De legende van de dromenvanger

De legende van de dromenvanger

Laatste update: 19 juli, 2016

Laat je goede herinneringen gevangen worden in het web en laat de slechte verdwijnen door het gat in het midden.

Een dromenvanger is een instrument van macht, volgens de sjamanistische geneeskunde, waarvan de oorsprong teruggaat tot de inheemse Amerikaanse stammen. De cirkel staat voor de kringloop van het leven en het net staat voor de dromen die we creëren in onze slaap, in onze ziel en in de bewegingen die worden gecreëerd door onze dagelijkse activiteiten. In het midden van het net is een mysterieuze lege ruimte die een belangrijke functie heeft.

Volgens traditie helpen deze voorwerpen ons onze goede ideeën en fijne dromen bij ons te houden en het beschermt ook de eigenaar. Onze dromen worden beïnvloed door goede en slechte energieën – de laatste worden gevangen in het net en verdwijnen door het gat in het midden als de zon opkomt.

Dromenvanger

Dromenvangers worden zo genoemd door het Ojibwe-woord asabikeshiinh“, wat “spin” betekent, maar ze waren ook bekend onder de naam “bawaajige nagwaagan“, wat “vanger van dromen” betekent.

Volgens de traditie worden de dromenvangers door de Ojibwe gemaakt door wilgentakken rond een negen centimeter grote ring of druppelvorm te binden, waardoor een net ontstaat dat op een spinnenweb lijkt, gemaakt van vezels die rood worden geverfd.

Deze objecten begonnen in de jaren 60 commercieel te worden toen de Ojibwe ze begonnen te verkopen, waarvoor ze werden bekritiseerd door andere stammen vanwege het ontheiligen van de betekenis. Dit is logisch, want als commerciële producten worden ze gemaakt en verkocht zonder dat ze een magisch en mystiek bekrachtigingsproces doormaken. Daardoor verliezen ze de essentie en zijn ze niet meer dan een leuke decoratie.

Dankzij de commercialisatie is het geloof in dromenvangers ontzettend gegroeid in de afgelopen jaren. Maar de meesten van ons kennen de legende die erachter schuilt niet…

Inheemse Amerikaan

De legende van de dromenvanger

De legende zegt dat er ooit een spinnenvrouw was met de naam Asibikaashi, die zorgde voor de mensen op aarde. Ze lette op ieder wezen in de wereld en ze boog zich over de wiegen en bedden van kinderen waarbij ze een dun, delicaat en sterk web weefde dat alles wat slecht was in zijn draden ving en het deed verdwijnen als de zon opkwam.

Toen haar mensen zich verspreidden door Noord-Amerika werd het lastiger voor haar om voor al de kinderen te zorgen, dus moesten de moeders en grootmoeders hun eigen magische webben weven die de nare dromen en nachtmerries vingen en hun kinderen zouden beschermen.

Dromenvangers aan Boom

Volgens de oude Ojibwe-legende over dromenvangers gaan alle dromen door het web, wat de leuke dromen door de veren filtert, zodat ze ons bereiken. De slechte dromen worden gevangen in het web en sterven als de zon opkomt.

Voor de Lakota van de Sioux-stam in Noord-Amerika werkt de dromenvanger echter anders. Voor hen passeren nachtmerries door het web en de fijne dromen worden gevangen in de draden en door de veren in de richting van de slapende persoon geleid.

Het kwade wordt geblokkeerd en vernietigd, het goede blijft bij ons

Er zijn mensen die dit verhaal op een iets andere manier vertellen en het woord “dromen” interpreteren als aspiraties, verlangens of wensen. Daarom dienen dromenvangers ieder doel dat we maar willen.

De waarheid is dat we er niet zeker van kunnen zijn dat nachtmerries, negatieve energie of geesten echt worden afgeweerd of niet, maar het is vredig om meer te leren over de inheemse Amerikaanse cultuur. Deze cultuur heeft ons veel eeuwenoude kennis en tradities gegeven waarvoor we moeten strijden om ze te behouden, want een groot deel van onze wijsheid komt door hen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.