Gooi je leven om... Begin positief te zijn!

Gooi je leven om... Begin positief te zijn!

Laatste update: 22 juli, 2016

Wat als je je vanaf vandaag zou inzetten om enkele van je ogenschijnlijk onbelangrijke gewoontes te veranderen? Misschien kun je de dag beginnen met het simpele doel positief te zijn en alleen nog maar positieve aspecten van het leven en alles dat ons omringt bespreken.

Lijkt dit te hoog gegrepen? Dit is goed mogelijk, aangezien we allemaal geneigd zijn ons te concentreren op het negatieve. ‘Heb je gezien hoe slecht alles gaat?’, ‘Ik kan niet meer met deze persoon omgaan, hij maakt mijn leven onmogelijk.’, ‘Ja, ik begrijp je volledig. Het gebeurt me elke dag en wordt alsmaar erger!’

Soms lijkt het alsof onze problemen en dagelijkse drama’s hun krachten bundelen om een vicieuze cirkel te creëren, die in plaats van verandering en verbetering alleen maar verslechtering brengt. Dit is niet gezond, totaal niet zelfs.

Praten over wat ons gelukkig maakt, betekent niet dat we naïef zijn of dat we onze bestaande problemen ontkennen, absoluut niet. Het is een verandering in onze houding, een constructiever oogpunt dat ons kan helpen in ons dagelijkse leven.

Positief praten is niet hetzelfde als je verdriet negeren. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen realiteit, ik begrijp elk aspect dat me pijn gedaan heeft en toch kies ik ervoor om naar het leven te kijken met kracht en optimisme. Op deze manier kan ik een gezonder leven leiden en een betere invloed hebben op de mensen om me heen.

‘Dingen van de positieve kant bekijken’ is niet alleen een populaire zin uit een zelfhulpboek. Het is de dagelijkse steun die we onszelf geven, die fungeert als redder in nood en die ons helpt ons hoofd boven water te houden. We hebben allemaal in moeilijke situaties gezeten en misschien gaan de dingen ons ook nu niet voor de wind. Niettemin zullen we door ons te concentreren op het negatieve in ons dagelijks leven nooit vooruit kunnen komen en het negatieve achter ons kunnen laten.

Zich concentreren op het positieve en positief praten heelt ons en heeft een positieve invloed op de mensen die ons omringen. Het is zo dat het soms moeilijk zal zijn en dat het op andere momenten zelfs onmogelijk lijkt, maar het is zonder twijfel een zeer gezonde gewoonte voor zowel je lichaam als je emoties. Pijn kan verschrikkelijk zijn en we kunnen verdrinken in verdriet, maar het is de dosis boosheid in negativiteit die ons echt schade kan toebrengen.

Bloem

Hoe kan ik mij concentreren op het positieve in mijn dagelijkse leven?

Hoe kan ik mijn dag nu in een positief en vrolijk licht zetten als dat helemaal niet is hoe ik me voel? Het is niet makkelijk, zeker niet, dus het is belangrijk dat je deze simpele tips opvolgt:

1. Verdiep je in je zorgen en de zaken die je verdriet doen. Begrijp ze en ontdek hun ‘vorm’: waar komen ze vandaan en wat kun je doen om ze aan te pakken? Als je ze niet kunt oplossen en als het in jouw geval gaat om verlies, teleurstelling, verraad of een simpele ‘tot ziens’, deal er dan zo snel mogelijk mee en laat het dan los.

2. Voer geen negatieve gesprekken meer. We raken allemaal wel eens verstrikt in bijna obsessieve gedachten die ervoor zorgen dat we negatief en zelfs fatalistisch denken. Vermijd dit koste wat kost; het is nutteloos.

3. Gebruik positieve affirmaties. Vandaag wordt mijn dag, vandaag zal alles goed gaan en vandaag zal ik mij geweldig voelen…

4. Vervang negatieve uitspraken door positieve. ‘Ik verdien het beste’ in plaats van ‘Ik ben een mislukkeling’.

5. Concentreer je op het heden. Laat jouw welzijn niet afhangen van wat er morgen gebeurt of van ‘zodra ik dit en dat krijg, dan…’. Doe het niet. Geniet van het heden, wees gelukkig hier en nu en geniet van je dagelijkse dosis geluk. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.