Tips om stress te controleren

Tips om stress te controleren

Laatste update: 23 juli, 2016

Stress is een van onze ergste vijanden. Je kunt gestrest zijn doordat je te veel te doen hebt of omdat je niet genoeg te doen hebt. Beide extremen zijn problematisch.

Als je je gestrest voelt, dan is het belangrijk om stappen te nemen om jezelf te ontstressen en het niveau van stabiliteit te bereiken dat nodig is om verder te gaan met je dagelijkse taken en activiteiten. Stress veroorzaakt en versnelt de ontwikkeling van veel verschillende ziekten. Het is dus uitermate belangrijk dat je leert om het te controleren.

Er zijn enkele simpele dingen die je kunt doen om je te helpen deze aandoening, die ons vaak genoeg lijkt over te nemen, onder controle te houden.

Gebruik een kalender

Tegenwoordig is het makkelijk om toegang te hebben tot een of andere interactieve kalender. Waarschijnlijk heeft je mobiele telefoon een kalender waarin je belangrijke afspraken vast kunt leggen. Al wat je hoeft te doen om van wat stress af te komen, is de kalender downloaden en installeren. Virtuele kalenders zijn geweldig, vooral omdat ze je een half uur van te voren (of wanneer jij zelf wenst) waarschuwen als je een afspraak of date hebt.

Deze eerste stap naar het verlichten van stress is een van de belangrijkste dingen die we voor onszelf kunnen doen, omdat een groot deel van onze stress voortkomt uit het gevoel te weinig controle te hebben. Hoe vaak ben je ergens aan begonnen in de ochtend en kon je het pas uren later afkrijgen omdat je verstrikt raakte in andere taken?

Het is behulpzaam om van alles wat je doet een aantekening te maken, tot op de meest simpele dingen. Op die manier zul je in staat zijn situaties te vermijden, zoals ‘s avonds thuiskomen en iets vergeten zijn te kopen. Als je het grootste deel van de tijd weet wat je moet doen, dan kun je de stress die bij het maken van beslissingen komt kijken vermijden.

Neem pauzes om je gedachten af te leiden

De meesten van ons denken dat het aantal uur dat we werken een goede indicatie is van hoe productief we zijn. In werkelijkheid ligt het niet zo eenvoudig en kent ons vermogen om ons te concentreren zijn grenzen. Als we deze grenzen bereiken, zullen we fouten beginnen te maken en, nog erger, waarschijnlijk in een slecht humeur raken. Een goede manier om dit te voorkomen is om elke vijftig minuten dat je werkt ten minste tien minuten pauze te nemen.

Probeer jezelf gedurende deze pauzes te concentreren op iets anders. Als je een probleem niet kunt oplossen of niet helder kunt nadenken over een probleem dat je probeert te achterhalen, laat het dan even los. De oplossing komt waarschijnlijk in je op terwijl je afgeleid bent en even aan iets anders denkt. Het is goed om jezelf de ruimte te geven en je gedachten toe te staan om af te dwalen, zodat je de dingen vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Ontspannen

Maak van muziek je beste vriend

Muziek kan je helpen als je weet hoe je het moet gebruiken. Sommige muziek helpt onze gedachten te ontspannen en verstrooid te raken en andere muziek helpt ons te concentreren en onze aandacht ergens op te richten.

De beste aanpak is om verschillende typen muziek uit te proberen om te zien welke jou het beste helpen, want iedere persoon is anders. Muziek die mij bijvoorbeeld helpt om opgehoopte spanning vrij te laten, kan jou misschien weer helpen om een taak te volbrengen.

Daarbij, als we muziek willen gebruiken tijdens het werk, is het het beste om te beginnen met het luisteren naar muziek tijdens het uitvoeren van de meest methodologische taken. Bij ingewikkelde taken die de volledige aandacht vereisen, behoudens enkele uitzonderingen, kan muziek ons afleiden.

Tot slot weten we allemaal welke potentiële invloed muziek heeft op onze gemoedstoestand. Dit in overweging nemende, kunnen we muziek gebruiken om onze productiviteit direct te beïnvloeden en om indirect iets te doen aan onze stress.

Doe dingen die je leuk vindt

Nu je de belangrijkste dingen hebt georganiseerd en genoteerd, nu je pauze neemt wanneer dit nodig is en je muziek gebruikt om je te helpen, kun je beginnen om je verplichtingen en onaangename activiteiten af te wisselen met activiteiten waar je van geniet.

Onthoud dat je tijd waardevol is. De activiteiten die we leuk vinden, geven ons de nodige pauze en stellen ons in staat om weer in contact te komen met onszelf.

Improviseer af en toe en neem eens wat nieuws en spontaans op in je schema. Je hebt de controle, maar dat betekent niet dat je een machine moet zijn die je dromen onderdrukt, noch dat je veroordeeld hoeft te zijn tot een rigide en inflexibel leven.

Laat je routine voor jou werken

Probeer het zo te doen dat de realiteit die jij leeft zich aan jou aanpast om je een zo goed mogelijk gevoel van welzijn te bezorgen. Sommige mensen zijn erg gesteld op routine en anderen niet. Leer jezelf hierin kennen en sta jezelf toe om een routine te bewerkstelligen die precies bij jou past.

Zoek naar een evenwicht tussen jezelf gevangenzetten in de eentonigheid en leven in de chaos. Kortom, wees slim als het gaat om het indelen van je tijd. Dit zal de mogelijkheid van chronische of acute stress die zich in jouw leven voordoet verminderen, alsook de af en toe rampzalige gevolgen hiervan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.