Het geheim achter het leren van nieuwe woorden

Het geheim achter het leren van nieuwe woorden

Laatste update: 22 juli, 2016

Neurowetenschappers hebben het geheim ontdekt achter hoe onze hersenen werken wanneer we nieuwe woorden leren: door ze te zien als figuren.

De aard van orthografische representaties in het menselijke brein is nog altijd een kwestie van debat.

Mensen kunnen niet altijd woorden leren door ze te spellen en uit te spreken (de typische methode die gebruikt wordt om mensen te leren lezen). Het is echter mogelijk om nieuwe woorden te leren door ze te presenteren als visuele objecten. Het goede aan deze strategie is dat de woorden zowel snel als effectief kunnen worden geleerd.

Een onderzoek uitgevoerd door neurowetenschappers ontdekte dat het brein in staat is om heel snel nieuwe woorden te leren omdat het het woord ziet als een eenheid, in plaats van als losse letters.

Wat het onderzoek onthult

De onderzoekers ontdekten dat er een deel van de hersenen is dat holistisch is, afgestemd op het herkennen van woorden in hun totaliteit, in plaats van ze als combinaties van letters en lettergrepen te behandelen. In wezen kunnen de hersenen een foto van de woorden nemen om ze te herkennen.

Recente rapporten hebben bevestigd dat het visuele woordvormgebied, gelegen in de linker occipito-temporale cortex, een orthografische woordenlijst gebaseerd op uiterst selectieve voorstellingen van elk afzonderlijk geschreven woord bevat. Deze theorie voorspelt dat het selectief leren van woorden neurale specificiteit voor deze woorden moet stimuleren in dat deel van de hersenen waar de visuele vorm van woorden ontstaat.

De opinie van de expert

Dr. Maximilian Riesenhuber, een neurowetenschapper aan het Georgetown University’s Medical Center die het onderzoek uitvoerde zei:

“We herkennen woorden niet snel door hun spelling of hun afzonderlijke onderdelen, zoals sommige onderzoekers hebben gesuggereerd. De neuronen van een klein gebied van de hersenen helpen om het gehele woord en zijn vorm te fotograferen op een manier die kan worden gedefinieerd als een Visueel Woordenboek.”

Een deel van de hersenen, het ‘visuele woordvormgebied’, is essentieel voor het leren van nieuwe woorden. Inbegrepen in de visuele cortex is het deel van de hersenen dat ons helpt om gezichten te herkennen, in de Engelstalige literatuur ook wel aangeduid als ‘fusiform face area’.

Dr. Riesenhuber zegt: “Eén gebied is voor gezichtsherkenning, waardoor we in staat zijn mensen snel te herkennen, en het andere is selectief voor het herkennen van hele woorden, wat ons helpt snel te lezen.”

Hoe het onderzoek werd uitgevoerd

In dit onderzoek werden 25 deelnemers uitgenodigd om nieuwe woorden te leren die eigenlijk absurd en onzinnig waren en werden ze gevraagd om alleen de woorden te leren, zonder enige definities. De hersenen van de deelnemers werden voor en na de woordtraining gescand en de veranderingen werden geanalyseerd.

De resultaten toonden aan dat na het leren van de verschillende woorden het gebied van de hersenen dat betrokken is bij het fotograferen van woordvormen begon te reageren op de betekenisloze woorden alsof het echte woorden waren.

Dr. Laurie Glezer, een van de belangrijkste auteurs van het onderzoek, stelde dat “deze studie de eerste is in zijn soort die laat zien hoe neuronen hun stemming veranderen met geleerde woorden” en toont daarmee de plasticiteit van de hersenen aan.

Het bekijken van woorden als figuren kan, volgens de verzamelde gegevens, mensen die leerproblemen hebben helpen door hen een eenvoudigere manier te bieden om nieuwe woorden te zien en leren.

Het is zelfs zo dat dr. Riesenhuber ervan overtuigd is dat mensen die geen woorden kunnen leren door middel van fonetiek en spelling (de typische lesmethode), nieuwe woorden kunnen leren alsof het visuele objecten zijn; dit zou een goede strategie voor het snel en effectief leren van nieuwe woorden kunnen zijn.

Het deel van onze hersenen dat de visuele vorm van het woord analyseert is niet geïnteresseerd in hoe het woord klinkt.

Dat dit type leren alleen geproduceerd wordt in een klein deel van de hersenen is een goed en duidelijk voorbeeld van de plasticiteit van de hersenen.

Conclusie

Het leren van een woord lijkt de neuronale specificiteit voor nieuwe woorden in het visuele woordvormgebied selectief te vergroten, door deze woorden toe te voegen aan het visuele woordenboek van de hersenen.

Link naar het volledige onderzoek:

De studie werd gepubliceerd in “The Journal of Neuroscience” (http://www.jneurosci.org/content/35/12/4965.full.pdf+html)


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.