Het probleem met bezorgdheid
Het woord bezorgdheid zegt het al: je maakt je zorgen over iets, vaak over iets wat nog niet is gebeurd. Als we leven met bezorgdheid over morgen, zijn we niet in staat om van het moment te genieten, van het nu, van het heden. Dat wil zeggen dat onze zorgen ons verlammen en immobiliseren in het heden.
Hoe vaak hebben we niet wakker gelegen omdat we ons druk maakten over een probleem? Dit veroorzaakt fysieke en mentale uitputting, wat uiteindelijk leidt tot meer problemen dan datgene waar we mee worstelen. Als we uitgeput zijn, is ons vermogen beslissingen te nemen verzwakt.
Sterker nog, vaak maken we ons druk over problemen die eigenlijk niet bestaan. Veel mensen bevinden zich in een oneindige cirkel van bezorgdheid, waarbij ze denkbeeldige monsters creëren en een heel scenario aan rampen die er zouden kunnen gebeuren. Ze leven niet in het heden, want ze maken zich zo veel zorgen over toekomstige problemen die, in 90% van de gevallen, niet zullen gebeuren.
Dus hoe kunnen we voorkomen dat bezorgdheid over de toekomst ons niet gevangen houdt in zorgen? Door een zorgeloos leven te leiden.
Trap op de rem
Als je je in je hoofd voorbereidt op het rennen van een marathon met vijftig denkbeeldige problemen, rem dan af. Haal diep adem. Als we in de toekomst leven, zorgt de snelheid van onze gedachten ervoor dat onze geest verder gaat dan wat rationeel mogelijk is. We worden zelfs futuristen en doen voorspellingen die net zo noodlottig en onwaarschijnlijk zijn als ons niveau van bezorgdheid.
Als je zorgen hebt die vaak terugkeren, visualiseer dan het ergste dat je maar kunt bedenken en je zult zien dat het toch wel meevalt. Als je hierover nadenkt, zal je begrijpen dat de kans dat dit gebeurt niet erg hoog is.
Er zijn dingen waar we geen controle over hebben, zoals het leven en de dood, natuurrampen en ongelukken. Hoe veel zorgen je je ook maakt, het zal je niet helpen. Als je leert om zonder zorgen te leven, kun je beter met deze situaties omgaan als het je overkomt. Je geest zal niet uitgeput zijn door de verwachtingen en je zal veel oplossingen hebben om met de situatie om te gaan.
Neem de problemen van anderen niet over
Hoeveel verdriet het je ook doet, de problemen van je partner zijn precies dat: de problemen van je partner. Wees empathisch en probeer te helpen waar dat kan, maar leer om de problemen van anderen niet over te nemen. Martel jezelf niet met problemen die jou niet aangaan; je hebt er zelf al genoeg.
Denk niet aan “wat als”
De “wat als”-scenario’s zijn denkbeeldige vrienden die de gewoonte hebben om je gedachten binnen te dringen, waardoor je duizenden vragen gaat verzinnen. Wat als… ik niet de juiste keuze maak? Wat als ik morgen wordt ontslagen?
Deze wat als-scenario’s veroorzaken onnodige stress. Als de beslissing niet juist is, dan heb je geleerd het de volgende keer anders te doen. Deze scenario’s zijn bijna altijd onjuist. Denk erover na hoe je de kracht van je hersenen op een manier kunt gebruiken die meer verrijkend is.
Richt je op het heden
Als we bezorgd zijn, leven we niet in het moment. We leven in een fictieve toekomst die ervoor zorgt dat we niet van de leuke momenten in het heden kunnen genieten, zoals lekker koffie drinken met je vrienden, dat boek dat je zo graag wilde lezen, dat ene gesprek met je partner of zomaar het heerlijke gevoel van ontspanning en nergens aan hoeven te denken.
Leer te stoppen met je zorgen maken. Ga naar buiten, haal diep adem, observeer, luister, proef en voel het moment met al je zintuigen. De tijd vliegt en het verleden komt niet meer terug. Dus stuur je “wat als”-scenario’s de deur uit, want vandaag heb je plannen die veel mooier zijn om je druk over te maken!