willen veranderen, voor welk geld dan ook.

We hebben allemaal meer dan één ding dat we nooit zouden willen veranderen, zelfs niet voor al het geld in de wereld. Het leven van onze kinderen bijvoorbeeld, of van je echtgenoot, je broers, je zussen… En misschien ook je huisdieren. Want wat zij je geven is onbetaalbaar.

Nu is het probleem dat het leven soms niet makkelijk is. Je weet bijvoorbeeld dat het belangrijkste dat je hebt je kinderen zijn, maar je werkt lange uren, waardoor je niet zoveel tijd met ze kunt doorbrengen als je zou willen.

Huisdier

Je zou zonder twijfel willen dat dingen makkelijker waren en daarom voelen we ons soms wat verloren door alle druk, alle verplichtingen die je elke dag hebt en die ons weghouden van alles wat echt belangrijk is. Om die reden is het interessant om even over deze aspecten na te denken.

Leid een vol en bewust leven

Het leiden van een vol en bewust leven betekent dat je je bewust blijft van op welk punt je je op dat moment bevindt in je leven en het voelen van het heden, het hier en nu.

We moeten ons bewust zijn van wat ons hart ons vertelt. Zo kan het werken van langere dagen ertoe leiden dat we meer geld hebben om dingen te kopen, maar je bent je ervan bewust dat ondanks dat je die tijd liever met je familie doorbrengt.

Het leven van een vol leven is het begrijpen dat iedere inspanning de moeite waard is, omdat alles wat je doet je gelukkig maakt en dat geluk geef je door aan je geliefden.

Als er geen wederkerigheid is, is er geen vervulling. Kijk naar je leven alsof het een cirkel is: als je niet in balans bent met jezelf en je omgeving, zal het moeilijk voor je zijn om van je geluk te genieten.

Dauwdruppel

Het vinden van plezier in eenvoud is een houding

Niet alle mensen weten hoe ze de simpele dingen van het leven kunnen waarderen. Misschien omdat iemand niet in staat is om ze te zien of omdat hij/zij het niet waardeert, omdat hij/zij meer neigt naar de materiële kan van het leven vanwege de directe behoeftebevrediging, die niet lang stand houdt…

Adem, heb lief, geniet van de simpele dingen in het leven… Dit is het enige dat dringend is. Al het andere komt, geloof het of niet, op de tweede plaats.

Het genieten van het plezier van eenvoud is een houding die velen hebben aangenomen, omdat ze voldoende innerlijke vrede hebben ontwikkeld zonder daar iets voor op te offeren. Het plezier in eenvoud ontstaat na een lange weg waarbij ze zich plotseling bewust worden en het plezier ontdekken in dingen waar ze eerst niet op hadden gelet:

  • Het plezier van goede vrienden.
  • Een mooie ochtend met een onverwachte wending.
  • Het aanstekelijke lachen van een kind.
  • De onstuimige wind na een storm.
  • De zon die in absolute stilte in zee zakt.
  • Wakker worden op een zondag zonder ook maar één zorg.

Aarzel niet om deze eenvoud van gedachten en emoties iedere dag in de praktijk te brengen, want als we uiteindelijk dit innerlijke geluk vinden, zal het altijd blijven, want het is verbonden met onze ware zelf.

Kind

–Afbeeldingen eigendom van Zac Gertz en Pascal Campion–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.